sobota, 11 września 2010

motylek

 

Buszując w ogrodzie wśród jesiennych warzyw i głównie zielska.:)..łapałam nieliczne już, o tej porze roku promienie słońca. Jeszcze tak niedawno bo trzy dni temu,ba! wczoraj było szaro,buro i ponuro :)

Wracając do ogródka,nawinął mi sie bardzo złośliwy motylek,bo co chciałam mu zrobić zdjęcie to on jak na złość "zamykał" skrzydełka:) Fotograf ze mnie marny,nie posiadam ekstra aparatu..ale poszliśmy na kompromis i skrzydełka są tak do połowy otwarte:P (na drugim planie zadek pszczółki) widaćnie tylko motylek złośliwy hehe:)

 

No i obiadowa zapiekanka z makaronem:)

* opakowanie makaronu "świderki"

* puszka groszku

* 70dag pieczarek

* 50 dag sera(ja miałam salami i gołdę)

* 60 dag mięsa mielonego

* pół słoiczka koncentratu

* cebula i ząbek czosnku

* przyprawy

* olej do smażenia a najlepiej smalec

 

WYKONANIE

 

Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy,wsypujemy na patelnię,mieszamy aż się zeszkli,po czym dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy je drewnianą łyżką,przyprawiamy,a gdy będzie gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy

Makaron gotujemy tyle minut ile jest podane na opkowaniu,groszek odcedzamy.

Pieczarki myjemy,kroimy w plastry i podsmażamy,gdy woda odparuje,dodajemy smalec i przyprawy.

W naczyniu żaroodpornym układamy dwie warstwy wszystkiego:

mielone, pieczarki ,groszek, starty ser

makaron

ponownie mielone,pieczarki,gorszek,odrobinę sera..makaron i na wierzch ser.

 

Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut

200st C

Smacznego

zapiekanka

 

zapiekanka 2

17:04, kolorowowkuchni
Link Komentarze (5) »
wtorek, 07 września 2010

Muffiny takie małe babeczki z którymi można prawie wszystko:P

Jednak nasza rodzina jest zdania, że to żaden szał,nic specjalnego,ot babeczki..,kurcze a jednak czasami fajnie jest zeżreć kilka tak do herbatki, z owocami sezonowymi i czekoladą...tak czekolada musi być!!


Przepis pochodzi od ZEBRRY kiedyś dostałam na gg :P

 

Muffiny czekolada & śliwka

 

* 2 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 szklanki cukru

* szczypta soli (nie mam pojęcia po co :P )

* 2 jaja

* szklanka mleka

* 100 g stopionego masła

* wkład właściwy (u mnie były to śliwki i mleczna czekolada)

* cukier puder lub polewa


Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski,po czym łączymy z mokrymi,mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto ma być grudkowate.

Wlewamy na dno wczesniej natłuszczonej i posypanej bułką foremce. Następnie kładziemy do każdej babeczki kostkę czekolady i pokrojone śliwki.Zakrywamy ciastem.

Pieczemy ok 20-25 minut w 200 stC

muffiny czekolada & śliwka


muffiny c & ś

21:34, kolorowowkuchni
Link Komentarze (13) »
czwartek, 02 września 2010

Jak dobrze mieć znajome które "cudują" w kuchni-zawsze można się wzbogacić o nowy przepis...Jak się okazało pomysł na jego zrobienie "urodził się w sklepie" stojąc na środku i myśląc "co dziś upiec?" Moja kumpla jest genialna:)

A ja, jak to ja zaraz zmałpowałam i zrobiłam go w domu.No i troszkę modyfikacji,bo przepis był z pamięci.

Zdjęcia nie oddają uroku,z resztą to ostatnie kawałki,które przed chwilą

zjedliśmy.

pomerdaniec 1


 

BISZKOPT

* 4 średnie jaja

* 1/2 szkl cukru

* 1 szklanka mąki

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* kakao (1 łyżeczka lub dwie)

Białka oddzielamy od żółtek,następnie białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka,miksujemy tak długo aż cukier się prawie rozpuści.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Miksujemy jeszcze minutę.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem blaszki.

Pieczemy 20-25 minut w 180 st C.

 

Krem (ponoć karpatkowy)

* 2,5 szklanki mleka

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*2 łyżki mąki tortowej

* 1 cukier waniliowy

* 1/2 szklanki cukru

* kostka margaryny (temperatura pokojowa)

2 pełne szklanki mleka wlewamy do rondelka,dodajemy cukier i cukier waniliowy,stawiamy na ogniu. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąki i mieszamy tak długo by nie było grudek. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować dodajemy mleko z mąkami i szybko mieszamy.Ściągamy z ognia.Tak powstały budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę kroimy na kawałki,wkładamy do miski i rozbijamy mikserem,Następnie dodajemy do miski po łyżce lekko ciepłego (nie gorącego!! ) budyniu.Miksujemy na gładką masę. (Jeśli jest zbyt luźna to na chwilę wkładamy do lodówki.) Krem wykładamy na biszkopt.

Na górze "wtykamy" grubsze plasterki banana(ja dodałam także winogrono) Wszystko polewamy niezgrabnie polewą czekoladową.

POLEWA

* 2 łyżki kakao

* 1/4 margaryny

* łyżka mleka

* 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki łączymy w rondelku,i stawiamy na ogniu. Pilnujemy by się nie przypaliło.Mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści. Lekko zagotować.i Zdjąć z ognia.Przestudzić i polać na ciasto.

Placek wstawiamy do lodówki,najlepiej na 2-3 godziny.

Smacznego.

pomerdaniec



16:24, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (6) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl