środa, 24 kwietnia 2013

Można by stwierdzić że Curry uzależnia:) kto się raz rozsmakował w tej przyprawie, nie może przestać do niej powracać. Tak jest ze mną, dziś na obiad przygotowałam pierś kurczaka curry z warzywami, nie ominie mnie dokładka, ale wiem że po dzisiejszym posiłku, po tej dawce aromatów na jakiś czas dam sobie spokój z tą mieszanką przypraw, by nagle do niej powrócić,i znów smakować:)

Może idę na łatwiznę używam gotowego curry, ale niestety w Marrakeszu nie mieszkamy tak więc świeżych przypraw na targach nie dostaniemy, tylko wszystko z tytki..no a jak z tytki, to z tytki niech będzie całe curry..:P no i ten pośpiech..:)

 

Kurczak Curry z brokułami

Podwójna pierś kurczaka

czerwona papryka

cebula (najlepiej dymka)

ząbek czosnku

brokuły

1/2puszki kukurydzy, lub groszku

2 płaskie łyżeczki curry

300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)

świeżo mielony kolorowy pieprz

sól

olej

szczypta chili z pieprzem cayenne

po łyżeczce mąki ziemniaczanej i kukurydzianej

1/4 szklanki zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

1) Pierś kurczaka umyj w zimnej wodzie,osusz papierowym ręcznikiem, i pokrój w kostkę lub większe paski. Wrzuć do miski, przypraw solą, pieprzem, łyżeczką curry, i szczyptą chilli, wlej łyżkę oleju, wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie usmaż na złoty kolor, i przełóż do miseczki.

2)Osobno ugotuj brokuły, wkładając je na 6-8 minut do wrzącej wody. Odcedź i podziel na różyczki.

3) Na tłuszczu po mięsie usmaż pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku, oraz pokrojoną w paski paprykę. Do warzyw wrzuć mięso, duś przykryte 3 minuty. Po tym czasie dolewaj stopniowo gorący bulion, dodaj pozostałe curry, i wymieszaj. Gotuj 2 minuty.

4) W 1/4 szklance wody rozmieszaj mąki. Wlej ciągle mieszając do gotującej się potrawy. Całość powinna zgęstnieć. Na koniec dodaj kukurydzę lub groszek, i ugotowane wcześniej brokuły.

Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus.

 

kurczak curry

 

niedziela, 21 kwietnia 2013

Pamiętam kiedy pierwszy raz zostałam poczęstowana tą zupą , i jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że ów zupa z rybami nie ma nic wspólnego:)

Wywar przygotowany jest na solidnej porcji rosołowej, dzięki czemu na zupie pojawiają się charakterystyczne oczka. Na końcu gotowania, zupę doprawia się słodką śmietanką, moją musiałam "zaciągnąć" mąką, ze względu na mojego synka któremu nie wiedzieć czemu robi to wielką różnicę :)

Zupa "ślepe ryby"

- porcja rosołowa

- małe udko kurczaka (pałka)

- 4 duże marchewki

-1 duży korzeń pietruszki

- kawałek selera (korzeń)

- zielona fasolka szparagowa (u mnie mrożona)

- 3 średnie ziemniaki

- ziele ang, ziarenka pieprzu, liście laurowe

- kostka rosołowa,lub przyprawa typu kucharek

- świeżo mielony pieprz

- pół szklanki słodkiej śmietanki do zup

 

Sposób przygotowania:

 

1) Porcję rosołową i mięso płuczemy, wkładamy do garnka z zimną wodą i wstawiamy na ogień, przed zagotowaniem ściągamy pianę.Dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liście laurowe.Gotujemy ok 25 minut.

2) Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. dodajemy do wywaru.Fasolkę dodamy 15 minut przed końcem gotowania.

3) Całość gotujemy podobnie jak rosół, na niedużym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodajemy fasolkę, oraz kostkę rosołową lub przyprawę do zup.

4) Wyciągamy miękkie mięso,gdy przestygnie,palcami, lub widelcem oddzielamy mięso od kości, rozrywamy kurczaka na nieduże kawałki i wrzucamy do zupy. Kości wyrzucamy.

5) Gotową zupę zdejmujemy z ognia, wlewamy do miseczki i mieszamy ze śmietaną (aby ją zahartować) Następnie powoli, wlewamy rozrobioną śmietanę do garnka, ciągle mieszając.

Jeśli lubisz gęściejsze zupy, to proponuję "zaciągnąć" ją mąką:

Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Po czym wlać rozrobione mąki do gotującej się (ważne) zupy. Wymieszać, i gotować 2 minuty.

ślepe ryby

 

 

 

15:17, kolorowowkuchni , Zupy
Link Komentarze (3) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl