sobota, 12 marca 2011

Czekolada-nic dodać nic ująć:))

Jest to najlepszy tort jaki do tej pory zrobiłam ( wszyscy go bardzo zachwalali) Nie jest mdły,pomimo takiej ilości czekolady. Jesli jednak dla kogoś bedzie za słodki ,to polecam ozdobić go większą ilością owoców:) Jednak to tort! on ma prawo być nieprzyzwoicie słodkim!

Tort czekoladowy

Na biszkopt:

* 6 jajek

* 0,5 szkl cukru

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 3/4 szklanki maki

* 2 łyżeczki kakao

* kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Na krem wew:

* 300g białej czekolady (3 tabliczki)

* 4 łyżki mleka

* 500 ml śmietany 36%

Na krem zewn:

* 200 g czekolady mlecznej

* 4 łyżki mleka

* 500 ml śmietany 36%

(moje dodatki):

żelki, kiwi,mandarynki,ananas,zielony pisak cukrowy,perełki cukrowe.posypka czekoladowa.

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Nastepnie przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Gdy się dobrze wymiesza,masę przelewamy do wczesniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 20-25 minut w 180stC

Po upieczeniu studzimy biszkopt i przecinamy go na pół.

Krem wewn.

Czekoladę łamiemy na kawałki,zalewamy gorącym mlekiem i rozpuszczamy na małym ogniu.

śmietanę 36% dokładnie ubijamy,po czym dodajemy przestudzoną (ale wciąż lejącą) białą czekoladę po łyżce, cały czas miksując. (Śmietana może troszkę "oklapnąć" ale w lodówce ładnie stwardnieje) Wykładamy na biszkopt,przykrywamy drugim płatem ciasta.wstawiamy do lodówki.

Krem zewn.

Robimy dokładnie tak samo jak krem z białą czekoladą. Wykładamy na górę i boki torta, dużym szerokim nożem.

Dowolnie ozdabiamy.

Przed podaniem nalezy schłodzić tort w lodówce przynajmniej przez 3 godziny.

Tort czekoladowy

Tort czek

 

12:14, kolorowowkuchni
Link Komentarze (11) »
czwartek, 10 marca 2011

Tą babeczką poczęstowała mnie koleżanka, która wspaniale gotuje i piecze:)Przepis powędrował do mnie. Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę przekazać go dalej.Babka należy do tych wilgotniejszych:)

Babka tulipanowa

 

Na ciasto:

* kostka margaryny

* 5 jaj

* 2 szklanki mąki

* 0,5 szklanki oleju

* 1,5 szklanki cukru

* cukier waniliowy

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

* kisiel cytrynowy

* kisiel wiśniowy lub truskawkowy

* 3 łyżki maku

* 2-3 łyżki kakao

Margarynę,cukier i żółtka ucieramy mikserem.Dodajemy cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i olej, na końcu dodajemy wcześniej ubite białka.( Masa jest gęsta).

Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao,drugiej kisiel cytrynowy,trzeciej mak i ostatniej kisiel wiśniowy. W tej samej kolejności ciasto wykładamy do prostokątnej blaszki,warstwa po warstwie. Na koniec wbijamy w surowe ciasto nóż i przeciągamy przez cały środek wzdłuż.

ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stC na godzinę(lub dłużej)Najlepiej sprawdzać patyczkiem babkę na środku ,czy jest upieczona.

Proponuję nie wyciągać babki z foremki po upieczeniu bo babka może się rozlecieć-jest delikatna:)

Upieczoną posypujemy cukrem pudrem.

babka tulipanowa 1

babka tulipanowaa

15:38, kolorowowkuchni , Babki
Link Komentarze (7) »
czwartek, 03 marca 2011

W moim rodzinnym domu w Gdańsku oponki to karnawałowa tradycja, pamiętam jak podjadałam gorące ,nie posypane cukrem pudrem oponki. Tak pamiętam  wielką,ogromną miskę i wystające z niej oponki.:)

Od kilku lat mieszkam w Wielkopolsce , w tłusty czwartek  rządzą pączki mojej teściowej, ale tak mi sie chciało tych oponek ! więc telefon do mamy-przepis spisany...rękawy podwinięte..ugniatamy,smażymy i są !!...o takie jak na zdjęciach,puchate,słodkie..spróbujcie.

 

OPONKI

* 80 dag mąki tortowej

* 2  serki homogenizowane waniliowe

* 3 łyżki oleju

* 3 łyżki smietany 18%

* 3 jaja

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 20 dag cukru

* pół łyżeczki cukru waniliowego (nie dałam)

* litr oleju do smażenia

* cukier puder do posypania

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić (nie koniecznie jednolite) ciasto. Stół podsypać mąką (ciasto jest troszkę lepiące) rozwałkować nie za cienko.

Wykrawać szklanką krążki, dziurkę w środku zrobiłam nakrętką od soku lub wody mineralnej:)Smażyc na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.Gotowe obsypać cukrem pudrem.

oponki A

oponki b

 

18:13, kolorowowkuchni
Link Komentarze (3) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl