Blog > Komentarze do wpisu

Murzynek Bambo z rodzynkami

Kolejna propozycja "mokrego" ciasta. Przepis dostałam od mojej mamy, 8 lat temu, jednak nie robiłam tego murzynka ponieważ jest on ucierany, tak tradycyjnie kulka+ poczciwa  makutra której nie posiadam (jeszcze!).

Zatęskniłam za smakiem tego ciasta i postanowiłam zrobić je mikserem:P ech raz kozie ¶mierć, efekt końcowy jest bardzo zadawalaj±cy !!

Murzynek Bambo z rodzynkami

* 2 jajka

* 1 szklanka drobnego cukru

* 1/2 kostki margaryny

* płaska łyżeczka sody (nie musi być)

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 duże łyżki dżemu porzeczkowego

* 1 łyzka ciemnego kakao

* 2 szklanki m±ki

* 1 szklanka ciepłego mleka

* 50 g rodzynek

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie ok 15 minut.

Margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy kolejno jajka, dżem, szklankę m±ki,kakao, stopniowo dolewamy mleko ,następnie drug± szklankę m±ki wymieszan± z proszkiem i sod±.

Na koniec wsypujemy rodzynki (wcze¶niej wyci±gnięte z wody)

Blaszkę 27x9 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułk± tart±.

Wlewamy ciasto które wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika na 45-50 minut (ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone w ¶rodku)

Przepis na polewę znajdziecie TU

murzynek bambo z rodzynkamimurzynek babmbo

murz bambo

¶roda, 16 lutego 2011, kolorowowkuchni

Komentarze
2011/02/16 16:35:00
Uwielbiam murzynka,smakowicie wygl±da :)
-
2011/02/16 17:26:22
Pysznie się prezentuje. A mokre ciasta to ja bardzo lubię:)
Pozdrawiam:)
-
2011/02/16 17:57:26
O takiego bambo z dżemem to ja jeszcze nie piekłam:) ¶licznie udekorowany:) pozdrawiam
-
2011/02/21 19:15:14
Chyba kiedy¶ zrobię, na zdjęciu widać, że jest niesamowicie wilgotne a nie ma zakalca.
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl