środa, 27 kwietnia 2011

Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko bujnie kwitnie, wiśnie prezentują swoją biel, rzepak żółcią zdobi pola, słychać jak pszczoły zabierają się za pracę, którą my w zimowy wieczór docenimy:)

Słońce niby letnie,próbuje zrumienić odsłonięte ramiona,ale ten chłodny wiaterek przypomina że jeszcze z tym trzeba poczekać dwa miesiące:)

Ta pora roku jest piękna, pojawiają się warzywa ,nasze polskie, i te w przydomowym ogródku:)

To ten czas kiedy zmieniamy dietę na lżejszą, mniej mięsa, więcej owoców, soków,warzyw.

Ja dziś improwizowałam z tym przepisem,myślę że z brokułami da się kombinować na różne sposoby, byle nie za dużo składników.


Sałatka z brokułami

* 2 średnie brokuły

* pół czerwonej papryki

* duży pomidor (najlepiej malinowy)

* 5 jaj ugotowanych na twardo

* sół , pieprz

* 2 łyżki majonezu+ mały jogurt naturalny


Brokuły płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy "różyczki " które wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy 8 minut, (nie mogą być zbyt miękkie) odcedzamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

paprykę kroimy w cienkie paski , pomidora i jajka w  grubszą  kostkę.

Wszystkie składniki układamy warstwowo w misce.Posypujemy przyprawami.

Majonez i jogurt łączymy, przyprawiamy i podajemy z sałatką w osobnych miseczkach.

Smacznego!

sałatka z brokułami

sałatka z brok z sosem

sał z brokułami




 

15:07, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
piątek, 15 kwietnia 2011

Kilka składników,15 minut pracy i mamy pyszną sałatkę.


Sałatka z kurczakiem i ananasem

 

* duża pierś z kurczaka

* przyprawa do kurczaka (może być gyros)

* olej

* słoik selera konserw.

* pół puszki ananasów (mogą być plastry,lub kawałki)

* rodzynki (3 łyżki)

* kilka łyżek majonezu

Rodzynki zalewamy ciepłą wodą ,moczymy 10 minut,odsączamy.

Pierś myjemy, kroimy w kosteczkę, przyprawiamy. Następnie smażymy na oleju.Odstawiamy.

Seler i plastry ananasa odsączamy,wkładamy do miski razem z rodzynkami, (plastry ananasa należy pokroić ).

dodajemy zimnego kurczaka,składniki łączymy z majonezem.Gotowe!

sałatka z kurczakiem i ananasem

10:45, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (6) »
czwartek, 14 kwietnia 2011

Moja siostra wspomniała coś o cieście drożdżowym, zapytała czy nie mam jakiegoś wypróbowanego przepisu. Nigdy nie piekłam typowo drożdżowego ciasta (oprócz jagodzianek, pizzy itp), postanowiłam zrobić blachę drożdżowca z mrożonymi jagodami które leżały od zeszłego roku :)

Ciasto fajnie wyrosło, nie za małe,nie za wielkie.

Jeszcze ciepłe zaczęło wędrowac na talerze.Pychotka!

Ciasto drożdżowe z jagodami

* 500 g mąki

* 100 g margaryny

* 2 jaja

* 2 żółtka

* 80 g cukru

* 40 g drożdży

* szklanka mleka

* 1 opakowanie cukru waniliowego

* 0,5 l jagód mrożonych (mogą być inne owoce)

* szczypta soli

Na kruszonkę:

* 1/2 kostki margaryny

* 0,5 szklanki cukru

* szklanka mąki

Margarynę, cukier i makę łączymy.Zagniatamy tak długo, aż zrobi sie jednolite ciasto.Kruszonke wstawiamy do lodówki.


Ciasto:

1) wyciągamy jagody z zamrażarki, posypujemy cukrem waniliowym

2) W ciepłym mleku , z łyżeczką cukru rozprowadź drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia.

3) Margarynę rozpuszczamy(nie gotujemy!) i odstawiamy do przestudzenia.

4)Przesianą mąkę ze szczyptą soli wsypujemy do miski,dodajemy cukier,jaja,wyrośnięty zaczyn, i margarynę.

5) Wyrabiamy ciasto na gładką masę (mozna sie pożądnie wyżyć :) ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6) Po ok 15 minutach "rozciągamy" równo ciasto na blachę.(Najlepiej moczyc ręcę w ciepłej wodzie) Na ciasto rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180st C 35-45 minut ( zależy od piekarnika)

Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.

drozdżowe z jagodami

drożdżowe z jagodami


 

20:16, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (3) »
piątek, 08 kwietnia 2011

Trzeba koniecznie jej spróbować , baba cytrynowa jest przepyszna. Długo się zabierałam za jej zrobienie.Ach, szkoda było tyle czekać, nie wiedziałam co tracę.

Przepis dostałam od mojej siostry:)


Babka cytrynowa

* 4 jajka

* 1 szklanka mąki tortowej

* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

* 3/4 szklanki cukru

* 150 ml oleju

* cukier waniliowy

* łyżeczka proszku do pieczenia

* sok i skórka z jednej cytryny


Lukier

* 2-3 kopiaste łyżki cukru pudru

* sok z połowy cytryny


Jaja ubijamy z cukrem, i cukrem waniliowym.Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wlewamy stopniowo olej.Cały czas miksujemy.Na koniec wsypujemy otartą( na małych oczkach )skórkę z cytryny i sok ,miksujemy jeszcze 2 minuty.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką foremki (najlepiej z kominem)

pieczemy w 180 stC 40 minut (sprawdzamy patyczkiem ,czy sie upiekła)

Lukier:

cukier puder ucieramy z sokiem,i polewamy nim babkę.

babka cytrynowa

babka cytryn

12:34, kolorowowkuchni , Babki
Link Komentarze (11) »
środa, 06 kwietnia 2011

Z jajkami to można na milion sposobów,oto jeden z nich:P

 

Jajka faszerowane rzeżuchą z różowym sosem

Składniki:

* 6 jajek ugotowanych na twardo

* 2 łyżeczki posiekanej rzeżuchy

* parówka dobrej jakości

* czubata łyżeczka majonezu

* łyżeczka musztardy

* słodka papryka w proszku (szczypta)

* pieprz

* 6 plastrów zielonego ogórka (pokrojonych po skosie)

Jaja obieramy,odcinamy czubek tak byśmy mogli wyciągnąć żółtko ,i  delikatnie "dół", by jajko mogło stać na talerzu.

Parówkę drobniutko kroimy, następnie ucieramy z żółtkami,rzeżuchą dodając kolejno, majonez,musztardę i przyprawy.Farszem nadziewamy "miseczki" z białek które ustawiamy na plastrach ogórka.

Sos:

* łyżka majonezu

* łyżka chrzanu z żurawiną

Łączymy ze sobą te dwa składniki, sosem polewamy talerz z jajkami.

Jajka obsypujemy rzeżuchą, i podajemy.

jaja z rzezuchą

niedziela, 03 kwietnia 2011

Placek Cappuccino

Ciasto:

* 5 jaj

* 1 szklanka cukru

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki maki tortowej

* 2 łyżki kawy cappuccino ( u mnie orzechowe)

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników pieczemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka, oraz wymieszane mąki z proszkiem i kawą. Pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.


Masa budyniowa:

* 0,5 l mleka

* 0,5 szklanki cukru

* 4 łyżki mąki ziemniaczanej

* 6 łyżek cappuccino

Odlewamy 3/4 szklanki mleka do miseczki, w której rozrabiamy makę i kawę.Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, gdy zacznie się gotować wlewamy zawartość miseczki ,ciągle mieszając.budyń zdejmujemy z ognia.

Ponadto :

* 0,5 l kremówki 30% + śmietan fix, lub żelatyna

* kostka margaryny (kasia)

* kawa cappuccino do posypania ciasta

Zimny budyń ucieramy z margaryną,po czym wykładamy na wystudzony biszkopt.Na masę kładziemy ubitą kremówkę, którą posypujemy przez sitko kawą cappuccino.

Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godzinki.

smacznego.

placek cappuccino

 

 

10:19, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (5) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl