wtorek, 07 grudnia 2010

pierniczki aa

 

Nie jadam pierników, nie przepadam za nimi od dziecka-dlaczego ja tak uważałam? Dlaczego z wiekiem do niektórych potraw ,przypraw, napojów (bo jako dziecko twierdziłam że nie będę nigdy pić kawy!-teraz jestem kawoholiczką:) )dorastamy,mówimy "przepraszam", i zajadamy sie jak by nigdy nic:D

Teraz lubię pierniki, lubię ten zapach,polubiłam cynamon. Pieczenie,ozdabianie,chociaż nie są idealne, to sprawiają mi dużo przyjemności,satysfakcji.Dla niektórych takie nic..dla mnie takie wielkie COŚ :D

Pierniczki upiekłam 2 tygodnie temu,teraz je ozdabiałam, bo czas mi na to pozwolił.Najlepiej je upiec wcześniej 4-6 tygodni przed świętami. .Chociaż po tych 2 tygodniach troszkę zmiękły i są zjadliwe.

Przepis znalazłam na blogu " kuchnia Alicji "

i z niego cytuje sposób wykonania (ale troszkę po 'swojemu' )


Elfowe Pierniczki


W rozgrzanym garnuszku rozpuścić 50 gr masła i 100 gr miodu, 1 paczuszkę cukru waniliowego i paczuszkę (ja dałam pół) przyprawy korzennej do piernika. Rozpuść składniki na małym ogniu , cały czas mieszając.

Zestaw z ognia, dodaj 1 jajko i 350 gr mąki.Wsypuj ją stopniowo.Można dać szczyptę sody.Kiedy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę i zagnieć.Jeśli ciasto się "sypie" dodaj jeszcze miodu.Rozwałkuj ciasto niezbyt cienko i wycinaj foremkami pierniczki.

Pieczemy ok 10 minut w 170.C

pierniczkib

pierniczki A

 

 

 

 

 

poniedziałek, 06 grudnia 2010

golonka I

 

To drugi przepis który wpisuje na mojego bloga,a nie należy do mnie:),ale za zgodą kucharza nr 2 w naszym domu, czyli mojego męża (ale się teraz zbulwersował za tego kucharza nr 2 hehe)

Nauczyłam sie przy nim jeść golonkę, jest pyszna,delikatna..jak zawsze do tego dużo warzyw.

Jedyne wady to długi czas wykonania i dużo garów do zmywania:(

GOLONKA I

Składniki :

* 6 średnich golonek, mogą być peklowane

* 3 duże marchewki

* 2 duże pietruszki

* 1/2 selera

* główka czosnku

* 2 czerwone cebule

* 2 białe cebule

* pół małej białej kapusty

* szklanka piwa

* pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, 4 goździki

* olej

* kilka grzybów leśnych (suszone) wcześniej moczymy ok 1 godzinę w wodzie.


Golonki myjemy,i osuszamy papierowym ręcznikiem.Smażymy na oleju ze wszystkich stron aż będą rumiane. Golonki przekładamy do gara z zimną wodą (tak by je zakrywała),gotujemy je ok godziny.(uwaga! przepis dyktuje mi mój mąż..pytam czy dodajemy już liście laurowe itp..a on na to  NIE !-.bo jeszcze zbieramy wcześniej szumowinę:D)

No więc ,jak ją zbierzemy to dodajemy te liście laurowe,pieprz, i ziele angielskie.:D

W czasie gotowania myjemy i obieramy warzywa kroimy w kosteczkę lub w słupki (czosnek drobno siekamy) i smażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy sól,pieprz i goździki.Chwilę dusimy .Przelewamy zawartość patelni do garnka z golonkami. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stC, Golonki , warzywa i trochę wywaru przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy grzyby, i wlewamy piwo. Zapiekamy ok 30 minut bez przykrycia aż golonki będą złociste.

 

golonka I fota

Jestem wielką fanką sałatek. Tej tradycyjnej też :) można ją urozmaicić kiełbasą śledziem(ponoć!:) ) bo przecież i do jednego, i drugiego pasuje:)

proporcje każdy dodaje wg własnego uznania,jeśli ktoś uważa że jest za mało marchewki to można dodać więcej itd..

 

SAŁATKA TRADYCYJNA

Składniki:

* 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach

* 8 jaj ugotowanych na twardo.

* por

* 4 duże wcześniej ugotowane marchewki

* 2 duże ugotowane pietruszki

* mały ugotowany seler

* 7-8 duzych ogórków kiszonych

* 1 jabłko

* puszka groszku konserwowego

* sól

* pieprz

* majonez

* musztarda

* ew  natka do przybrania.


Wszystkie ugotowane, ostudzone warzywa  obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, w tym jabłko, ogórki kiszone i por , następnie wsypujemy do miski. Jaja obieramy ze skorupek,kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Groszek odcedzamy i również wsypujemy do miski.

Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.Dajemy łyżkę,ewentualnie dwie musztardy, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dajemy majonez i ponownie mieszamy.

Sałatkę przekładamy do miseczek.Ozdabiamy zieloną pietruszką.

 

sałatka tradycyjna


 

 

17:39, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl