piątek, 30 kwietnia 2010

Mało wiedziałam o mazurkach,gdy zbliżały się święta zawsze leżały masowo na ladzie w sklepie,przyciągając wzrok swoimi kolorowymi dodatkami.

Przeglądałam internet,blogi kulinarne,tyle przepisów...a i tak człowiek zrobił po swojemu, a dzieciaki miały radochę i zajęcie-i to jest fajne w moich dzieciach, że jak zaczynają coś robić to robią do końca.

Przepis podam jedynie na ciasto kruche,reszta składników i wygląd to zwykła improwizacja..,mazurki wyszły obrzydliwie słodkie:),ale mazurki to zazwyczaj ulepki więc wszystko jest w normie:)

 

Mazurek improwizowany

Przepis na kruche ciasto:

* 25 dag margaryny

* 1,5 szklanki cukru pudru

* 3 szklanki mąki

* 1 opakowanie cukru waniliowego

* 3 żółtka

 

MOJE DODATKI:

Migdały, ugotowane mleko kondensowane słodzone,kandyzowana skórka z pomarańczy,rodzynki,lukier,orzechy,kolorowa posypka...

Mąkę,cukier puder,cukier waniliowy,margarynę i żółtka zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folie i wkłądamy do lodówki na ok 30 minut.

Po tym czasie wyciagamy i formujemy mazurki:) kwadratowe,okrągłe,jajowate...jakie tylko chcemy.

układamy na wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszce i pieczemy  ok 30 minut w 180 st C.

mazurek 0

mazurek i szkraby

 

gotowe mazurki 1

 

mój 1 mazurek

12:13, kolorowowkuchni
Link Komentarze (2) »
czwartek, 29 kwietnia 2010

Kolejny raz użyłam formy,która tak naprawdę zakupiona była z przeznaczeniem do robienia deserów.

I wyszło jeszcze lepiej niz przypuszczałam:)

Jaja z warzywami w galarecie

 

* Puszka groszku konserwowego

* szynka konserwowa około 5 plastrów grubości 1 cm

* 2 duże ugotowane marchewki

* 5 jaj ugotowanych na twardo

* zielona pietruszka,kilka gałązek

* 1 opakowanie żelatyny z warzywami

* kilka ukosnych plastrów zielonego ogórka

 

Żelatynę wsypujemy do gorącej wody(wg opisu na opakowaniu) jednak ja dałam ciut mniej wody.Mieszamy by się rozpuściła.Odstawiamy do przestygnięcia.

Jaja obrać, przepołowić i ułożyć w formie białkiem do dołu,na jaja  kładziemy pietruszkę i zalewamy odrobiną żelatyny.Wstawiamy do lodówki.Chodzi o to by jajka się trzymały.

Po około 10 minutach na jaja i galaretkę wsypujemy warstwę pokrojonej w kostkę szynki.Ponownie zalewamy żelatyną i układamy warstwą groszku,którą również zalewamy żelatyną:)

Na groszek układamy wczesniej  ugotowaną ,obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę,na marchewkę ukośne plastry zielonego ogórka.Ostatni raz zalewamy żelatyną. Formę szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Gotową kolorową galaretę układamy na dużym talerzu wyścielonym liśćmi sałaty.

 Jaja z warzywami

Jaja z warzywami2

17:59, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
środa, 21 kwietnia 2010

Małą chwilę byłam "nieobecna", więc nie dodawałam nowych przepisów:( ani inspiracji,ani chęci-tak po prostu czasem bywa.

Dziś otworzyłam ukochaną książkę "kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz..i tak wertując strona za stroną,  skusiły mnie rogale,których  jeszcze nie miałam okazji zrobić. Po upieczeniu były takie fajne mięciutkie, i bardzo smakowały mojemu synkowi.

 

Rogale z powidłami

 

* 3  szklanki mąki tortowej

* 4 dag drożdży (dałam pół kostki)

*  3/4 szklanki mleka

* 3 żółtka

* 3 łyzki cukru pudru + łyżeczka do drożdży

* 1/3 kostki masła lub margaryny (dałam "Kasię")

* szczypta soli

* mąka do posypania

* tłuszcz do wysmarowania blachy (ja do tego kładłam na papier  do pieczenia)

* powidła ze śliwek

* lukier lub cukier puder do polania/posypania

 

Do małego rondelka wlewamy mleko,gdy lekko się podgrzeje ściągamy z ognia, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru pudru.Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.(musi podwoić swoją objętość)

Mąkę przesiać do miski,dodać cukier puder i żółtka.Wlać zaczyn z drożdży i zagniatać dolewając rozpuszczone,ciepłe masło.Wyrabiamy aż ciasto stanie sie gładkie,jednolite i nie będzie sie kleić do rąk.

Przykrywamy serwetką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Stół posypujemy mąką,wałkujemy niezbyt grube placki z których wycinamy w miarę kształtne:) trójkąty.Na każdy nakładamy porcję powideł.i zawijamy rogaliki,które układamy na blasze.Odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia,co uważam za ważne.

Następnie wstawiamy do gorącego piekarnika  temp 160stC na 20-30 minut.

Uwaga ! Rogaliki zawijając  dobrze "ściskamy" bo podczas pieczenia uciekają z niektórych powidła:P

Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem..

Smacznego!!!

 

tu sobie rośnie:)

ciasto na rogale

 

a tu już do konsumpcji:P

rogale z powidłami

a tu środeczek... mniam

rogale z powid 2

12:28, kolorowowkuchni
Link Komentarze (2) »
piątek, 02 kwietnia 2010

Do tego przepisu który wyemigrował z rodzinnego domku,wracam dosyć często,jest niezawodny, babka zawsze wychodzi. W dodatku jest wilgotna ,jak to babki z dodatkiem oleju.

Po upieczeniu babkę urozmaicamy lukrem, polewą kakaową, z białej czekolady lub obsypujemy cukrem pudrem.

*  1,5 szklanki cukru

* 3 jaja

* 1 szklanka oleju

* 1 szklanka mleka

*  3 szklanki maki

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* łyżka ciemnego kakao

* cukier waniliowy lub zapach (ja daje róznie,czasem arakowy,czasem migdałowy)

 

Jaja miksujemy z cukrem,tak długo aż  połowa cukru "zniknie":)następnie dodajemy olej,nadal porządnie miksujemy,po chwili dolewamy mleko.do masy powoli wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem.Na koniec dodaje aromat.

Białą masę wlewam do połowy,wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy do babek.

do reszty ciasta dodaje kakao i porządnie mieszam mikserem,lub ręcznie łyżką.ciemne ciasto wlewam na jasne.

Babkę pieczemy w 180stC ok 50 minut-w zależności od piekarnika.Najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem.

 

babka na oleju

 

baba na oleju

 

babka

18:54, kolorowowkuchni , Babki
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl