piątek, 15 lutego 2013

Zupa rybna

 

 

Zupa rybna

Składniki na wywar:

* głowy, pozostałości po filetowaniu mieszanych ryb (morskich i słodkowodnych)

* ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe

Pozostałe składniki:

2 tuszki obranego ze skóry dorsza( lub innej ryby)

2 duże marchewki

pietruszka, kawałek selera

średni por (biała część)

3 ząbki czosnku

czerwona cebula

puszka pomidorów bez skóry

łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekana natka pietruszki

Ponadto:

jeden ziemniak na osobę (pokrojony w kosteczkę i ugotowany osobno)

pokrojona na ćwiartki cytryna

 

1) Rybie głowy, oraz pozostałości po filetowaniu wrzuciłam do garnka z zimną wodą, gdy ściągnęłam pianę przed zagotowaniem się wywaru, dodałam przyprawy. Wywar gotowałam na małym ogniu ok 60 minut. Całość dwa razy przecedziłam przez gęste sito.

2) Na rozgrzanym oleju , podsmażyłam pokrojony czosnek, cebulę oraz por. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej, wrzuciłam do rondelka z cebulą i chwilę smażyłam.Na koniec dodałam pomidory z puszki, i dusiłam jeszcze 3-4 minutki. Całość przełożyłam do wywaru rybnego.

3) Zupę gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Jakieś 10 minut przed końcem gotowania do garnka delikatnie włożyłam pokrojoną rybę, i delikatnie gotowałam, zupa powinna "pykać" jak rosołek:)

4) Ziemniaki ugotowałam osobno. Zupę posypałam natka pietruszki. Przy każdej miseczce powinna znajdować się cytrynka, aby każdy mógł sobie nią doprawić zupę do smaku.

Zupa ryb

 

 

 

18:45, kolorowowkuchni , Zupy
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl