poniedziałek, 20 stycznia 2014

Karnawał to okres w sam raz na ciepłe przystawki, ta jest zaskakująca, gdyż do tej pory wafle jadłam przełożone słodkim kremem, lub dżemem. Przepisem podzieliła się moja szwagierka ,która otrzymała go od koleżanki z pracy:P Najlepsze przepisy to te z " poczty pantoflowej":)

ziemniaczane krokiety w waflu

 

Krokiety ziemniaczane w waflu

Składniki:

2 wafle tortowe (kwadratowe)

2 parówki

kilka ziemniaków

3-4 łyżki mleka

 łyżka masła

przyprawa do pizzy, ew ulubione zioła

sól, pieprz

2-3 jajka

bułka tarta

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1) Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Przygotować puree; ugnieść odcedzone ziemniaki dodając ciepłe mleko, masło, przyprawę do pizzy, sól i pieprz.

2) Ciepłe puree rozsmarować na każdym waflu,i zostawić  na minimum 30 minut,wafle zmiękną.

3) Po tym czasie na wierzch kładziemy parówkę, całość zwijamy w roladę,którą należy zawinąć w folię aluminiową, i wstawić do lodówki na kolejne 30minut, dzięki czemu lepiej się będzie ją kroiło.

4) Schłodzone wafle wyciągamy z folii i kroimy na grubsze plastry (nóż powinien być ostry). Każdy plaster zanurzamy z dwóch stron w roztrzepanym i przyprawionym jajku,następnie w bułce tartej, i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podajemy z keczupem, lub sosem grzybowym.

krok ziemnw waflu

 

 

 

16:28, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 stycznia 2014

Znakomita przekąska podawana samodzielnie, lub jako dodatek do kremowych zup np z dyni, lub z cukinii. Wbrew pozorom ta przystawka jest bardzo syta, więc na dorosłą osobę wystarczą 2-3 sztuki.

śliwki otulone boczkiem

Składniki:

* Boczek w plastrach

* suszone(bądź podwędzane) śliwki

 

Sposób przygotowania:

Każda śliwkę owinąć dosyć ciasno boczkiem, i spiąć wykałaczką.

Gotowe roladki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w 18o st.C

Podawać ciepłe. Smacznego!

śliwki otulone boczkiem

12:43, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 stycznia 2014

Faszerowane przystawki podawane na ciepło to jedna z moich propozycji na karnawałowy stół. Pieczarki możemy zapełnić tym co lubimy, może być to podsmażona wątróbka, szpinak, a nawet kasza.

 

Pieczarki faszerowane

Składniki:

10 dużych pieczarek

cebula

kawałek boczku, szynki lub resztki mięsa z obiadu

posiekana natka pietruszki

ser żółty (u mnie była to gouda)

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć, oczyścić i ostrożnie odciąć ogonki.

Cebulę, boczek, i ogonki drobno pokroić, podsmażyć na oleju, przyprawić sola i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Farszem napełnić kapelusze pieczarek.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posypać na pieczarki.

Blaszkę do pieczenia wyłożyłam folią aluminiową, skropiłam oliwą i ułożyłam gotowe pieczarki.

Piekłam 20 minut w 200st.C

pieczarki faszerowane

 

11:16, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl