Blog > Komentarze do wpisu

Babka na oleju

Do tego przepisu który wyemigrował z rodzinnego domku,wracam dosyć często,jest niezawodny, babka zawsze wychodzi. W dodatku jest wilgotna ,jak to babki z dodatkiem oleju.

Po upieczeniu babkę urozmaicamy lukrem, polewą kakaową, z białej czekolady lub obsypujemy cukrem pudrem.

*  1,5 szklanki cukru

* 3 jaja

* 1 szklanka oleju

* 1 szklanka mleka

*  3 szklanki maki

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* łyżka ciemnego kakao

* cukier waniliowy lub zapach (ja daje róznie,czasem arakowy,czasem migdałowy)

 

Jaja miksujemy z cukrem,tak długo aż  połowa cukru "zniknie":)następnie dodajemy olej,nadal porządnie miksujemy,po chwili dolewamy mleko.do masy powoli wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem.Na koniec dodaje aromat.

Białą masę wlewam do połowy,wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy do babek.

do reszty ciasta dodaje kakao i porządnie mieszam mikserem,lub ręcznie łyżką.ciemne ciasto wlewam na jasne.

Babkę pieczemy w 180stC ok 50 minut-w zależności od piekarnika.Najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem.

 

babka na oleju

 

baba na oleju

 

babka

piątek, 02 kwietnia 2010, kolorowowkuchni

Komentarze
2010/04/02 21:44:26
Zdrowych - bo to najważniejsze, w rodzinnym gronie i co się z tym wiąże szczęśliwych, smakowitych - ale z tym patrząc na babkę problemu nie będzie, mokrych - tylko w poniedziałek ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY życzę!!
-
2010/04/15 20:08:16
Ślicznie wyszła Ci babeczka, aż chciałoby się jej z kosztować ... :)
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl