niedziela, 19 maja 2013

Gęś przygotowałam jakiś czas temu, długo nie mogłam się zmobilizować aby dodać przepis, jednak nadszedł ten dzień, i dzielę się nim na blogu:)

Przed przygotowaniem gęsi, bardzo dużo czytałam o pieczeniu tego ptaka, i królują dwie zasady z którymi i ja się zgadzam.

Pierwsza mówi że gęsina potrzebuje trzech składników które są wystarczające, aby wydobyć z mięsa najlepszy smak: jest to sól, pieprz i majeranek (dużo majeranku)

Druga bardzo ważna sprawa: Gęś potrzebuje czasu, tak więc bardzo długo się piecze.

Prościzna prawda?:)Tak więc do dzieła!

pieczona gęś


PIECZONA GĘŚ z jabłkami

Gęś-tuszka 4-5 kg

2 opakowania majeranku

sól, pieprz

szklanka soku jabłkowego

6 średnich kwaskowych jabłek

 

Sposób przygotowania

1) Gęś dokładnie umyłam, wytarłam papierowym ręcznikiem, odcięłam kuper, szyję i nadmiar tłuszczu który wystawał (tłuszczyku nie wyrzucamy- możemy z niego zrobić wyborny smalec)

2) Mięso natarłam solą, pieprzem i majerankiem ( w tym środek gęsi), nakryłam folia aluminiową i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

3) Jabłka pokroiłam na kawałki, odcięłam gniazda nasienne i wymieszałam z majerankiem, (dwa jabłka odkładamy, będą się piekły obok gęsi) Jabłkami nafaszerowałam gęś i ją zaszyłam (możemy ją spiąć wykałaczkami.

4) Głębszą blachę posmarowałam smalcem, ułożyłam w niej gęś, nakryłam folia aluminiową i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam gęś 3 godziny w 160 st.C, jakieś 40 minut przed końcem pieczenia ją odkryłam i podniosłam temperaturę do 180st.C, dzięki temu nabrała ładnych kolorów. Pamiętajmy aby gęś dosyć często podlewać powstałym z pieczenia tłuszczem.

5) Po upieczeniu gęś pozostawiamy w piekarniku, aby lekko przestygła, jabłka które leżały obok gęsi zmiksowałam za pomocą blendera, włożyłam do rondelka, zalałam sokiem jabłkowym i chwilkę zredukowałam aby powstał sos jabłkowy, który podawałam z upieczonym mięsem.

 

Do krojenia gęsi trzeba użyć bardzo ostrego noża, bo nie jest to łatwe zadanie:P Oczywiście nie każdy lubi jabłka na ciepło-tak więc farsz możecie przygotować dowolny-lub po prostu upiec samą gęś.

gęś

 

 

 

 

 

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl