środa, 11 sierpnia 2010

Na kolację na śniadanie-mogłabym jeść na okrągło:) Do tego sok z cytrynki lub ocet mm

Kurczak z zieloną pietruszką w galarecie

 

* 2 piersi z kurczaka

* 1,5 l wody

* 2 kostki rosołowe z kury

* puszka groszku

* 3 marchewki

* 1 pietruszka korzeń oraz natka(ilość wg uznania)

* czerwona słodka papryka (+ mała papryczka chili)

* 1 opakowanie żelatyny + 1/2 szklanki zimnej wody

 

Do 1,5 l wody dodajemy kostki, umyte piersi z kurczaka, marchewkę,oraz pietruszkę. Gotujemy aż będzie miękkie. Paprykę oraz zieloną pietruszkę kroimy w kosteczkę.Groszek odsączamy.

Żelatynę wsypujemy do 1/2 szklanki wody,mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Ugotowaną pierś i warzywa wyciągamy i drobno kroimy.Rosół odcedzamy przez sitko. Dodajemy do niego żelatynę i stawiamy na ogień,podgrzewamy,(ale nie gotujemy!) tak długo aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa i kurczaka układamy w salaterkach,zalewamy zimną zalewą.i wstawiamy do lodówki.

galacik

 

galacik 2

22:01, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 sierpnia 2010

A teraz pora na coś innego,całkiem innego,w porównaniu z tym co ostatnio jedliśmy. Przepis przyniosła moja szwagierka, z klubu w którym bywa i sie bawi, ale znalazłam go także na TYM blogu:)

Złamałam swoją zasadę że na blogu umieszczam tylko to co sama zrobię.Ale w związku z tym że ostatnio na wszystko brakuje mi czasu zaprezentuje Wam dzieło mojej szwagierki:) (pocieszenie takie że chociaż zakupy były wspólne,i ja odkryłam marynatę TERIYAKI która zastapiła mirin który było naprawdę ciężko kupić.)

 

MIRIN - jest to słodka płynna przyprawa z zawartością alkoholu 14%,

 

SZASZŁYKI HULI HULI


* 250 g mieszanego mięsa mielonego

* 1/3 puszki kukurydzy

* 1 żółtko

* 1 łyżka ketchupu

* kilka łyżek bułki tartej

* sól i pieprz

* 4 plasterki ananasa z puszki

* olej do smażenia

* patyczki do szaszłyczków


Na sos huli huli

1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego

1/4 szklanki mirinu (zastapiliśmy marynatą teriyaki opakowanie 120 g)

3 łyżki ketchupu

3-4 łyzki brązowego cukru

1 łyżka startego imbiru

1 duzy ząbek czosnku

 

W misce łączymy mięso,żółtko,bułkę tartą,ketchup oraz odsączoną kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy.Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy bułke tartą.

 

Nieduże porcje mięsa (troszkę większe od orzecha włoskiego) formujemy dłońmi w zgrabne kuleczki.Smażymy je na oleju,aż ładnie się zrumienią. Gotowe osączamy z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy na bok.

Teraz czas na sos:)

Wszystkie płynne składniki wlewamy do rondelka,dodajemy świeżo starty imbir oraz wyciśnięty ząbek czosnku,dokładnie mieszamy po czym gotujemy na małym ogniu,przez kilkanaście minut. Płyn powinien się zredukować i wyraźnie zgęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Plastry ananasa odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie naprzemiennie z klopsikami nabijamy na patyczki.Całość zalewamy sosem i marynujemy 2-3 godziny.

 

Na patelni rozgrzewamy olej,wkładamy na nią szaszłyki,po raz kolejny polewamy przygotowanym sosem i  dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

Podajemy z ryżem lub makaronem.

Smacznego.


szaszłyki huli huli



 



 

13:19, kolorowowkuchni
Link Komentarze (5) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl