sobota, 31 marca 2012

Jaskółcze gniazda z sosem musztardowym

 

* 50 dag mięsa mielonego

* jajo kurze

* ząbek czosnku

* mała cebula

* 8 ugotowanych na twardo przepiórczych jajeczek

* majeranek lub posiekana natka pietruszki

* mała kajzerka namoczona w mleku, lub 2 łyżki bułki tartej

* bułka tarta do obtaczania

* sól, pieprz, mielona papryka

* olej

Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy do mięsa wraz z surowym jajkiem i odciśniętą kajzerką, wsypujemy przyprawy i zioła. Dokładnie wszystko mieszamy (najlepiej ręką). Ugotowane i wystudzone przepiórcze jajka delikatnie obieramy.

Z mięsa formujemy kotleciki, robimy wgłębienie i wsadzamy do środka jajeczko, które oblepiamy dokładnie mięsem następnie panierujemy w bułce tartej.

Kotleciki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia można je "poddusić"

 

Sos musztardowy

* cebula

* 2 łyżki musztardy

* 2 szklanki bulionu

* łyżka maki

* 2-3 łyżki masła

 

Cebulę kroimy w kosteczkę, i podsmażamy na masełku, gdy się zeszkli wsypujemy mąkę i chwilkę podsmażamy, dodajemy musztardę oraz bulion. Dokładnie i szybko mieszamy. Sos podajemy zaraz po przygotowaniu, nie należy go odgrzewać. Kotleciki podajemy z ziemniakami i sosem musztardowym.

jaskółcze gniazda z sosem m

jaskółcze gniazda z sosem muszt

 

 

 

wtorek, 27 marca 2012

muffinki z czekolada i budyniem

Muffinki z czekoladą i budyniem (12 sztuk)

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

2 jajka

szklanka mleka

100 g stopionego i wystudzonego masła

pół tabliczki mlecznej czekolady

500ml kremówki 36%

Ugotowany budyń śmietankowy

cukierki M&M

 

Gotujemy budyń śmietankowy z dodatkiem 3 łyżeczek cukru, z mniejszej porcji mleka niż jest podana na opakowaniu (1,5 szklanki mleka wystarczy), studzimy. Każdą kostkę czekolady kroimy na 3-4 kawałki, dzięki czemu lepiej się rozpuści.

Ciasto

Składniki suche tzn. 1/2 szklanki cukru, mąkę i proszek mieszamy, wbijamy jajka, wlewamy mleko i masło, szybko mieszamy łyżką. Masa musi być z grudkami.

wykładamy ciasto na dno wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papilotkami foremki, ale na 1/3 jej głębokości, na ciasto kładziemy kawałki czekolady, na czekoladę łyżeczkę budyniu, i na wierzch resztę ciasta.

Pieczemy w 210st.C 15-30 minut.

Gdy wystygną, odcinamy wierzch ostrym nożem i za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiamy muffinki wcześniej ubitą i schłodzoną kremówką i jajeczkami M&M.

muffinki z czek i bud

muffinki z czekoladą i bud

 


 

18:10, kolorowowkuchni
Link Komentarze (3) »
środa, 21 marca 2012

 Tak ten deser nazwała moja córka :)

Deser jest fantastyczny, bardzo syty, a mus wiśniowy znakomicie współgra z całością. Deser i wiele innych pyszności zrobiłam z okazji naszej kolejnej rocznicy ślubu. Mój mąż uwielbia słodkości- więc był zachwycony.

 

turkusowa laguna

 

Turkusowa laguna (na 6 szklaneczek po 300 ml)

* galaretka niebieska firmy "Wodzisław"

* galaretka brzoskwiniowa

* 1/2 opakowania galaretki wiśniowej

* 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

* banan

* mandarynka lub pomarańcza

* tabliczka mlecznej czekolady

* słoik drylowanych wiśni z kompotu

* 3 łyżki drobnego cukru

* 400 ml kremówki 30%

* 2 szklanki mleka

* 2 opakowania "śnieżki" w proszku

Mandarynkę obieramy, dzielimy na cząstki.W osobnych miseczkach rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody galaretkę niebieską i brzoskwiniową. Studzimy, ale muszą stać w temp pokojowej. Na dno szklaneczek kładziemy po kawałku mandarynki, zalewamy 2-3 łyżkami galaretki brzoskwiniowej, i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie twarda, do każdej szklanki wlewamy po 3 łyżki niebieskiej galaretki, i ponownie wstawiamy do lodówki. Obieramy banana i kroimy go w grubsze plasterki, które układamy na niebieskiej galaretce i zalewamy pozostałą galaretką brzoskwiniową, gdy ta stężeje wlewamy resztę niebieskiej galaretki.Ponownie wkładamy do lodówki.

Czekoladę łamiemy na kawałki (zostawiamy 4 kostki do starcia) i wkładamy do rondelka, wlewamy łyżkę mleka i ją rozpuszczamy . Odstawiamy by  przestygła. Ubijamy 400 ml kremówki, gdy będzie sztywna powoli wlewamy czekoladę i szybko miksujemy. Przekładamy mus do szklaneczek, które wstawiamy do lodówki.

Słoik wiśni, wraz z kompotem zagotowujemy w garnku,łyżką zgniatamy wiśnie, dodajemy 3 łyżki drobnego cukru, oraz pół opakowania budyniu śmietankowego. Zdejmujemy z ognia i na koniec wsypujemy pół opakowania wiśniowej galaretki. Dokładnie mieszamy by się rozpuściła. Studzimy. Mus wiśniowy wykładamy na mus czekoladowy.

Na sam koniec ubijamy śnieżki z mlekiem. Wkładamy do szklanek i posypujemy startą czekoladą.

Smacznego!

Deser musi być dobrze schłodzony, bardzo często robię ten mus czekoladowy, który używam jako dodatek do deserów, ale gównie jako krem do naszego ulubionego tortu.

turkusowa laguna2


 

10:14, kolorowowkuchni , Desery
Link Komentarze (1) »
środa, 14 marca 2012

Najczęściej jedynym ciepłym posiłkiem w ciągu całego dnia jest obiad.Niestety wiele osób wraca z pracy późnym popołudniem, w tym wypadku alternatywą jest obiadokolacja, która jak najbardziej powinna być podana na ciepło.

Ten przepis jest propozycją nie tylko na wieczorny posiłek, ale również znakomicie nadaje się jako "wypełnienie" modnych w ostatnim czasie podgrzewaczy, w których umieszcza się leczo, potrawki czy zapiekanki, zapala pod spodem świeczkę- dzięki czemu posiłek szybko nie wystygnie.

 

a'la leczo z pieczarkami i parówką

* 10 cienkich parówek

* 60 dag pieczarek

* 2 duże cebule

* ząbek czosnku

* natka pietruszki (może być mrożona)

* słoiczek koncentratu pomidorowego

* sól, pieprz, ostra papryka w proszku

* olej lub smalec do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Z parówek zdejmujemy osłonki, i kroimy ją w ukośne plasterki. Pieczarki myjemy, i kroimy w plastry. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, w pierwszej kolejności wkładamy cebulkę, która powinna się zeszklić. Przekładamy ją do średniej wielkości rondelka. Patelni nie myjemy, dolewamy olej i smażymy pokrojoną parówkę, którą z obu stron rumienimy. Gdy będzie gotowa przekładamy ją do rondla z cebulą. Na tej samej patelni smażymy również pieczarki, i dodajemy je do rondla z parówkami. Wsypujemy pietruszkę, obrany ząbek czosnku, i dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz szklankę gorącej wody. Wszystko dusimy pod pokrywką ok 5 minut, często mieszając. Na koniec danie przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Podajemy z pieczywem lub ugotowanym makaronem.

a'la leczo

15:37, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl