Blog > Komentarze do wpisu

Piegusek z musem rabarbarowym

piegusek-truskawka

Za momencik mamy czerwiec, rabarbar " wychodzi z mody ",a na topie stają się truskawki. Postanowiłam połączyć te dobrodziejstwa natury, jednak nie miałam pomysłu z czym, i jak to zrobić, ciasto drożdżowe jest pyszne, ale nudne.., kruche podobnie.

Troszkę się obawiałam że ciasto nie urośnie, jednak byłam na to przygotowana, bo niemal całkowicie odmieniłam biszkopta na oleju, dodając mak, i odrobinę mleka. Wszystko inne-kombinowane, krem uniwersalny- budyniowy, mus, truskawki polewa-moja fantazja..:)

Ciasto jak dla mnie jest idealne, biszkopcik lekko wilgotny, mus lekko kwaskowy, tak samo truskawki, jednak polewa, i krem nie pozwalają na robienie cierpkiej minki:)

piegusek

Piegusek z musem rabarbarowym

Biszkopt makowy:

* 6 jaj

* szklanka maki wrocławskiej

* 3/4 szklanki maki ziemniaczanej

* szklanka cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 4 łyżki mleka

* 1/3 szklanki suchego maku

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus rabarbarowy:

* 60-70 dag obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

* 1,5 szklanki cukru

* 1/2 szklanki wody

* opakowanie galaretki truskawkowej

Krem budyniowy:

* 0,5 l mleka

* budyń śmietankowy, lub waniliowy

* kostka margaryny

*1,5 łyżki cukru pudru

Polewa :

1/4 kostki margaryny, 3 łyżeczki kakao, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki mleka.

Ponadto:

1 kg świeżych truskawek,kolorowa posypka (drobne kuleczki)

Sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, ponownie miksujemy, jednak na wolniejszych obrotach miksera.Dodajemy stopniowo przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia,następnie wlewamy mleko,następnie olej, i na samym końcu wsypujemy mak. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 175-180 st.C ok 25 minut. Po przestygnięciu ciasto przekrawamy wzdłuż.

Mus rabarbarowy:

Obrany i pokrojony w kostkę rabarbar zalewamy wodą, wsypujemy cukier i rozgotowujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Zdejmujemy rondelek z ognia,i wsypujemy  galaretkę truskawkową, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by masa zgęstniała.

Gdy masa przestygnie wykładamy mus na jeden płat ciasta, i przykrywamy drugim.

Krem:

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy. Margarynę (musi mieć temperaturę pokojową) miksujemy z cukrem pudrem, i dodajemy po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Gotowy krem wykładamy na wierzch ciasta. Następnie układamy dosyć ciasno, na jeszcze świeżym kremie truskawki. Całość polewamy niedbale polewą, i posypujemy delikatnie kuleczkami cukrowymi.

Polewa:

Masło, margarynę, mleko, i cukier zagotowujemy na wolnym ogniu,cały czas mieszając.Polewa jest gotowa gdy cukier się rozpuści.

Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu.

piegusek 1


niedziela, 27 maja 2012, kolorowowkuchni

Polecane wpisy

  • Ciasto kapitańskie

    Gdy zobaczyłam to ciasto po raz pierwszy, tego samego dnia już stało w mojej lodówce. To był impuls:) Prawie wszystkie składniki miałam w lodówce, pognałam do s

  • Ciasto z budyniem i śliwkami

    Jesienne, pachnące cynamonem ciasto, które znalazłam na blogu Słodkiej Babeczki , na stałe trafi do mojego zeszytu z niezawodnymi przepisami. Warto spróbować-j

  • Ciasto jogurtowe z malinami

    Maliny-kto ich nie lubi? Mają wspaniały zapach, naturalną słodycz i piękny kolor. W tym roku wyjątkowo solidnie zaopatrzyłam się w te słoneczne owoce. Część zam

Komentarze
2012/05/27 20:47:55
Bardzo oryginalne!
-
2012/05/27 21:29:08
Fajnie wygląda :)
-
2012/06/12 06:53:29
O,jakie sliczne! Nigdy nie widziałam takiego ciasta. Bardzo mi się podoba :)
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl