Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kapitańskie

Gdy zobaczyłam to ciasto po raz pierwszy, tego samego dnia już stało w mojej lodówce. To był impuls:) Prawie wszystkie składniki miałam w lodówce, pognałam do sklepu jedynie po biszkopciki.

Krem ma smak adwokata, biszkopt nasączony jest kawą, do tego bita śmietana i kakao- coś niesamowicie pysznego!

Ten przepis jest z bloga Zjem to , i na stałe wejdzie do repertuaru moich ulubionych ciast :) 

ciasto kapitańskie 1

Ciasto kapitańskie

Biszkopt (blaszka 42 x 32 cm)

3 duże jajka

2 łyżki ciemnego kakao

Niepełna szklanka mąki pszennej

5 łyżek wody

5 łyżek oleju

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa adwokatowa

700 ml mleka

200 g miękkiego masła

3 żółtka

szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

pół szklanki likieru "Adwokat"

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2,5 łyżki mąki pszennej

Bita śmietana

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Ponadto

Kakao

opakowanie okrągłych biszkoptów

zimny napar z kawy ( 3 łyżeczki kawy, łyżeczka cukru-zalać wrzątkiem i wystudzić)

Przygotowanie:

Przygotować biszkopt: Białka ubić na pół sztywno, partiami dosypywać cukier,po czym cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, kakao i proszek przesiać i na mniejszych obrotach miksera wmieszać w masę jajeczną.

Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 175 st.C na ok 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem : Połowę mleka i szklankę cukru zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę wlać do gotującego się mleka i szybko zamieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Masło o temp pokojowej zmiksować, nie przerywając tej czynności dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec wlewać partiami likier, miksować krótko!

Biszkopt dobrze nasączyć zimnym naparem z kawy. wyłożyć 2/3 kremu adwokatowego, wyrównać powierzchnie i za pomocą sitka posypać kakao. Okrągłe biszkopciki maczać w pozostałym naparze i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostały krem.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami, wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto przed podaniem należy dobrze schłodzić w lodówce.

ciasto kapitańskie 2

adwokat

 

 

czwartek, 09 października 2014, kolorowowkuchni

Polecane wpisy

  • Ciasto z budyniem i śliwkami

    Jesienne, pachnące cynamonem ciasto, które znalazłam na blogu Słodkiej Babeczki , na stałe trafi do mojego zeszytu z niezawodnymi przepisami. Warto spróbować-j

  • Ciasto jogurtowe z malinami

    Maliny-kto ich nie lubi? Mają wspaniały zapach, naturalną słodycz i piękny kolor. W tym roku wyjątkowo solidnie zaopatrzyłam się w te słoneczne owoce. Część zam

  • Szybkie Ciasto z truskawkami

    W najbliższym czasie na moim blogu będzie bardzo truskawkowo:D. Tak naprawdę teraz zaczyna się wysyp najsłodszych truskawek, które dojrzewały w wolniejszym tem

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl