poniedziałek, 27 czerwca 2011

Spotkałam wiele nazw tego ciasta, najlepiej smakuje z agrestem lub wydrylowanymi wiśniami.

 

Skubaniec

* 5 szklanek mąki

* 5 jajek

* 3 łyżki kwaśnej śmietany

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 i 1/2 kostki margaryny

* kakao

* cukier do ciasta 10 dek

* cukier do białek 30 dek

* owoce wiśnie lub agrest ( u mnie agrest)

Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, odstawiamy w chłodne miejsce.

Mąkę z proszkiem, smietanę, żółtka, i margarynę zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy kakao.

Jedną jasną część wykładamy na blachę, nastepnie na ciasto kładziemy owoce na które układamy "porwane"palcami kawałki kakaowego casta. Pianę z białek wylewamy tworząc "kleksy bezowe" nastepnie pozostałe jasne ciasto rwiemy palcami i układamy między pianą.

Pieczemy w 180 stC ok 45 minut (w połowie pieczenia nalezy ciasto przykryć papierem by beza się nie sfajczyła:)

Skubaniec

19:36, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 czerwca 2011

W biblioteczce poradnika domowego znalazłam przepis na te udka, bardzo proste, smaczne i niedrogie danie obiadowe dla całej rodziny.

 

Udka kurczaka w warzywach

* 4 udka kurczaka

* 2 duże marchewki

* 1/2 pietruszki

* kawałek selera

* puszka groszku konserwowego (lub mrożonego)

* 5 dag rodzynek*olej

* mielona papryka, przyprawa do kurczaka,sól,pieprz

*gorąca woda do "podlewania" dania

 

Udka kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawami. Na duzej teflonowej patelni obsmażyć udka i podlać 2 szklankami wrzącej wody i dusić pod przykryciem.

Warzywa obrać,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z kurczakiem i dusić aż kurczak będzie miękki.Na 10 minut przed końcem gotowania dodać groszek i rodzynki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ryżem:)

udka w warzywach

udka kurczaka w warzywach

wtorek, 14 czerwca 2011

Ojczyzną tilapii jest Afryka, flety tej ryby są bardzo delikatne , szczerze polecam ponieważ mi bardzo smakowała.

 

Tilapia z sosem koperkowym (obiad dla 4 osób)

* 1 kg mrożonych filetów tilapii

* sól,pieprz

* tymianek (suszony)

* mąka i bułka tarta

* olej do smażenia

 

Rybę rozmrozić, wytrzeć ręcznikiem papierowym, przyprawić solą , pieprzem i tymiankiem.Odstawić na 20 minut.

Rozgrzać olej, bułkę tartą wymieszać z mąką, obtoczyć w niej rybę i smażyć na złoty kolor.

 

Sos koperkowy na ciepło

 

* szklanka rosołu warzywnego

* 2 łyżki mąki

* 3 łyżki posiekanego koperku

* 3-4 łyżki śmietanki 18% (do sosów)

* łyżka masła

* ewentualnie sól,pieprz

Schłodzony wywar warzywny zmieszać dokładnie z mąka i zagotować, cały czas mieszając, dodać śmietankę, koperek i na koniec masło.Podajemy na ciepło.

 

Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie.

 

Sałatka:

* zielony ogórek

* duży pomidor

* 1/2 czerwonej cebuli

* sałata "masłowa" czerwona

* kilka rzodkiewek

* pęczek szczypiorku

* przyprawa do sałatek

* łyżka oliwy z oliwek z ostrą papryczką

* duża łyżka majonezu

Warzywa pokroić w kostkę lub słupki, sałatę "podrzeć" palcami,wszystko polać oliwą, posypać przyprawami, a na końcu wymieszać z majonezem.

 

Smacznego:)

tilapia

 

18:56, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl