poniedziałek, 30 maja 2011

Ryby albo uwielbiamy albo ich nie znosimy, tak samo jest z wędkarstwem. Wielu ludzi nie widzi nic fajnego w siedzeniu i gapieniu się w spławik, czasami ładnych kilka godzin , inni tacy jak ja i mój mąż traktują to jak hobby, i mają na to całkiem inny punkt widzenia:)

Jeszcze jako mała dziewczynka wolałam iść z chłopakami na ryby..niż z koleżankami opalać się na plaży przy jeziorze.(nudy).ach co to były za czasy..te małe rekordy i rywalizacja z chłopakami:)

W związku z tym że ciut urosłam:) przystąpiłam do egzaminu i za kilka dni będę posiadaczką karty wędkarskiej:) tak więc stałam się Członkiem (rety!) Polskiego Związku wędkarskiego...

Prostymi słowami mojego kilku letniego syna jestem Panią wędkarką:)

 

Szczupak z duszoną cebulką

- 1 spory szczupak

- przyprawa do ryb (lub sól+ biały pieprz)

- mąka kukurydziana

- olej do smażenia

- 4 duże cebule

 

Rybę sprawiamy,ewentualnie kroimy na większe kawałki ,myjemy następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na 20 minut.

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i smażymy na rozgrzanym oleju przez 4 minuty, po tym czasie przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut.Przyprawiamy do smaku.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z przyprawą do ryb, obtaczamy w niej szczupaka, którego kładziemy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumienimy z dwóch stron, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy rybę ok 10 minut, co chwilę sprawdzając czy się nie przypala.

Podajemy gorącą rybę z cebulą i świeżym pieczywem.

szczupak

szczupak z duszoną cebulą

14:19, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 maja 2011

Rewelacja na patyku:) Uwielbiamy banany a ten banalny(dosłownie :) ) deser podbił serca naszych dzieci:)

czywiście można zrobić małpie ogonki w kilku wersjach np: w białej czekoladzie obtoczone w wiórkach kokosowych..jest wiele możliwości.

Pomysł na ten deser pochodzi z książki "kuchnia malucha" jednak go zmodyfikowałam:)

małpie ogonki


Małpie ogonki

- 3 jędrne banany pokrojone  poprzek każdy na 3-4 kawałki

- 200 g mlecznej czekolady

- łyżka masła

- 3-4 łyżki mleka lub śmietany kremowej

- cukrowa posypka do dekoracji

oraz patyczki

W każdy kawałek banana wetknąć patyczek. Czekoladę połamać,dodać mleko oraz masło i podgrzwać w rondelku aż czekolada się roztopi, cały czas mieszając. Po jdnym kawałku banana zanurzać w czekoladzie, i za pomocą łyżki polać czekoladą miejsca nią nie pokryte.

Udekorować posypką w dowolnej barwie.

Banany ułożyć na talerzyku , i wstawić do lodówki by czekolada zakrzepła.

małpie ogonki

13:40, kolorowowkuchni
Link Komentarze (5) »
środa, 25 maja 2011

Moje dzieci uwielbiają to ciasto, również sami chętnie sięgamy po następny kawałek.

Ten przepis jest bardzo prosty, w dodatku ciasto dosyć szybko się piecze. Idealne dla zabieganych ludzi:)

 

Murzynek gotowany

 

- 0,5 szklanki wody

- 2,5 szklanki cukru

- margaryna (kostka)

- 5 łyżek ciemnego kakao

- cukier waniliowy (opakowanie)

 

Wszystkie składniki rozpuścić i zagotować.


Gdy wystygnie dodawać kolejno:

-5 żółtek ,

-2 szklanki mąki

-1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)

 

wszystko miksujemy na wolnych obrotach

 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy na samym końcu.Mieszamy.

Ciasto wlewamy do wysmaroanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

wkładamy do goracego piekarnika i pieczemy w 180stC / 35-45 minut

 

Polewa (kombinowana)

- tabliczka mlecznej czekolady

- 3 łyżki mleka lub śmietanki

- łyżka masła

 

Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając, gdy polewa bedzie zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.

Polewamy nią upieczonego murzynka. dowolnie dekorujemy.

Murzynek gotowany

 

14:14, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 16 maja 2011

 

  Smakują troszkę jak pizza? , jak mini tarta? bardzo fajna przekąska do piwka lub pepsi:)

Można je podać jako przystawkę do imprezowego menu.

Mnie nasyciła jedna porcja, dlatego następnym razem ciasto podzielę na 6 kwadratów.

Inspiracja i "nazwa" zapożyczona z TEGO bloga. Chociaż te moje kwadraty bardziej przypominają prostokąty:)

kwadraty z cukinią1

 

Kwadraty ? z cukinią i pomarańczowymi pomidorami.

 

- opakowanie gotowego ciasta francuskiego

- ketchup

- młoda cukinia

- 1 mała papryczka chili (zielona lub czerwona)

- czubata filiżanka tartego żółtego sera

- 2 pomarańczowe pomidorki

- mała cebula

- kilka zielonych ( lub czarnych) oliwiek

-sól,pieprz

 

Cukinię myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki,posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie odsączamy z wody którą puściła)

Obraną cebulę kroimy w cieniutkie krążki, tak samo oliwki i pomidory.

Papryczkę czyścimy z nasionek i kroimy w cieniutkie słupki.

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 4 kwadraty. Zawijamy brzegi by powstał rancik.

Każdy kwadrat smarujemy cienko ketchupem,posypujemy małą ilością sera.

Układamy na wierzchu plasterki warzyw, (byle nie za dużo ponieważ spód ma nam się ładnie upiec)) posypujemy wszystko serem.

Pieczemy (z termoobiegiem) ok 15 minut w 200 stC

 

Smacznego!

kwadraty z cukinią 2

kwadraty z cukinią 3

 

15:34, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (7) »
sobota, 07 maja 2011

Dla odmiany kolorowy deser, porcja dla 6 osób.

deser


Deser z kremem czekoladowym i galaretką

- 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi lub agrestowym

- czekolada mleczna

- wydrylowane wiśnie  i dwie brzoskwinie z kompotu

- 1 mały banan

- 3 łyżki mleka

- 500 ml kremówki 30%

- 250 ml kremówki 36%

- 2 kostki gorzkiej czekolady

- perełki złote cukrowe i ażurki z czekolady do ozdoby.

 

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, studzimy, wlewamy do salaterek,lub szklaneczek obranego banana kroimy w plasterki które wrzucamy do galaretki, salaterki ustawiamy w lodówce po skosie (opieramy o co się da:) )

Kremówkę 36% ubijamy, mleko podgrzewamy w rondelku i wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z ognia.Lekko studzimy, dodajemy powoli do kremówki cały czas miksując. Krem wkładamy do lodówki, na ok 10-15 minut

Odsączone wiśnie i brzoskwinie układamy na sztywnej galaretce, na owoce wkładamy krem czekoladowy na który ścieramy gorzką czekoladę.

Kremówkę 30% ubijamy,wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krem czekoladowy.Ozdabiamy perełkami i ażurkami z czekolady deserowej.

Smacznego.

deserr

17:52, kolorowowkuchni , Desery
Link Komentarze (11) »

Za ten przepis zabierałamm się dwa lata, teraz bardzo żałuję że wcześniej nie zrobiłam sosu beszamelowego który moim zdaniem wspaniale pasuje do kurczaka,warzyw, i ryb.

Danie pochodzi z ksiązki kucharskiej "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.

Jednak ja podam tu przepis w mojej wersji, bo ilość składników w książce zdecydowanie nie jest podana precyzyjnie, i trzeba było się domyślać co , jak i ile.

 

Szparagi pod beszamelem

- 1 duży pęczek szparagów

- sól

- cukier

- łyżka masła

- 20 dag utartego sera

- tłuszcz do wysmarowania formy

- kilka listków bazylii lub natka pietruszki

Sos

- 2 łyżki masła

- łyzka mąki

- 3/4 szklanki mleka

- 1/2 szklanki śmietany (dałam 18% )

- 4 łyżki wywaru spod szparagów

- 2 żółtka

- sól,pieprz

Obrane, związane w pęczek szparagi gotujemy na półmiękko w wodzie z cukrem,solą i masłem nie dłużej niż przez 10 minut.Wychładzamy

Przygotowujemy sos:

Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę. uważając by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, gdy się zagotuje i zgęstnieje , dodajemy przyprawy, lekko spienioną śmietanę i roztrzepane w wywarze spod szparagów żółtka, zestawiamy z ognia! całosć dokładnie mieszamy.

W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania rozkładamy odsączone szparagi, polewamy równomiernie sosem, posypujemy tartym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp 180 stC piekarnika na 10-15 minut.Wyjmujemy, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni,posypujemy zieleniną i podajemy gorące, zaraz po przygotowaniu.

szparagi pod beszamelem oo

szparagi pod beszamelem o

szparagi pod beszamelem

 

 

 

13:55, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl