wtorek, 22 lutego 2011

Aromatyczne, bardzo słodkie,syte i pyszne- takie jest crumble.

Przepis pochodzi z blogów internetowych, widziałam wiele wersji, z goździkami,imbirem, oraz takie jak dziś zrobiłam czyli z cynamonem.

Aromatyczne crumble z jabłkami (4porcje)

Kruszonka

* 70 g masła lub margaryny

* 70 g mąki pszennej

* szczypta soli

* 70 g drobnego cukru

* 40 g posiekanych płatków migdałowych

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

* 4 średnie jabłka

* 30 g rodzynek

* czubata łyżka brązowego cukru

* pół łyżeczki cynamonu

* masło

Jabłka obieramy,kroimy w kosteczkę, dodajemy brązowy cukier, rodzynki i cynamon, wszystko razem mieszamy. Masło wkładamy na patelnię,podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mieszaninę jabłek.Smażymy tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.(A ten zapach w całym domu-bezcenny)

Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

Ramekiny(lub inne naczynie żaroodporne) smarujemy masłem, po czym nakładamy jabłka do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy kruszonką(można ją zetrzeć na tarce-jeśli jest dobrze schłodzona)

Pieczemy 15-20 minut.

Podajemy na ciepło w towarzystwie lodów,bitej smietany( lub bez dodatków).

aromatyczne crumble z jabłkami

Aromatyczne crumble jabłka

aromat crumble z jabłk




 

19:09, kolorowowkuchni , Desery
Link Komentarze (7) »
środa, 16 lutego 2011

Chciałam podziekować portalowi "przepisy net" za miły upominek w postaci sporego zestawu przypraw Galeo(jak sie okazuje przyprawy firmy Kamis) które głównie królują w mojej kuchni.

Dziś miałam okazję użyć
"przyprawy do kurczaka" bo na obiadek zrobiłam najzwyklejsze (ale za to jakie smaczne!)

Udka pieczone w rękawie (na 4 osoby)

* 2 duże całe udka kurczaka

* przyprawa do kurczka

* łyżka oleju

* rękaw do pieczenia


Udka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym,przecinamy każde na pół i nacieramy przyprawą do kurczaka,ostawiamy na pół godziny.Po tym czasie mięso lekko nacieramy olejem(nie koniecznie). wkładamy do rękawa foliowego,zawiązujemy oba końce.Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczemy w 200stC 40-45 minut,

Aby skórka była chrupiąca 10 minut przed końcem pieczenia proponuję przeciąć i lekko rozchylić folię. Podajemy z ziemniaczkami polanymi tłuszczykiem z kurczaka i surówką z kiszonej kapusty.

przyprawy

kurczak galeo

udka galeo

 

18:32, kolorowowkuchni
Link Komentarze (5) »

Kolejna propozycja "mokrego" ciasta. Przepis dostałam od mojej mamy, 8 lat temu, jednak nie robiłam tego murzynka ponieważ jest on ucierany, tak tradycyjnie kulka+ poczciwa  makutra której nie posiadam (jeszcze!).

Zatęskniłam za smakiem tego ciasta i postanowiłam zrobić je mikserem:P ech raz kozie śmierć, efekt końcowy jest bardzo zadawalający !!

Murzynek Bambo z rodzynkami

* 2 jajka

* 1 szklanka drobnego cukru

* 1/2 kostki margaryny

* płaska łyżeczka sody (nie musi być)

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 duże łyżki dżemu porzeczkowego

* 1 łyzka ciemnego kakao

* 2 szklanki mąki

* 1 szklanka ciepłego mleka

* 50 g rodzynek

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie ok 15 minut.

Margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy kolejno jajka, dżem, szklankę mąki,kakao, stopniowo dolewamy mleko ,następnie drugą szklankę mąki wymieszaną z proszkiem i sodą.

Na koniec wsypujemy rodzynki (wcześniej wyciągnięte z wody)

Blaszkę 27x9 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto które wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika na 45-50 minut (ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone w środku)

Przepis na polewę znajdziecie TU

murzynek bambo z rodzynkamimurzynek babmbo

murz bambo

16:23, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 11 lutego 2011

Oj kto nie lubi karpatki ?? wszyscy lubią oprócz mnie:) ale postanowiłam ją upiec dla rodziny.Uwierzcie że pozostały tylko fotki-wspomnienie że to ciasto było w dzisiejszym dniu,bo cała blacha "poszła" powędrowała do brzuszków łakomczuszków! :)

Przedstawiam moją pierwszą karpatkę:)


KARPATKA

Ciasto:

* 6 jajek

* 1,5 szklanki wody

* 3/4 szklanki masła lub margaryny

*1,5 szklanki mąki

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* cukier puder do posypania

Wodę zagotować w garnku,dodać masło, gdy się rozpuści dodać przesianą mąkę.Gotować krótko, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

Pozostawić do wystygnięcia.Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku, mieszamy do czasu aż masa będzie gładka.Ciasto dzielimy na 2 części. Pieczemy 20 minut w 200stC (miałam termoobieg),podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika!

Krem:

* 0,5 l mleka

* 1 jajko

* kostka margaryny

* 3/4 szklanki cukru

* 2 łyżki maki zwykłej

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Odlać pół szkl mleka i połączyć z mąkami.Resztę mleka zagotować z cukrem.Dodać rozrobione mąki i zagotować budyń. Wystudzić.Margarynę i jajo utrzeć z budyniem (budyń dodawać porcjami do miksowanej margaryny)

Kremem przełożyć placki. Cisto posypać obficie cukrem pudrem.

karpatka a

karpatka b

18:44, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (8) »
środa, 09 lutego 2011

Bardzo proste w wykonaniu ciasto. Myślę że osoby które nie pichcą na co dzień z łatwością sobie z nim poradzą.Placek zawsze wychodzi.Jest wilgotny w środku, a ja wprost przepadam za takimi ciastami-mimo że łasuchem nie jestem.

Placek orzechowo-jabłkowy

Składniki

* 2 szklanki mąki

* łyżeczka sody

* łyżeczka proszku do pieczenia

* 4 jaja

* 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę)

* 0,5 szklanki oleju

* szklanka pokrojonych orzechów włoskich

* 4 średnie jabłka

Polewa;

2-3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao,1/3 szklanki cukru,1/4 kostki margaryny

Jaja ubijamy z cukrem i olejem.Miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.

Do masy wsypujemy orzechy ,oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wszystko mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.

Pieczemy w 180stC ok 1 h


Składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku.Chwilkę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Polewę ściągamy z ognia i odstawiamy by lekko przestygła i zgęstniała.Polewamy nią ciasto.

placech orzech-jabł

 

placek orzechowo -jabłkowy 1

pl orzechowo-jabłkowy

 

17:14, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (8) »
niedziela, 06 lutego 2011

Mieliśmy wielki apetyt na krewetki- taka małżeńska zachcianka:) Sos teriyaki kupiłam gotowy, bo chociaż szybko się go robi samemu-nie mogłam nigdzie dostać mirinu:( Ale ten z "tytki" też dobry:)

Przepis zaczerpnięty z książki " Klasyczna Kuchnia Chińska" ale przerobiony i to bardzo. Najważniejsze że sprawdzony!

Krewetki z chili i sosem teriyaki:

* 400 g obranych i oczyszczonych krewetek

* 2 białka

* 3łyżeczki mąki kukurydzianej

* 1 łyżeczka soli

* olej rzepakowy (5-6 łyżek)

*  1 średnia papryczka chili

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

* 2 łyżki sosu sojowego

* 1 łyżka wytrawnego sherry (nie miałam,nie dałam)

* łyżeczka cukru trzcinowego

* łyżeczka octu winnego

*łyżeczka oleju sezamowego


1] Białko,mąkę kukurydzianą i sól mieszamy wkładamy dopowstałej marynaty krewetki i odstawiamy na 15 minut.

2] Rozgrzewamy olej i smażymy przez minutę drobno pokrojoną papryczkę chili  czosnek oraz pieprz.

3] Dodajemy krewetki i pozostałe składniki, a następnie podsmażamy przez kilka minut,aż krewetki się zarumienią, będą ciepłe w środku a wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszają.

4] Sos teriyaki wlewamy do garnuszka i podgrzewamy.Podajemy do krewetek.

Moim dodatkiem do krewetek był ryż jaśminowy. Najpierw go ugotowałam wg przepisu na opakowaniu,następnie podsmażyłam z groszkiem  z puszki, na "resztkach" pozostałych po smażeniu krewetek:)

Smacznego !

krewetki vol 1

krewetki z chili vol A

krewetki z chili AA

19:31, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl