wtorek, 22 stycznia 2013

fawoki

 

 

 

 

Do tłustego czwartku jeszcze trochę czasu, ja zrobiłam sobie małą rozgrzewkę. Faworki to taki twór który można jeść, jeść i jeść:) Na szczęście z podanych składników wychodzi ich cała gromadka. Przygotowując faworki należy pamiętać aby ciasto miało dosyć elastyczną konsystencję , dzięki czemu łatwiej je będzie można rozwałkować. Im cieńsze faworki tym są smaczniejsze:)

Faworki

600 g mąki pszennej

5-6 łyżek kwaśnej śmietany

6 żółtek

kopiasta łyżka cukru pudru

łyżka rozpuszczonego masła

2 łyżki spirytusu (ew. wódki,lub łyżka octu)

 

tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)

cukier puder do oprószenia gotowych faworków

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i śmietanę, wyrabiając ciasto ręką, kolejno dodajemy żółtka oraz spirytus. Ciasto dłuższą chwilę zagniatamy. Powinno być jednolite i niezbyt zwarte, jeśli jest twarde dodajemy łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła. ( w razie potrzeby dodajemy mąkę). Ja po przygotowaniu ciasta przykrywam miskę folią spożywczą i daje mu odpocząć 15 minut w temp. pokojowej. Jeśli ktoś jest niecierpliwy:) od razu może odrywać kawałki ciasta, rozwałkować je, i powycinać paski, które należy na środku naciąć, przewinąć jeden brzeg przez środek i usmażyć w rozgrzanym tłuszczu. Faworki smażymy kilka sekund z każdej strony.

Gotowe faworki po wyciągnięciu z rondelka najlepiej ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

faworki

 

 

16:04, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 stycznia 2013

Jakiś czas temu dostałam sprawionego królika, z przydomowej hodowli. Nie raz miałam okazję go skosztować, jednak nie jestem wprawiona w jego przyrządzanie. Mięso jest bardzo delikatne, i chudziutkie, należy pamiętać aby podczas obróbki go nie wysuszyć. Istotną częścią w przygotowaniu dania z królika jest duszenie go pod pokrywką. Mięso nabiera aromatu, i jest 'mokre".

Duszony królik:

Składniki:

Nieduży, młody królik

ziele angielskie

jagody jałowca

czosnek, cebula

marchew

kawałek koszenia pietruszki

kawałek selera

olej

sól

mąka pszenna

szczypta majeranku

 

Sposób przygotowania:

Umytego i sprawionego królika pokroiłam na części. Natarłam solą i pieprzem, po czym wstawiłam go na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obtoczyłam mięso w mące, i umieściłam je w rondlu z nagrzanym tłuszczem,dodałam roztarty ząbek czosnku i przekrojoną na pół cebulę. Królik powinien się zarumienić ze wszystkich stron, gdy tak się stanie należy podlać go 400 ml gorącej wody, dodać przyprawy; oraz obrane i pokrojone w talarki warzywa. Całość nakryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu, tak długo aż mięso stało się mięciutkie. Gotowe mięso wyciągnęłam na półmisek, sos zaciągnęłam mąką i doprawiłam majerankiem.

królik

 

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl