Blog > Komentarze do wpisu

Papryka konserwowa

Od ponad 10 lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu.

Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków.

papryka konserwowa

 

Papryka konserwowa

Papryka (dowolna ilość)

olej

Zalewa :

1 szklanka octu

5 szklanek wody

4 łyżki cukru

2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy połączyć i zagotować.

Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, następnie dowolnie pokroić (w paski, kostkę czy większe kawałki). Umieścić dosyć ciasno w słoikach.

Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, i po 2-3 kuleczki ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

Paprykę zalać zalewą, na każdy słoik wlać łyżkę oleju,dobrze zakręcić.

Słoiki pasteryzować od 10 do 15 minut! nie dłużej!

papryka konserwowa 2

czwartek, 11 września 2014, kolorowowkuchni

Polecane wpisy

  • śliwki jak nutella

    Ten przepis intensywnie krążył w internecie, na blogach, portalach, forach kulinarnych. Przyszła kolej na mnie, dzięki temu jestem posiadaczką kilku cennych sło

  • Aromatyczny dżem dyniowo-jabłkowy

    Przepis na ten wspaniały, aromatyczny dżem otrzymałam od PYZY ,która na swoim blogu napisała" że można się w nim zakochać od pierwszej łyżeczki", ja również si

  • Dynia marynowana z goździkami

    Dynia którą dzisiaj "przedstawiam", jest dorodna, pięknie ubarwiona i pękata-jak zauważyła moja 8-letnia córka " idealny materiał na karocę,prosto z bajki o kop

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl