sobota, 13 sierpnia 2011

Często idąc na łatwiznę schab ląduje na patelni w tradycyjnej panierce,uważam ze jednak warto z nim pokombinować.

Ciekawy przepis znalazłam TU i strasznie się z tego cieszę.Obiad był znakomity.

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będzie naczynie żaroodporne.

Cytuje za autorką( troszkę pozmieniałam przyprawy)

Schab po rusku

* kilka plastrów schabu bez kości

* 1 średnia cebula

* 1lub 2 łyżki majonezu

* kilka plasterków żółtego sera (miałam łowicki)

* oliwa

* vegeta, pieprz, ostra papryka w proszku

 

1) Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2) Lekko rozbić, oprószyć przyprawami.

3)Ułożyć kotlety w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym i zostawić na kilka godzin (wystarczy 40 minut)

4) Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.

5)Na kotletach rozłożyć porcje cebuli z majonezem

schab po rusku 1

6) Przykryć plastrami sera i oprószyć papryką

7) wstawić do zimnego piekarnika.Piec 45 minut(z termoobiegiem) w 200 stopniach C, bez przykrycia ( ja wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika)

8) Podawać gorące z  ziemniakami.

        Smacznego!

schab po rusku 2

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl