czwartek, 27 maja 2010

Ja wiem że za oknem pada, a po chwili świeci słońce,człowiek się cieszy że lato tuż tuż,a tu znowu chmury..

Wypróbowałam dziś przepis z książki "kuchnia Polska",koktajl idealnie pasuje do gorącego letniego dnia.Ma cudowną gęstą pianę,a na dole jest taki  "lodowy" oczywiście jesli robimy go z mrożonych jagód.

Jest ni to słodki,ni to kwaskowy? taki w sam raz by nie chciało się ciągle pić:)

Przepis cytuje z ksiażki,ale ja zrobiłam jedną porcję

Moja porcja :

* 2 łyżki mrożonych jagód

* 1/2 szklanki mleka

* 2 łyżeczki cukru waniliowego

KOKTAJL MLECZNY Z JAGODAMI

 

* 1 l mleka

* łyżeczka cukru waniliowego

* 2 szklanki przebranych jagód (mogą byc mrożone)

 

Mleko miksujemy z cukrem waniliowym,dodajemy owoce i miksujemy razem przez minutę lub kilka sekund dłużej (składniki powinny się dobrze spienić)

Podajemy w wysokich szklankach zaraz po przygotowaniu.Zamiast cukru waniliowego mozna dodać łyżeczkę płynnego miodu.

koktajl mleczny z j

koktajl mleczny z ja



14:43, kolorowowkuchni
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 24 maja 2010

Bardzo popularne w ostatnim czasie kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem majonezu, ulubione danie obiadowe moich dzieci. Bardzo delikatne, i pyszne:)

 

Siekane kotleciki z piersi kurczaka

* podwójna pierś z kurczaka

* kopiasta łyżka mąki (lub 1,5 łyżki)

* czubata łyżka majonezu

* duże jajko

* natka pietruszki

* ulubione przyprawy w tym sól i pieprz

* olej

Pierś myjemy i osuszamy.Kroimy w małą kosteczkę,dodajemy surowe jajo,majonez ,mąkę,posiekaną natkę i przyprawy. Mieszamy. Konsystencja tej mieszanki ma być gęsta...

Dużą łyżką wykładamy placuszki na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

kotleciki z piersi

kotleciki z piersi 2

kotleciki z piersi 0

piątek, 21 maja 2010

Ostatnio odkryłam pyszny smak Frappe , i ten zwykły lód mi nie pasował do tej kawy, bo wadomo że gdy się rozpuszcza powoduje pogorszenie smaku.

Przypomniało mi się, że gdzieś widziałam idealny dodatek do Frappe- lód kawowy..i tak przepis z książki "kuchnia Polska" trafia na tą stronkę:)

 

Lód kawowy

* 2 łyżki mielonej kawy

* 1 łyżka cukru (jak ktoś chce gorzkie kostki to nie dodaje)

* ok 2 szklanek wrzątku

 

Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem,mieszamy i parzymy pod przykryciem ok 10 minut.

Filtrujemy lub cedzimy przez gęste sitko wyłożone dodatkowo gazą.Studzimy, rozlewamy do foremek i zamrażamy. Gotowe.

lód kawowy

lód kawowy 2

10:26, kolorowowkuchni
Link Komentarze (4) »
czwartek, 20 maja 2010

Dzisiaj na kolację będzie rybka:) Co prawda złowiona w sklepie:) bo do morza mamy jakieś 360 km:)

PRZEPIS Z KSIĄŻKI EWY ASZKIEWICZ "KUCHNIA POLSKA"-TROSZKĘ GO  ZMIENIŁAM


Śledzie po królewsku:


* 6 solonych śledzi 

* puszka groszku konserwowego

* 4 jajka ugotowane na twardo

* pęczek szczypiorku wraz z cebulką

* szklanka majonezu

* 2-3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany

* sól

* pieprz

* liście sałaty

* natka pietruszki do przybrania

* ogórek korniszony

* cebula

Posiekane jaja, odsączony groszek i szczypiorek z cebulką łączymy ze śmietaną i majonezem.Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wcześniej namoczone śledzie płuczemy i kroimy na kawałki ( w wersji z książki są w całości) Liście sałaty układamy na talerzu,następnie na nich w równych ilościach sałatkę.Na sałatce śledzie,między śledzie wkładamy plasterki ogórka.Całość posypujemy piórkami cebuli i przybieramy natką pietruszki.

ŚLEDZIE PO KRÓLEWSKU

ŚLEDZIE PO KRÓLEWSKU 2

ŚLEDZIE PO KRÓLEWSKU 3


17:32, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (3) »
środa, 19 maja 2010

Co tu dużo pisać,były gąsieniczki i szybko zniknęły...nie tylko dzieci lubią parówki ale ciii ;)

Kolejny przepis ze strony I LIKE COOKING

PARÓWKOWE GĄSIENICZKI

Składniki:

* Parówki (koniecznie lepszej jakości)

* Makaron Spaghetti

 

Makaron łamiemy na pół i przebijamy przez parówkę.Gotujemy tak długo jak wskazuje producent makaronu.

Parówkowe gąsieniczki


21:53, kolorowowkuchni , Dla dzieci
Link Komentarze (8) »

Nie tylko na święta,ale i na kolację czy śniadanie w sobotni poranek:)

Już wiele razy robiłam faszerowane jajka, ale z pieczarkami to pierwszy raz,

I tak na moim blogu ląduje  kolejny przepis od Zebrry


JAJKA FASZEROWANE NA GORĄCO

*  10 jaj

* 300g pieczarek

*  natka pietruszki

*  bułka tarta

* masło

* sól

* pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo ,studzimy.

Ostrożnie, ostrym nożem przecinamy je na pół w skorupkach,starając się jak najmniej je uszkodzić. Wyciągamy łyżeczką całe jajko ,a skorupki odkładamy.

Pieczarki kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle.Dodajemy drobno posiekane jajka i natkę. Dokładnie mieszamy. (Taką masę można przygotować w malakserze)przyprawiamy do smaku i ponownie mieszamy.

Farsz wkładamy do skorupek, lekko dociskając. Wierzch posypujemy bułką tartą, i smażymy jajka (tylko wewnętrzną stronę)  na maśle, na złoty kolor.

jajka faszerowane na gorąco




 
1 , 2 , 3
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl