poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Agreściak przypadnie do gustu miłośnikom kwaskowych smaków. Przepis dostałam od znajomej, w samą porę, bo  najwyższy czas  na pozbycie się zeszłorocznych zapasów w postaci kompotów:)

 

Agreściak

Pieczemy biszkopt z 5 jaj.

Masa:

2 duże słoiki agrestu-odcedzić

2 czubate łyżki żelatyny

2 budynie śmietankowe

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru pudru

3 żółtka (białka ubić osobno)

2 galaretki agrestowe

Sok z agrestu (ok 2,5 szklanki), budynie śmietankowe i żelatynę zagotować,wystudzić.

Margarynę, cukier, żółtka utrzeć i powoli połączyć z letnią masą budyniową. Do masy dodać połowę agrestu i delikatnie wymieszać. Krem położyć na biszkopcie, wyłożyć resztę owoców. Na wierzch polać wcześniej przygotowaną według przepisu na opakowaniu galaretką agrestową. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Uwaga:

Jeśli chcemy aby biszkopt był bardziej wilgotny, to można go nasączyć niewielką ilością soku z agrestu.

Agreściak





13:57, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl