Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z młodej kapusty

Tak naprawdę, moja dobra znajoma chwaląc się że zrobiła na obiad pyszne gołąbki,narobiła mi na nie wielkiej ochoty, więc jak taka papuga poleciałam do sklepu po niezbędne składniki, i przygotowałam obiad dla swojej rodziny:)

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

główka młodej kapusty

500g mięsa mielonego(najlepiej takiego zmielonego w domu lub w sklepie mięsnym)

woreczek ryżu

mały koncentrat pomidorowy

mała cebula i ząbek czosnku

łyżka oleju

sól, pieprz mielony, słodka papryka w proszku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

 

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu.. Cebulkę i czosnek siekam i podsmażam na oleju (wystarczy że się zeszkli)

2. Ryż ,cebulę z czosnkiem, sól, pieprz,i słodką paprykę dodaję do mięsa mielonego i mieszam ręką, przykrywam folią i odstawiam w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

3.W dużym garnku w którym zmieści się cała kapusta, zagotowuje wodę.Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję i wycinam głąba. Całą kapustę wkładam do wrzątku (gaz należy wyłączyć, kapusta ma się sparzyć, nie gotować), po kilku minutach ją wyciągam, i obieram z liści.

4. Przy każdym liściu należy lekko ściąć zgrubienie które przebiega przez środek.

5. W tak przygotowanego liścia nakładam za pomocą łyżki mięso z ryżem. Zawijam boki do środka, a następnie zwijam w roladkę.

gołąbki0

gołabki 1

6. Do garnka nalewam ok 400 ml wody, rozpuszczam w wodzie połowę koncentratu pomidorowego, dodaję przyprawy; ziele ang, ziarenka pieprzu,(możemy rozpuścić kostkę bulionową) i układam warstwowo, dosyć ciasno gołąbki. Pozostały koncentrat rozrabiam z zimną wodą, i wylewam na wierzch

gołabki w garnku

7. Garnek przykrywam pokrywką, i gotuję na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby można dolewać stopniowo przegotowaną wodę(cały czas powinny gotować się w sosie)

8. Gdy gołąbki są gotowe, wyciągam je z garnka, pozostały sos przelewam do mniejszego rondelka, w razie potrzeby dolewam wodę, doprawiam do smaku i zaciągam wodą z mąką,dzięki czemu zgęstnieje.

9. Gotowe gołąbki i sos, podaję na ciepło z ziemniakami.

gołąbki 2

 

Smacznego:)

 

 

 

 

środa, 04 czerwca 2014, kolorowowkuchni

Polecane wpisy

  • jaskółcze gniazda z sosem musztardowym

    Jaskółcze gniazda z sosem musztardowym * 50 dag mięsa mielonego * jajo kurze * ząbek czosnku * mała cebula * 8 ugotowanych na twardo przepiórczych jajeczek * m

  • Schab po cygańsku

    Lubię różne wariacje ze schabem w roli głównej, ten przepis ,i na schabowego po rusku znalazłam u Aleex. Często wracam do tego dania, bo mięso jest soczyste,ma

  • Schab po rusku

    Często idąc na łatwiznę schab ląduje na patelni w tradycyjnej panierce,uważam ze jednak warto z nim pokombinować. Ciekawy przepis znalazłam TU i strasznie się

Komentarze
2014/07/03 15:34:21
Ooo wygląda przepysznie :D restauracje we wrocławiu zabijałyby się o takie smakołyki!
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl