czwartek, 23 sierpnia 2012

Jakiś czas temu otrzymałam od znajomej słoiczek z ogórkami w kurkumie, już wcześniej słyszałam o tak przygotowanych ogórkach , ale podejrzewam że gdybym nie miała okazji ich spróbować to pewnie nie skusiłabym się na ich przygotowanie do dzisiaj. Tak więc musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo sałatka jest pyszna!

 

Sałatka z ogórków w kurkumie

 

3 kilogramy średniej wielkości ogórków

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

2 czerwone papryki

garść posiekanej natki pietruszki

Zalewa:

1,5 szklanki octu 10%

3 szklanki cukru

2 łyżki soli

1 opakowanie kurkumy

2 łyżki gorczycy

Umyte ogórki obieramy, i kroimy w niezbyt grube plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w większą kostkę, z kolei czosnek w drobną kosteczkę.Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą mieszamy, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowujemy zalewę:

Ocet, cukier i sól zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy kurkumę oraz gorczycę. Ciepłą zalewę wlewamy do warzyw, i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość na 2 godziny ( w tym czasie ilość płynów się podwoi).

Po wskazanym czasie przekładamy sałatkę do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 5-8 minut.

Z tych proporcji Wyszło mi 8 słoików średniej wielkości

sałatka z ogórków w kurkumie

 

 

 

13:25, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii

 

Jest to mój drugi pasztet z cukinii w ciągu tego tygodnia, pierwszy nie zdążył dobrze wystygnąć,jego piękny zapach nie pozwolił nam czekać- bardzo nam smakował:)

Przepis znalazłam całkiem przypadkiem na forum WIZAŻ. Zrobiłam go troszkę "po swojemu", dodałam inne składniki np. zamiast dwóch cebul, dałam jedną i ząbek czosnku, dałam tez startą marchewkę i zioła prowansalskie.

Pasztet jest rewelacyjny, można jeść go ze wszystkim, np z sadzonym jajkiem, z bułką, z keczupem, czy sosem czosnkowym- z czym tylko mamy ochotę.

Pasztet z cukinii (keksówka o wymiarach 25x12 )

5 szklanek startej cukinii (tarka jarzynowa)

5 średnich jaj

2 szklanki bułki tartej

szklanka drobno startego żółtego sera

3/4 szklanki oleju

średnia marchewka (starta na tarce o drobnych oczkach)

ząbek czosnku

średnia cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię dobrze umyłam. Przekroiłam na pół, i za pomocą łyżki usunęłam i wyrzuciłam miąższ. Następnie cukinię pokroiłam na mniejsze kawałki, starłam wraz ze skórką na tarce jarzynowej, lekko posoliłam i odstawiłam na 5minut, po tym czasie lekko ją odcisnęłam.

Czosnek,cebulę oraz natkę drobniutko posiekałam, wszystkie składniki połączyłam, przyprawiłam i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia (dzięki czemu łatwiej wyciągnęłam pasztet.

Masę wkładamy do foremki, wygładzamy łyżką, i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 60 minut w 180st.C

Zanim wyciągniemy pasztet z foremki, musi wystygnąć inaczej się rozpadnie.

Smacznego!

Pasztet z cuk

 

 

 

10:24, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl