poniedziałek, 30 czerwca 2014

Smak domowych lodów bardzo różni się od tych kupionych, z ulepszaczami i wzmacniaczami smaku.Przyznam szczerze że przy pierwszym podejściu te domowe nie powaliły mnie na kolana, jednak kolejne, zjedzone następnego dnia smakowały o niebo lepiej-wydaje mi się że to kwestia przyzwyczajenia. Z podanego przepisu wychodzi dosyć sporo "masy" do zamrożenia, możemy przygotować inne smaki dodając np kakao, lub kawałki czekolady.

domowe lody truskawkowe

 

Domowe lody truskawkowe

składniki:

330 ml śmietany 30%

2 jajka

140 g cukru pudru

2 łyżeczki zwykłego cukru

200/ 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z 2 łyżeczkami cukru.

Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy.

Jajka należy sparzyć , i oddzielić żółtka od białek.

Białka ubijamy na sztywna pianę z większą ilością cukru pudru, żółtka ubijamy w osobnej misce z pozostałym cukrem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, i mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy zmiksowane wcześniej truskawki (kilka łyżek powstałego sosu truskawkowego wlałam na dno foremek)

Gotowa masę wkładamy do specjalnych foremek, lub pudełka po kupionych lodach (świetnie się do tego nadają również plastikowe kubeczki z uchem do kawy)

Lody muszą się mrozić minimum 5 godzin.

domowe lody trusk

 

20:14, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014

Do sałatki można dodać wcześniej upieczonego, lub usmażonego kurczaka, jednak dla mnie ta makaronowa sałatka jest najczęściej dodatkiem do mięs z grilla.

pik sałątka z zup chiń

 

Pikantna sałatka z zupek chińskich

Składniki:

2 zupki chińskie (ostra i łagodna)

puszka kukurydzy konserwowej

puszka czerwonej fasolki

pół czerwonej papryki

2 duże pomidory

biała część pora

zielony ogórek

sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

czubata łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Zupki przygotować tak jak w przepisie na opakowaniu-jednak należy zalać je mniejszą ilością wody. Przykryć talerz i odstawić aby makaron podwoił swoją objętość. Odcedzić, i wystudzić.

Białą część pora pokroić, posolić i odstawić na 10minut.

Do miski z makaronem dodać odcedzoną fasolkę i kukurydzę, pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory i paprykę. Na koniec dodać pora i majonez.

Całość doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

pikantna sałatka z zupek chińskich

 

 

13:48, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 04 czerwca 2014

Tak naprawdę, moja dobra znajoma chwaląc się że zrobiła na obiad pyszne gołąbki,narobiła mi na nie wielkiej ochoty, więc jak taka papuga poleciałam do sklepu po niezbędne składniki, i przygotowałam obiad dla swojej rodziny:)

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

główka młodej kapusty

500g mięsa mielonego(najlepiej takiego zmielonego w domu lub w sklepie mięsnym)

woreczek ryżu

mały koncentrat pomidorowy

mała cebula i ząbek czosnku

łyżka oleju

sól, pieprz mielony, słodka papryka w proszku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

 

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu.. Cebulkę i czosnek siekam i podsmażam na oleju (wystarczy że się zeszkli)

2. Ryż ,cebulę z czosnkiem, sól, pieprz,i słodką paprykę dodaję do mięsa mielonego i mieszam ręką, przykrywam folią i odstawiam w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

3.W dużym garnku w którym zmieści się cała kapusta, zagotowuje wodę.Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję i wycinam głąba. Całą kapustę wkładam do wrzątku (gaz należy wyłączyć, kapusta ma się sparzyć, nie gotować), po kilku minutach ją wyciągam, i obieram z liści.

4. Przy każdym liściu należy lekko ściąć zgrubienie które przebiega przez środek.

5. W tak przygotowanego liścia nakładam za pomocą łyżki mięso z ryżem. Zawijam boki do środka, a następnie zwijam w roladkę.

gołąbki0

gołabki 1

6. Do garnka nalewam ok 400 ml wody, rozpuszczam w wodzie połowę koncentratu pomidorowego, dodaję przyprawy; ziele ang, ziarenka pieprzu,(możemy rozpuścić kostkę bulionową) i układam warstwowo, dosyć ciasno gołąbki. Pozostały koncentrat rozrabiam z zimną wodą, i wylewam na wierzch

gołabki w garnku

7. Garnek przykrywam pokrywką, i gotuję na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby można dolewać stopniowo przegotowaną wodę(cały czas powinny gotować się w sosie)

8. Gdy gołąbki są gotowe, wyciągam je z garnka, pozostały sos przelewam do mniejszego rondelka, w razie potrzeby dolewam wodę, doprawiam do smaku i zaciągam wodą z mąką,dzięki czemu zgęstnieje.

9. Gotowe gołąbki i sos, podaję na ciepło z ziemniakami.

gołąbki 2

 

Smacznego:)

 

 

 

 

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl