Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z pomarańczy

Pomarańcza- owoc który powinien kojarzyć się ze słońcem, latem-przecież z takich krajów się wywodzi, jednak jego zapach to nic innego jak zima, jak święta, jak czas ciepłych swetrów i szalików:). W tym roku chociaż jest zimno, to nie jest zimowo, są za to pomarańcze- jak są pomarańcze to jest i moja ulubiona konfitura, którą najchętniej smaruje ciepłe tosty. 

Trafiłam na pomarańcze bez pestek, słodkie i chociaż wszędzie w przepisach jest wyraźnie napisane kilo owoców = kilo cukru, u mnie było tyle na 2 kilo pomarańczy, a i tak konfitura jest bardzo, bardzo słodka. 

konf z pom 1

Konfitura z pomarańczy

cytryna

6 pomarańczy (waga po obraniu owoców razem z cytryną ok 2 kg)

kilogram cukru

1,5 szklanki wody

skórka otarta z cytryny i 2 pomarańczy

 

Sposób wykonania:

Cytrynę i pomarańcze umyłam i sparzyłam wrzątkiem (jedynie te z których starłam skórkę).

Po obraniu, należy jeszcze pozbyć się białej skóry która jest bardzo gorzka-nic się nie stanie jeśli nie będzie "idealnie" zdarta:).

Usuwamy pestki (z cytryny także), kroimy owoce w plasterki.

Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop, wrzucamy owoce i wszystko gotujemy ok 40 minut- na tym etapie nasza konfitura będzie wyglądała jak zupa- spokojnie, wszystko jest pod kontrolą. Zestawiamy z ognia, i dajemy jej odpocząć.Przez noc powinna stać w temp pokojowej.

Następnego dnia ponownie ją gotujemy, na początku na większym ogniu, który stopniowo zmniejszamy, dodajemy skórkę i od czasu do czasu mieszamy. Moja konfitura gotowała się dobrą godzinę. Woda powinna znacznie odparować, najlepiej zrobić test na talerzyku i odstawić by wystygła. U mnie konsystencja była znakomita:)

konf konsyst

Słoiki wyparzyłam w piekarniku w 100 stC, nałożyłam do nich gorącą konfiturę, zakręciłam i postawiłam do góry dnem. Gdy wystygną zanosimy je w chłodne miejsce.

Gotowe:)

kon pom

*Trochę włożyłam do miseczki, bo zaraz się do niej dobiorę.... :P





poniedziałek, 12 stycznia 2015, kolorowowkuchni

Polecane wpisy

  • Ciasto kapitańskie

    Gdy zobaczyłam to ciasto po raz pierwszy, tego samego dnia już stało w mojej lodówce. To był impuls:) Prawie wszystkie składniki miałam w lodówce, pognałam do s

  • Drożdżowe ślimaczki z orzechami i cynamonem

    Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to drożdżowe ślimaczki z tym charakterystycznym smakiem będą Wam również smakowały. Wykonanie jest niestety czasochłonne, i tr

  • Papryka konserwowa

    Od ponad 10 lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papry

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl