poniedziałek, 19 grudnia 2011

sałatka z buraczkami i śledziem

 

Smaczna, sprawdzona sałatka.Idealna na świąteczny stół, i nie tylko. Najlepiej podawać ją schłodzoną. Ja przygotowuje ją dzień wcześniej, dzięki czemu "smaki" lepiej się  łączą. Jedyny minus to długi czas przygotowania składników, ponieważ filety śledziowe należy dobrze wymoczyć by nie były za słone, a buraki gotują się niemal 2 godziny.

 

Sałatka z buraczkami i śledziem

 

* 3-4 filety śledziowe solone

* 2 średnie buraki

* 2 średnie ziemniaki

* 5 jajek

* czerwona cebula

* 4 ogórki kiszone

* majonez

* sól, pieprz, papryka słodka w proszku.

 

Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, w tym czasie gotujemy w osobnych garnkach jajka, ziemniaki i buraki. Po ugotowaniu składniki sałatki studzimy i obieramy.

Buraki ścieramy na tarce, filety śledziowe kroimy w cienkie paseczki, ziemniaki, jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Układamy w szklanej misce warstwami:

połowa startych buraczków,przyprawy, porcja majonezu,  śledzie, ziemniaki, jajka, cebulka,  sól i pieprz, majonez, ogórki kiszone i buraczki(jak na zdjęciu), całość ponownie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Sałatkę przechowywać w lodówce. Podawać z pieczywem.

sałatka z buraczkami i sledziem X

 

10:23, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 14 grudnia 2011

Dzisiejszy wpis chociaż jest lekko kulinarny, bo nie ominie nas ugniatanie ciasta, wałkowanie, wycinanie i uruchomienie piekarnika to "gotowy produkt" stanowczo jest nie jadalny :)

 

Mowa o masie solnej, o której przypomniała mi moja siostra, którą ostatni raz miałam w ręku prawdopodobnie w szkole podstawowej... Mimo że nie "mam wrodzonego" talentu plastycznego..to chciałam zachęcić Was to zabawy w "lepienie" świątecznych lub mniej świątecznych ozdóbek- mi sprawiło to  ogromną frajdę, warto zatrzymać się w tej przedświątecznej gonitwie, by poczuć się jak dziecko, robić coś co podpowiada chwilowa wena twórcza-a taką posiada niemal każdy:P

MASA SOLNA

* 1 szklanka maki pszennej

* 1 szklanka soli kuchennej

* pół szklanki letniej wody

 

Mąkę mieszamy z solą, dolewamy porcjami ciepłą wodę i zagniatamy, tak aby powstało nam ciasto o konsystencji "ciastoliny".

Następnie lepimy,wycinamy dowolne kształty i tworzymy nasze "mini' dzieła.

włosy moich aniołków "wycisnęłam" przez praskę do czosnku:P (pomysł zaczerpnięty z internetu),  malowałam lakierami do paznokci, ozdabiałam brokatem sypkim-jednak proponuje kupić farbki akrylowe. Wstążkę i guziczek przykleiłam dobrym klejem.

 

Masa solna A

 

masa solna B

masa solna c

masa solna d

masa solna

 

GWIAZDKOWE PATYCZKI

 

Niby nic-a cieszy, w sklepach papierniczych dostępne są dziurkacze z fajnymi świątecznymi motywami, można z nich wyczarować dużo fajnych rzeczy, proponuję porobić "dziurki" w kolorowym bloku technicznym, zaopatrzyć się w klej, i patyczki do szaszłyków.

Następnie dowolnie poprzyklejać wycięte motywy do drewnianych patyczków. Gotowe ozdoby można wbić w doniczkę z kwiatami, lub w owoce na świątecznym stole:)

patyczki A

patyczki b

09:53, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl