środa, 13 listopada 2013

Chociaż do świąt pozostało jeszcze troszkę czasu, ja wypuszczam powoli te piernikowe zapachy z mojego piekarnika. I po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu że "nie mogę doczekać się świąt- cieszę się razem z moimi dziećmi, i wyglądamy pierwszych płatków śniegu (oszalałam?) :P

 

piernikowe muffinki

 

Piernikowe muffinki (12-14 sztuk)

Składniki :

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki ciemnego kakao

opakowanie przyprawy do piernika

1/2 szklanki cukru

łyżeczka sody

2 jajka

2 łyżki oleju

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki płynnego miodu

garść rodzynek

czekolada mleczna + kilka łyżek kremówki

 

Sposób przygotowania:

1) Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić i oprószyć mąką.

2) W osobnych miskach połączyć składniki suche tj; mąka, kakao, cukier, soda, przyprawa do piernika, i mokre.

3) Do wymieszanych mokrych składników dodawać stopniowo suche i energicznie mieszać łyżką ( nie miksować! ), dodać również rodzynki.

4) Gotową masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami, i wstawić do gorącego piekarnika.

5) Piec 18-20 minut w 200st.C

6) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek kremówki. Polewa powinna być lśniąca. Polać na upieczone muffinki.

 

Smaczego:)


* przepis pochodzi z TEJ strony

 

 

 

12:34, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 listopada 2013

Wśród książek o tematyce kulinarnej na swoją kolej cierpliwie czekała ta o śledziach, nie wiem dlaczego prawie wcale do niej nie zaglądałam, przecież uwielbiamy ryby, a tak niewiele razy próbuje czegoś nowego, tylko przygotowuję je w swój sprawdzony sposób, jeden i ten sam-aż powiało nudą :P

Teraz nadrabiamy stracony czas, i na pierwszy ogień poszedł przepis na śledzie w słodko-kwaśnej zalewie, śledzie są bardzo delikatne, bardziej słodkawe niż kwaśne, dlatego następnym razem zmniejszę ilość cukru.

 

Śledzie w słodko- kwaśnej zalewie

Składniki:

* 4 duże dobrze wymoczone filety z solonych śledzi

* duża cebula pokrojona w plasterki

* pół dużej drobno pokrojonej marchwi

* pół pokrojonego w półtalarki pora

* 2 liście laurowe

* łyżka zmiażdżonych ziarenek czarnego pieprzu

* czerwona cebula do przybrania śledzi

 

Zalewa:

150 ml wody

9 dkg cukru

6 łyżek octu

 

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, odstawiamy by wystygła.

Filety płuczemy, i kroimy na nieduże kawałki, układamy warstwami w słoju; śledzie, marchew, por, cebula i przyprawy. Zalewamy całość marynatą, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Przed podaniem dekorujemy cieniutkimi plasterkami czerwonej cebuli.

śledzie w słodko-kwaśnej zalewie

 

 

11:13, kolorowowkuchni , Ryby
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl