niedziela, 01 lutego 2015

Luty przywitaliśmy rodzinnym spacerem nad Wartą, było pięknie, słonecznie, jedynie przyległe rozlewiska były skute cienkim lodem-takie przypomnienie że jest zima:). Pies szalał z radości, a my porządnie się dotleniliśmy. Lubię takie dni;kiedy jesteśmy razem, tu i teraz- nic mnie wtedy nie obchodzi- jednym słowem odmóżdżenie:) 

Dzisiaj  podzielę się z wami przepisem na bardzo, bardzo aromatyczną zupę krem z selera z gruszką, do którego jako dodatek przygotowałam chipsy z boczku! (moja druga połowa dodatkowo zjadła zupę z tostami).Jeśli chcemy wersję wegetariańską-zamiast boczku można dodać pestki dyni, orzechy włoskie, czy grzanki z czosnkiem!

gruszka

zupa krem z selera i gruszki

Zupa krem z selera  i gruszki

średni seler

duży ziemniak

duża gruszka

cebula

2 szklanki gorącej wody

3 łyżeczki vegety

świezo mielony pieprz

olej

dodatkowo: podsmażone, lub upieczone paseczki boczku.

sposób wykonania:

* Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.

*Do cebuli dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa. Chwilę smażyć, po czym zalać szklanką gorącej wody wymieszanej z 2 łyżeczkami vegety. Dusić pod pokrywką.

*W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną gruszkę, wlać resztę wody z vegetą.

* gotować na małym ogniu do miękkości. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min, po tym czasie zupę zmiksować. 

* Podawać ciepłą z boczkiem, lub innymi dodatkami.

seler 

krem z sel i gr

Warta

16:05, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl