niedziela, 27 maja 2012

piegusek-truskawka

Za momencik mamy czerwiec, rabarbar " wychodzi z mody ",a na topie stają się truskawki. Postanowiłam połączyć te dobrodziejstwa natury, jednak nie miałam pomysłu z czym, i jak to zrobić, ciasto drożdżowe jest pyszne, ale nudne.., kruche podobnie.

Troszkę się obawiałam że ciasto nie urośnie, jednak byłam na to przygotowana, bo niemal całkowicie odmieniłam biszkopta na oleju, dodając mak, i odrobinę mleka. Wszystko inne-kombinowane, krem uniwersalny- budyniowy, mus, truskawki polewa-moja fantazja..:)

Ciasto jak dla mnie jest idealne, biszkopcik lekko wilgotny, mus lekko kwaskowy, tak samo truskawki, jednak polewa, i krem nie pozwalają na robienie cierpkiej minki:)

piegusek

Piegusek z musem rabarbarowym

Biszkopt makowy:

* 6 jaj

* szklanka maki wrocławskiej

* 3/4 szklanki maki ziemniaczanej

* szklanka cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 4 łyżki mleka

* 1/3 szklanki suchego maku

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus rabarbarowy:

* 60-70 dag obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

* 1,5 szklanki cukru

* 1/2 szklanki wody

* opakowanie galaretki truskawkowej

Krem budyniowy:

* 0,5 l mleka

* budyń śmietankowy, lub waniliowy

* kostka margaryny

*1,5 łyżki cukru pudru

Polewa :

1/4 kostki margaryny, 3 łyżeczki kakao, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki mleka.

Ponadto:

1 kg świeżych truskawek,kolorowa posypka (drobne kuleczki)

Sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, ponownie miksujemy, jednak na wolniejszych obrotach miksera.Dodajemy stopniowo przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia,następnie wlewamy mleko,następnie olej, i na samym końcu wsypujemy mak. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 175-180 st.C ok 25 minut. Po przestygnięciu ciasto przekrawamy wzdłuż.

Mus rabarbarowy:

Obrany i pokrojony w kostkę rabarbar zalewamy wodą, wsypujemy cukier i rozgotowujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Zdejmujemy rondelek z ognia,i wsypujemy  galaretkę truskawkową, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by masa zgęstniała.

Gdy masa przestygnie wykładamy mus na jeden płat ciasta, i przykrywamy drugim.

Krem:

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy. Margarynę (musi mieć temperaturę pokojową) miksujemy z cukrem pudrem, i dodajemy po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Gotowy krem wykładamy na wierzch ciasta. Następnie układamy dosyć ciasno, na jeszcze świeżym kremie truskawki. Całość polewamy niedbale polewą, i posypujemy delikatnie kuleczkami cukrowymi.

Polewa:

Masło, margarynę, mleko, i cukier zagotowujemy na wolnym ogniu,cały czas mieszając.Polewa jest gotowa gdy cukier się rozpuści.

Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu.

piegusek 1


20:34, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 16 maja 2012

Od jakiegoś czasu namiętnie kolekcjonuję książeczki, z kolekcji Biblioteczki Poradnika Domowego. Powiem szczerze ,że każdy przepis jest znakomity, potrawy, i wypieki zawsze wychodzą, a ich wygląd nie odbiega od zdjęć prezentowanych w książeczce. Niestety potrawy które są w poczytnych kobiecych pismach- no powiedzmy sobie szczerze, nie zawsze po przygotowaniu w domu spełniają nasze oczekiwania, ale nie ma co się dziwić, nie każdy posiada doskonałe oświetlenie, super aparat i sztab tzw.Food stylistów. Tak, tak wiem liczy się smak..ale nie oszukujmy się że wygląd również ma znaczenie. (Piszę tu o przeciętnych polskich gospodyniach, a nie pasjonatkach gotowania, sztuki kulinarnej, i o zgrozo fotografii-bo wtedy jest idealnie:) )

 

Przepis oczywiście pochodzi z jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika domowego:)

plac ziemn po cyg

Placki ziemniaczane po cygańsku

Placki ziemniaczane:

* 1,5 kg ziemniaków

* cebula

* 2 jajka

* 3-4 łyżki maki

* sól, pieprz, majeranek

* olej do smażenia

Gulasz

* 70 dag łopatki wieprzowej

* 15 dag wędzonego boczku

* 3 kiszone ogórki

* 2 papryki (zielona i czerwona)

* 2 cebule

* 40 dag kiszonej kapusty

* śmietana do sosów 12 %

* łyżka maki

* przyprawy:ostra i słodka papryka, pieprz, sól, lub przyprawa warzywna do potraw.

* smalec

Kiszoną kapustę należy lekko podgotować. Odcedzić. Umyte i osuszone mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla.

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się lekko zarumieni wsypujemy słodką i ostra paprykę w proszku, dokładnie mieszamy (cebula powinna się cała zabarwić ), dolewamy pół szklanki gorącej wody i gotujemy 2-3 minuty.

Przelewamy do mięsa. Dodajemy półmiękką kapustę, pokrojone na półplasterki ogórki, pokrojoną w paski, lub kostkę paprykę, oraz pokrojony drobno boczek. Dolewamy szklanke gorącej wody i dokładnie mieszamy.

Gulasz gotujemy na małym ogniu tak długo aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec potrawe przyprawiamy pieprzem i przyprawą warzywną.

Przygotowujemy większe niż zwykle placki ziemniaczane: obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o średnich oczkach, wbijamy jajka, przyprawiamy i dodajemy mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerze i nakładamy na nie gulasz.

Potrawę podajemy zaraz po przygotowaniu.

placki ziemniaczane po cygańsku

 

 

 

 

10:28, kolorowowkuchni
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl