poniedziałek, 17 lutego 2014

suflet z b

 

Suflety to bardzo delikatna, wręcz piankowa przekąska, której lekkości nadaje ubita piana z białek. Chociaż może być bardzo kaloryczny, nie sposób się nim najeść. Dlatego podajemy go jako dodatek, to idealna propozycja w wersji wytrawnej jako przystawka, lub na słodko jako deser podany po sytym posiłku.Gorąco polecam!!

 

Suflet z Brokułem (4 porcje)

Składniki:

40 dag mrożonych brokułów

2 jajka

łyżka mąki pszennej, lub żytniej

1/3 szklanki mleka

5 łyżek startego na drobnych oczkach sera+ łyżka do podsypania foremek

sól, pieprz

łyżeczka masła +masło do posmarowania foremek

ew. roztarty ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

1) Brokuły wrzucić do wrzątku, gotować 8-10minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Palcami rozdzielić na mniejsze kawałki, lub rozgnieść widelcem.

2) Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do rondelka z masłem, mieszać na małym ogniu,tak długo aż całość zgęstnieje (uwaga, bo może się zrobić klucha). Zdjąć z ognia, przestudzić, i dodać kolejno; żółtka, ser, brokuły.

3) Białka ubić na sztywną pianę i, delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

4) Ceramiczne foremki posmarować masłem, posypać serem i wlać ciasto.

5) Suflet wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy 25 minut w 180 st.C

 

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ suflet jest wrażliwy na różnice temperatury i opadnie. Podajemy go zaraz po przygotowaniu.

Suflet z brokułem

 

 

 

 

12:52, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl