sobota, 28 stycznia 2012

Ten smakołyk chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem, bynajmniej tym wychowanym w latach 80 i 90.

Czy był popularny wcześniej? nie mam pojęcia. Lubię powracać do szyszek, czy czekolady z mleka w proszku.Kurcze mimo , że w każdym sklepie półki uginają się od wszelakich słodkości to jednak frajdę sprawiają mi te "zrobione " w domowych warunkach, moje dzieciaki bardzo się angażują w takie kuchenne prace, co bardzo mnie cieszy. Wiadomo że 1/3 cukierków dziwnym trafem znika podczas przygotowania takiej przekąski-ale i na to jestem przygotowana:)

 

szyszki

 

Szyszki z dmuchanego(preparowanego) ryżu

* 2 opakowania preparowanego ryżu (2x 60g)

* 250 g krówek

* 200 g cukierków toffi

* 150 g margaryny

* 3 łyżeczki ciemnego kakao

 

Ryż wsypujemy do większego garnka lub miski.

Margarynę i cukierki wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu  cały czas mieszając. Nie gotujemy!

Dodajemy kakao. Gdy wszystko dokładnie się połączy, zdejmujemy z ognia. Gorącą masę wlewamy do miski z ryżem, i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dłońmi szybko! (ponieważ masa szybko stygnie)formujemy "szyszki", aby lepiej się "lepiło" można dłonie delikatnie zwilżyć wodą.

Szyszki odstawiamy by wystygły i stwardniały.

Smacznego!

 

12:06, kolorowowkuchni
Link Komentarze (3) »
wtorek, 17 stycznia 2012

Lubię różne wariacje ze schabem w roli głównej, ten przepis ,i na schabowego po rusku znalazłam u Aleex.

Często wracam do tego dania, bo mięso jest soczyste,ma ciekawy smak, a marchewka rozpływa się w ustach. Jedyne co zmieniłam to proporcje, kocham żółty ser więc dałam go więcej, tak jak kotletów które nie były zbyt duże.

Schab po cygańsku

*  4-6 kotletów ze schabu

* 5-6 średnich marchewek

* 2 duże cebule

* 30 dag żółtego sera

* kilka łyżek majonezu

* sól, pieprz, papryka w proszku, wegeta

 

1. Mięso opłukać,lekko rozbić, przyprawić.

2. Marchewki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki, cebulę w pół-talarki.

3. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i jednej cebuli. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą- z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu.

4. Warzywa przykryć plastrami mięsa, na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli.

5. Oprószyć wegetą.

6. Całość dania posypać startym żółtym serem, i na wierzch rozsmarować majonez.

7. Potrawę przykryć folią aluminiową.

8. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 st.C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia 20 minut.

9. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, z ryżem lub pieczywem:)

 

 

 

 

schab po cygańsku

 

 

 

niedziela, 15 stycznia 2012

Niedziela, poranek i śniadaniowa zachcianka mojej córki ; bułka maślana.

Odpaliłam kompa i znalazłam łatwy przepis na bułeczki na zaprzyjaźnionym blogu Zebrry , kilka sztuk zrobiłam z suszoną żurawiną bo nie miałam rodzynek o których wspomina autorka przepisu:P ale i wersja z żurawiną bardzo ciekawa:)

Wyszło mi 10 pysznych bułeczek, posmarowane ulubioną konfiturą, lub dżemem sprawi ze dzień rozpoczniemy w dobrym humorze.

Cytuję za autorką:

Maślane bułeczki na śniadanie

* 75 g masła

* 250 ml mleka

* 30 g  świeżych drożdży

* 1/4 łyżeczki soli

* 75 g cukru

* 0,5 kg mąki pszennej

* ewentualnie rodzynki lub suszona żurawina

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, lekko podgrzać. W części rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło z mlekiem i rozczyn, zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Zagnieść ponownie. Podzielić na ok 10 bułeczek. W części zawinąć rodzynki lub żurawinę. Włączamy piekarnik , w tym czasie bułeczki rosną  na blaszce. Smarujemy je mlekiem  i pieczemy 10minut w 220 st.C.

maśl bułki

sobota, 14 stycznia 2012

Nie wyobrażam sobie obiadu bez jakiegoś warzywnego dodatku:) Przygotowanie "zieleniny" raczej nie jest czasochłonne, dlatego staram się robić surówki jak najczęściej.

Przepis godny polecenia, surówka pasuje niemal do każdego dania, ale moim zdaniem najbardziej "współgra" smakowo ze smażoną rybą.

zielona surówka z porem

 

Zielona surówka z porem

 

* duży por lub 2 mniejsze

* 1/2 zielonego ogórka

* 1/2 główki kapusty pekińskiej

* małe jabłko

* 1 łyżka majonezu

* 1 łyżka kwaśnej śmietany

* posiekana natka pietruszki

* łyżka soku z cytryny

* sól, pieprz

 

Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski, dodać cienko pokrojony por i zielony ogórek ze skórką, oraz starte na tarce jabłko.

Surówkę doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną, wymieszać z majonezem połączonym ze śmietaną. Schłodzić, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO !

zielona surówka z porem 2

17:10, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 stycznia 2012

Gotowe ciasto francuskie jest niedrogie, a zawinięte w nie parówki są prostym i szybkim pomysłem na przekąskę.

Parówki w cieście francuskim

* opakowanie gotowego ciasta francuskiego

* 4 plasterki żółtego sera

* 4 parówki

* małe jajko

 

Ciasto rozwijamy, od brzegu układamy plaster sera i parówkę, zawijamy, gotowy rulonik odcinamy nożem,tak samo robimy z kolejnymi parówkami. Następnie zawinięte parówki kroimy ukośnie na 3-4 kawałki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 10-15 minut do rozgrzanego do 200 st C piekanika.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

parówki w cieście francuskim

11:16, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 02 stycznia 2012

Muszę się przyznać do tego że bardzo lubię  kukurydzę,jako dziecko potrafiłam w kilka chwil opróżnić całą puszkę:) Teraz gdy przygotowuje jakąś potrawę z dodatkiem kukurydzy nie mogę się oprzeć pokusie i podżeram :)

A tak w nawiasie to większa połowa osób które znam jej nie lubi :O !!

Polecam tą sałatkę ponieważ jej sposób wykonania jest śmiesznie prosty, szybki i nie potrzeba skomplikowanych składników.

 

Słodka sałatka z szynką konserwową

 

* puszka kukurydzy konserwowej

* ananas konserwowy w plastrach (1 puszka)

* 30-40 dag  szynki konserwowej w kawałku

* majonez

Wykonanie

Kukurydzę i ananasa odsączam, plastry ananasa oraz szynkę kroje w paseczki- "zapałki", lub kostkę. Dodaje majonez, i dokładnie mieszam, sałatka jest smaczna zaraz po przygotowaniu, nie potrzebuje czasu by składniki się przegryzły.

słodka sałatka z szynką konserwową

 

słodka sałatka z szynk kons

 

 

 

12:08, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl