czwartek, 25 listopada 2010

Wypróbowałam , smakuje, więc zapisałam przepis, który otrzymałam w prywatnej wiadomości od pewnej Pani:):)

Zaznaczam ze ta kapusta pasuje do pieczeni, myslę że do ryby też będzie idealna.Bardzo aromatyczna, świąteczna.Jeśli zostanie, można załadować gorącą do słoików, odwrócic je by dekielek się zassał:)

Modra kapusta z ananasem

* duża głowa czerwonej kapusty (ponad kilogram)

* litrowa puszka ananasów najlepiej w kawałkach

* 1/2 kg cebuli

* niecała szklanka oliwy lub oleju do smażenia

* łyżka cynamonu

* kilka goździków

* sól,pieprz

* 1/4 szklanki octu

Kapustę szatkujemy,nie musi być bardzo drobno.

Cebule kroimy w kostkę i dusimy na oleju, aż się zarumieni.

Kiedy cebula jest gotowa -dorzucamy kaspustę- stopniowo po pare garści, aby też się lekko podsmażyła, cały czas mieszając.Dodajemy sól do smaku (około łyżki stołowej) , pieprz,kilka goździków i cynamon. Kiedy już istenieje ryzyko że kapusta może sie przypalić , podlewamy ją sokiem z ananasów, wrzucamy kawałki ananasa.

Kiedy cała zawartość puszki znajdzie się w garnku,przykrywamy go pokrywką i dusimy przez ok 40 minut na małym ogniu (gaz przykęcony do minimum) raz po raz mieszamy.

Gdy kapusta będzie miękka dolewamy ocet i mieszamy. Po dodaniu octu trzeba już tylko 10-15 minut i gotowe:)


Uwagi:

Kapusta super, ale następnym razem dodam od siebie rodzynki bo jednak "czegoś" brakowało" :)

modra z ananasem

12:35, kolorowowkuchni
Link Komentarze (3) »
niedziela, 21 listopada 2010

To ciasto znam dopiero 5-6 lat, i od tego czasu nie wyobrażam sobie bez niego świąt:) Miałam je już dawno tu dodać ,ale ciągle nie było czasu,albo zapominałam.


królewiec


Królewiec

* pieczemy .BISZKOPT , do masy przed upieczeniem dodajemy łyżeczkę kurkumy.


Kruche ciasto :

* 40 dkg maki

* 1 łyżeczka sody

* 1/3 szklanki cukru

* 2 łyżki miodu

* 1/2 kostki margaryny

*1 jajo

Wszystkie składniki ugniatamy,Dzielimy na dwie części.Rozkładamy na blachy.Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stC

Masa :

* 1/2 litra mleka

* 1 szklanka cukru

* 1 cukier waniliowy

* 1/2 kostki margaryny

* 2 łyżki mąki tortowej

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Odlać 1/2 szklanki mleka, rozrobić w tym 2 łyżki mąki zwykłej i 2 ziemniaczanej.Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować i wlać rozrobione mąki, mieszać aż zrobi się budyń.Pokroić 1/2 kostki margaryny i wrzucić w ciepły budyń-ucierać.

Gdy masa będzie gotowa wylewamy połowę na jedno kruche ciasto, na to kładziemy biszkopt,ponownie masę budyniową i drugi kruchy placek. Na wierzch robimy polewę, lub zwykły lukier.Ja miałam polewę i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, do posypania płatki migdałów.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Nie przechowujemy tego ciacha w lodówce.

Smacznego.

królewiec 2

 

 

16:23, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (3) »

Mięso mielone ma tą zaletę że można z nim kombinować, robić na różne sposoby (pulpety, pieczeń rzymska, tradycyjne kotleciki,szaszłyczki itp), nigdy się nie nudzi:)

Dziś zrobiłam na obiad kotleciki mielone z pieczarkami i czerwoną cebulką.


 

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI


* mięso mielone wieprzowe 500g

* 1 czerwona cebula

* jajko

* sól,pieprz

* kilka pieczarek (  ja miałam mrożone)

* bułka tarta

* olej

 

Do miski wkładamy mięso, i wbijamy jajo.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa.

Pieczarki oczyszczamy, myjemy i i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku.

Zawartość miski mieszamy, wyrabiamy ( najlepiej ręką ) dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej. formujemy zgrabne (powiedzmy :P ) kotleciki, które smażymy na złoty kolor, Można je pod koniec smażenia dusić 2 minuty, będą bardziej soczyste.

Smacznego.

kotlety mielone z pieczarkami

 

kotlety miel z pieczarkami

środa, 17 listopada 2010

Albo Alkoholik :P pod takimi nazwami kryje się ta słodka pokusa.

Jednak nie jest tak źle, ciasteczka wpijają alkohol jak szalone:) ale my jesteśmy od tego by nad tym zapanować:), no chyba że ktoś lubi więcej % to przy robieniu tego ciacha proponuję strzelić kielicha:)

Jest to ciasto które robimy dzień PRZED podaniem.

 

Pijaniec

Pieczemy biszkopt

* 5 jajek

* szklanka mąki

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1,2 szklanki cukru

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka,chwilę miksujemy, masa ma być puszysta.Na koniec dodajemy przesianą makę z proszkiem.Delikatnie mieszamy.

Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stC

KREM

* 3 szklanki mleka

* 1,5 szklanki cukru

* 8 łyżek mąki

Z podanych składników gotujemy budyń.(Zagotowujemy 2 szkl mleka z cukrem, gdy zacznie się gotować dolewamy rozrobioną mąkę z 1 szklanką mleka.Mieszamy budyń i ściągamy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia.

1,5 kostki margaryny miksujemy, dodajemy zimny budyń + 2 żółtka (dałam jedno)

Krem wykładamy na biszkopt.

3 podwójne opakowania herbatników (tych dużych) kolejno nasączamy alkoholem i układamy na kremie.Robimy polewę.

POLEWA

* 4 łyżki mleka

* 1/2 szklanki cukru

* kopiasta łyżka ciemnego kakaa (?) o? :)

* 1/3 kostki margaryny

Gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści.Lekko wystudzić .Polać na ciasto, wstawić do lodówki.

 

Pijaniec

18:21, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 08 listopada 2010

ryba w sosie słodko-kwasnym

 

Bardzo fajny sos,mogę porównać go do takiego kupionego sosu ze słoiczka,tylko ten lepszy bo domowej roboty. Pasuje zarówno do ryby jak i kurczaka,podanego z ryżem.

Przepis cytuję z książki 1000 klasycznych potraw "Kuchnia Chińska"


RYBA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM

* 1 duży okoń albo podobna ryba ( u mnie były całkiem inne od okoni pstrągi :p )

* 1 jajko

* 50 g mąki kukurydzianej

* olej do smażenia

 

SOS

* 1 łyżka oleju rzepakowego

* 1 zielona papryka

* 100 g plastrów ananasa w syropie (kroimy w kosteczkę)

* 1 cebula pokrojona w kostkę

* 100 g brązowego cukru

* 4 łyżki bulionu z kury

* 4 łyżki octu winnego

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 1 łyżka mąki kukurydzianej

* 1 łyżka sosu sojowego

Oczyszczamy rybę, obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Rozgrzewamy olej i smażymy rybę tak długo, aż będzie miękka w środku.Dokładnie odcedzamy i trzymamy w cieple.

Aby przygotować sos, rozgrzewamy olej i smażymy paprykę pokrojoną w paski, odcedzonego ananasa oraz cebulę 4 minuty. Dodajemy 2 łyżki syropu z ananasów,cukier, bulion, ocet winny, koncentrat pomidorowy, mąkę kukurydzianą i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia,mieszając.

Gotujemy na wolnym ogniu,mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Polewamy rybę sosem i podajemy.

Ryba w sosie slodko kwaśnym

 

13:46, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (3) »
niedziela, 07 listopada 2010

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań,które gotowane jest w największym garnku,i bardzo szybko znika-pewnie z tego względu że nie robimy jej często.

Przepis mam od teściowej,bardzo mi sie podoba dodanie do fasolki wcześniej ugotowanych i zmiksowanych warzyw,dla wzmocnienia smaku i zapachu. Nie pamiętam ile było dokładnie boczku itp,ponieważ zazwyczaj składniki dodaje na oko)

 

FASOLKA PO BRETOŃSKU

 

* 800 g dużej fasoli "Jaś"

* 3 kiełbasy śląskie, +kawałek kiełbasy "polskiej" pokrojone w dosć dużą kostkę

* kawałek  pokrojonego wędzonego boczku

(dodatkowo można dodać mięso z obiadu z poprzedniego dnia)

* Duża cebula pokrojona w kosteczkę

* ząbek czosnku

* 2 marchewki

* pietruszka (korzeń)

* kawałek selera

* słoiczek koncentratu pomidorowego

* sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie

* majeranek

* tłuszcz do smażenia


Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy letnią wodą.Zostawiamy na noc.

Następnego dnia zawartość miski "przelewamy" do garnka,dolewamy trochę wody by zakrywała fasolę,dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Gotujemy tak długo, aż będzie miękka (ale nie rozgotowana). Ja gotowałam 1,5 godziny.

W tym czasie obieramy marchewki, pietruszkę i selera ,wstawiamy w osobny garnek i gotujemy,gdy warzywa będą miękkie przecieramy przez sito lub miksujemy na papkę (jak dla dzieci), i dodajemy do ugotowanej fasolki.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy smalec,lub masło, gdy się rozpuści wrzucamy czosnek, cebulę,kiełbasę oraz boczek.Smazymy tak długo aż się wszystko ładnie zarumieni. Następnie zawartość patelni wędruje do garnka z fasolką i warzywami. Dodajemy koncentrat. Wszystko zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.

 

Fasolka po bretońsku

 

 

11:50, kolorowowkuchni
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl