Blog > Komentarze do wpisu

Migdałowiec z agrestem

 

Od jakiegoś czasu współpracuję z lokalnym tygodnikiem, w którym mam do dyspozycji kulinarną rubryczkę. Ten przepis nadesłała czytelniczka, niestety w "praktyce"okazało się że przepis nie jest dopracowany, ilość składników się nie zgadzała, więc zrobiłam to ciasto po swojemu.

Migdałowiec to efektowne i dosyć wysokie ciasto. Niestety pracochłonne. Myślę że lepiej by smakowało z winogronami. Ale jak to się mówi..co kto lubi:)

 

Migdałowiec z agrestem

Składniki:

* 8 jaj, białka oddzielić od żółtek (podzielić po 4 białka)

* 3 szklanki cukru

* 2 opakowania cukru waniliowego

* 3 szklanki mąki

* 250 dkg masła lub margaryny

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 100g płatków migdałowych

* agrest z kompotu

* 500 ml kremówki 30 %

* 2 łyżeczki żelatyny

* 2 opakowania galaretki agrestowej

WYKONANIE:

 

1.Do miski włożyć margarynę, szklankę cukru, 1 cukier waniliowy, 8 żółtek, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, gdy będzie jednolite i "plastycznej" konsystencji, dzielimy je na 2 równe części.

2. Ciastem wylepiamy wcześniej wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia dwie równej wielkości blachy.

3. Ubijamy 4 białka z 1 szklanką cukru na sztywną pianę. Pianę przekładamy na pierwsze ciasto i posypujemy połową porcji płatków migdałowych. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok. 40 minut.

Robimy to samo z drugą porcją białek, cukru i migdałów, ale dopiero gdy pierwsze ciasto będzie upieczone, gdyż ubite białka " nie lubią" stać bezczynnie:)- zmienia się ich konsystencja.

4. Pieczemy tak samo drugie ciasto. Odstawiamy by wystygło.

5. Rozpuszczamy obie galaretki w 4 szklankach gorącej wody.

6. Na pierwszą warstwę ciasta wysypujemy wcześniej odcedzony agrest., który zalewamy tężejącą galaretką.

7. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę (wystudzoną, wcześniej rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody)

8. Masę wyłożyć na już twardą galaretkę, przykryć drugim plackiem. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na 2 dzień.

Migdałowiec z agrestem

 

 

czwartek, 17 listopada 2011, kolorowowkuchni

Polecane wpisy

  • Ciasto kapitańskie

    Gdy zobaczyłam to ciasto po raz pierwszy, tego samego dnia już stało w mojej lodówce. To był impuls:) Prawie wszystkie składniki miałam w lodówce, pognałam do s

  • Ciasto z budyniem i śliwkami

    Jesienne, pachnące cynamonem ciasto, które znalazłam na blogu Słodkiej Babeczki , na stałe trafi do mojego zeszytu z niezawodnymi przepisami. Warto spróbować-j

  • Ciasto jogurtowe z malinami

    Maliny-kto ich nie lubi? Mają wspaniały zapach, naturalną słodycz i piękny kolor. W tym roku wyjątkowo solidnie zaopatrzyłam się w te słoneczne owoce. Część zam

Komentarze
2011/11/17 13:30:02
Witaj ciasto jest prawie identyczne jak mój torcik, który bierze udział w tym miesiącu w wc. Jest pyszne, ja daję pomarańczowa galaretkę i owoce jakie się chce. Pozdrawiam.
-
2011/11/17 15:49:29
Ojej, wygląda ciekawie! ...ale to zdecydowanie nie moje smaki ;P
Jakie to wymyślne te ciacha teraz ludzie sobie klecą... chyba byle tylko zaistnieć w jakiejś szerszej publikacji ;)

Ja tylko żałuję, że tego roku 'przegapiłam' agrest - upiekłabym sobie teraz takiego z nim dobrego wiejskiego drożdżowca... i z kruszonką! ;D

Pozdrawiam,
N.
-
2011/12/02 13:01:25
Pięknie wygląda:) Mniam:)))
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl