sobota, 22 stycznia 2011

Nasza nalewka ma prawie 4 lata.Jest rewelacyjna, przepis (prawdopodobnie ) pochodzi z internetu,w nazwie jest użyte słowo "mocna" jednak ja się z tym nie zgadzam..no chyba że po tylu latach tak złagodniała, bo jest bardzo delikatna i aromatyczna.

Podpowiem że najlepiej robić nalewkę z lekko zmarzniętej aronii.

Nalewka z aronii (mocna)

* 1 kg aronnii

* 1 laska wanilii

* 3-4 ziarna kardamonu

* 0,5 kg cukru

* 1 litr wódki

* 1/2 litra spirytusu

Dojrzałe owoce aronnii myjemy i dodajemy cukier. odstawiamy na kilka dni. Po tym okresie owoce zalewamy wódką i spirytusem.Dodajemy ziarna kardamonu i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Macerujemy w ciepłym miejscu przez dwa tygodnie, a co kilka dni nalezy wstrząsnąć naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące-ale im dłużej tym jest smaczniejsza.

nalewka aronia

 

Kilka słów o aronii (informacje pozbierane z internetu)

Aronia- odporna na mróz  kuzynka jarzębiny.W drugim,trzecim roku po posadzeniu zaczyna owocować. Owoce aronii trudno jeść na surowo, gdyż jest cierpka w smaku. Natomiast nadają się na przetwory, galaretki i soki. Duża zawartość garbników sprawia że owoce słabo fermentują.Trudno byłoby zatem zrobić z nich wino, ale za to mozna z nich przyrządzić pyszną nalewkę :)

16:12, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
piątek, 21 stycznia 2011

 

Podaję przepis podstawowy na roladę biszkoptową.Oczywiście ja urozmaicam ciasto biszkoptowe dodatkiem kurkumy-dzięki czemu nabiera pięknych barw.

Do rolady polecam bitą śmietanę z żelatyną lub fixem, kremówkę 36% z różnymi dodatkami ,(u mnie były wiśnie,wiórki kokosowe i starta biała czekolada z burbonem)


Rolada Biszkoptowa

(przepis pochodzi z książki "kuchnia Polska-przepisy dawne i nowe)

* 13 dag mąki pszennej

* 7 dag mąki ziemniaczanej

* 6 jajek

* 12 dag cukru

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

* szczypta soli


Obie mąki przesiać i wymieszać, dodać do nich proszek do pieczenia.

Żółtka ubić z połową cukru,domieszać połowę mąki.Białka posolić i ubić na sztywno! dodać pozostały cukier i ubijać aż piana stanie się gęsta.Wszystko razem połączyć.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stC i piec ok 8 minut.

Upieczone ciasto przełożyć na lekko wilgotną czystą ściereczkę papierem do góry(następnie ściągamy ten papier) i przykryć również lekko wilgotną ściereczką.Wystudzić.

Posmarować ciasto bitą śmietaną z dodatkiem dowolnych owoców i zwinąć w rulon,pomagając sobie ściereczką.

Przechowywać w lodówce.

Rolada Biszkoptowa A

Rolada Biszkoptowa B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18:10, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (5) »
piątek, 07 stycznia 2011

Jest to ryba z rodziny karpiowatych,jednak dużo smaczniejsza, dużo chudsza, kolejny plus to duże ości,które z łatwością można wyciągnąć.

Jedyna wada to twarda skóra,po usmażeniu.

Zawsze robiłam do wszystkiego panierkę z bułki tartej,sypałam przyprawę "do ryb" i smażyłam.To był duży błąd, to zabijało jej smak.

Człowiek całe życie się czegoś uczy.Ryba kocha biały pieprz,sól,cebulę, bułkę  zastąpić mąką-to cały sekret dobrze przygotowanej ryby.Najlepiej jest ją przyprawić kilka godzin wcześniej,obłożyć cebulką,skropić cytrynką, następnie obtoczyć w mące i powoli smażyć na złoty kolor.Gdy będzie rumiana przykryć by się poddusiła.

SMAŻONA TOŁPYGA

Składniki

* tołpyga

* sól

*biały pieprz

* mąka

* olej

* 1 duża cebula

* sok z cytryny

 

Sos:

Jogurt naturalny,mrożony koperek,vegeta.Wszystkie składniki połączyć,polać na usmażoną rybę.

Długo szukałam sosu do ryby,jednak wszystko jest na bazie śmietany za którą nie przepadam, więc zastąpiłam ją poczciwym jogurtem:)

tołpyga

tołpyga surowa

tołpyga b

18:27, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (3) »
czwartek, 06 stycznia 2011

Przyznacie że ten czas pędzi jak szalony, już jest po świętach, prawie tydzień nowego roku...

Człowiek pojadł maminego bigosiku,sałatki tradycyjnej,i śledzi, w różnym towarzystwie, no i zachciało się czegoś innego. Dziś na obiad proponuję pierś drobiową w pysznym sosie,który wczoraj znalazłam w internecie, na którymś blogu (przepraszam że nie wpisze nazwy ale nie pamiętam).

PIERŚ DROBIOWA W ANANASOWYM SOSIE Z CURRY

 

Składniki :

* dwie podwójne piersi z kury

* 4 jaja

* przyprawa do kurczaka

* curry

* odrobina majeranku

* 4 łyżki mleka

* puszka ananasów w plastrach

* kilka plasterków żółtego sera

* bułka tarta

*olej

Piersi umyć , osuszyć. Porozcinać na kotlety, które rozbijamy tłuczkiem. Jajka, przyprawę do kurczaka,mleko,curry i majeranek mieszamy w misce. Robimy z tego marynatę,wkładamy kotlety,najlepiej na kilka godzin, lub na noc.

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej.Piersi obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stC,

Usmażone kotlety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową (posmarowaną odrobiną oleju)Na kotletach układamy plastry ananasa i na to plaster żółtego sera. Podgrzewamy 10-15 minut.Gdy ser się rozpuści,a kotlety podgrzeją podajemy z ryżem i polewamy słodkim sosem.

Sos:

sok z ananasów(z puszki)

3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego

1,5 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki maki kukurydzianej

odrobina wody

curry pół łyżeczki


Sok ,sos sojowy, curry i cukier zagotować. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w małej ilości wody i powoli wlać do gotującego sosu,cały czas mieszając (by nie zrobiły sie kluchy)zagotować i ściągnąć z ognia.


Dodatki:

Ryż,mrożona pietruszka.


pierś drobiowa

 

pierś drob

pierś drobiowa 2

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl