niedziela, 16 grudnia 2012

Bardzo elegancka i smaczna sałatka. Jak zwykle przepis miałam pod nosem, z gazetki "świąteczne potrawy" Pani domu z 2008 roku.I dopiero teraz go wypróbowałam. Przypadła nam do kulinarnego gustu, dlatego znajdzie się dla niej miejsce przy tradycyjnych potrawach wigilijnych.

Sałatka orzechowo-porowa

Duży por (biała i lekko zielonkawa część)

10 dag żółtego, pikantnego sera

3 jaja ugotowane na twardo

Garść  posiekanych mieszanych orzechów (włoskich i laskowych)

płatki migdałowe

schłodzony majonez

sok z cytryny

sól, i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Jajka obrać ze skorupek i pokroić na cząstki. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Por opłukać, przekroić na pół, i drobniutko posiekać. Skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w "zapałki", wymieszać z pozostałymi składnikami, i przyprawić do smaku.Migdały również uprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru, następnie obsypujemy nimi sałatkę. Dekorujemy schłodzonym majonezem, za pomocą rękawa cukierniczego.

sałatka orzechowo-porowa

20:11, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl