poniedziałek, 26 maja 2014

Młode ziemniaki z zielonym ogórkiem i bazyliowo-czosnkowym pesto

Składniki:

5-6 sztuk młodych średniej wielkości ziemniaków

pół zielonego ogórka ze skórką

duży ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka soku z cytryny

garść świeżej bazylii

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w całości, wystudzić i pokroić na kawałki lub w grubsze plastry. Ogórka umyć i pokroić w kosteczkę, rozsypać na ziemniakach.

Liście bazylii, czosnek,oliwę z oliwek, sok z cytryny rozdrobnić blenderem.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę.

Podawać po przygotowaniu.

 

 

Młode ziemniaczki

17:41, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 12 maja 2014

Jeśli nie wiesz co zrobić z pozostałym z obiadu drobiowym mięsem, możesz przygotować aromatyczną sałakę z lubczykiem, który świetnie się sprawdza w roli posiekanej "zieleniny".

sałatka z kurczakiem i lubczykiem

 

Sałatka z kurczakiem i lubczykiem

Składniki:

3 ugotowane, lub upieczone udka z kurczaka

duży pomidor

cebula dymka

pół puszki groszku

6 grubszych plastrów żółtego sera

łyżka majonezu

2 łyżeczki posiekanego lubczyku

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wystudzone udka "obrać" z mięsa. Pomidora i kurczaka kroimy w kostkę, ser w paski, cebulę w cieniutkie talarki . Dodajemy odsączony groszek, lubczyk i majonez. Wszystkie składniki mieszamy, i doprawiamy do smaku. Sałatkę należy schłodzić na 30 minut przed podaniem.


 

 

15:40, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 maja 2014

Rabarbar (fachowo Rzewień) najlepiej zbierać-kupować do końca czerwca, późniejszy nie jest już tak smaczny. Warto zrobić większe zapasy i go zamrozić. Nie trzeba jednak mówić że najlepszy, orzeźwiający napój uzyskamy w sezonie, ze świeżych łodyg. Kompot nie powinien być zbyt słodki, dzięki czemu doskonale gasi pragnienie, jednak jeśli ktoś nie lubi kwaśnego charakterystycznego smaczku, może go bardziej dosłodzić, lub dodać kilka truskawek.

kompot z rabarb.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

400 g rabarbaru

pół szklanki białego cukru

pół szklanki brązowego cukru

litr przefiltrowanej wody, lub źródlanej

łyżka soku z limonki, lub cytryny

listki mięty

 

Sposób wykonania:

Do garnka wsypać cukier, chwilę karmelizować, aż zrobią się grudki, następnie wrzucić wcześniej umyty i pokrojony w 1-2 cm kawałki rabarbar i razem smażyć tak długo, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Po tym czasie dodać łyżkę soku z limonki, oraz wodę, zagotować. Ciepły kompot przecedzić, wystudzić, udekorować listkami mięty. Podawać schłodzony.

kompot z rabarbaru

kompot z rab

 

08:21, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl