środa, 16 kwietnia 2014

Wszyscy robią FONDANT mam go i ja:)

Gdy tylko zobaczyłam ten obłędny deser na blogu Madame Edith wiedziałam że szybko o nim nie zapomnę. Widziałam różne wersje, na kilku blogach-wybrałam jednak ten pierwszy.

A więc przepis cytuję za autorką:)


Fondant czekoladowy

Składniki:

100 g masła pokrojonego w kostkę

100 g mąki

100 g ciemnej czekolady

100 g brązowego cukru

2 jajka

łyżka rozpuszczonego masła i kakao do posmarowania, i oprószenia foremek.

 

Ponadto;

ulubione dodatki; bita śmietana, owoce, lody itp.

Sposób przygotowania:

1. Foremki smarujemy rozpuszczonym masłem, i oprószamy cienką warstwą kakao.

2. Masło, oraz czekoladę rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając, aż uzyskamy błyszczącą i jednolitą masę.

3. W Misce ubijamy jaja i brązowy cukier na białą puszystą masę, dodajemy mąkę, oraz ciepłą masę czekoladową.

4. Ciasto przekładamy do foremek które wstawiamy na 20minut do lodówki ( ciasto lekko stwardnieje)

5. Po 20 minutach fondant wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 st.C z termoobiegiem, lub 200 st.C bez tej funkcji.

fondant

fondant czekoladowy

 

 

 

14:13, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl