czwartek, 29 września 2011

Nie ma co ukrywać że pierogi, w szczególności ich lepienie to czasochłonne zajęcie, dlatego nie często je robię, ale jak zacznę to hurtem, bo zawsze połowę(lub mniej) mrożę.

Ciasto jest wielokrotnie "sprawdzone" wychodzi z tej porcji ok 60-65 pierogów wykrawanych szklanką.

Problem miałam jedynie z farszem bo zrobiłam go odrobinę za mało (zabrakło na te 10 pierogów extra:)  ) i ilość składników na "oko" więc proszę mieć "poprawkę" na ilość podanych składników farszu.

 

Pierogi z kapustą i grzybami 1

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto na pierogi:

* 3 szklanki maki pszennej

* szczypta soli

* 2 żółtka

* 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

* sól, i olej do gotowania pierogów.

* mąka do podsypywania pierogów

 

Farsz

* 1/2 kg kiszonej kapusty

* 2 średnie cebule

* garść suszonych grzybów

* liść laurowy, ziarenka pieprzu

* sól, pieprz mielony

PONADTO

* zrumieniona na oleju cebula do polania pierogów

 

Kapustę kiszoną rozdrabniamy, zalewamy w garnku wodą, dodajemy liścia laurowego i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 15-20 minut.Odcedzamy,liścia i ziarna pieprzu odrzucamy.

Grzyby namoczone wcześniej w wodzie gotujemy, aż staną się miękkie.Odcedzamy i po przestygnięciu drobno je kroimy. Dodajemy do kapusty. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.Gdy się zeszkli dodajemy do niej kapustę z grzybami i 5minut smażymy, ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny.

 

Mąkę,sól, żółtka łączymy ze sobą w misce, zagniatamy jedną ręką, dolewając porcjami wodę. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie gładkie. Dzielimy je na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką by nie obeschło. Drugą rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy wcześniej przygotowany  farsz, zlepiamy brzegi palcami i karbujemy widelcem.

 

Pierogi gotujemy w dużym garnku, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.

Powinny być gotowe 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową, polewamy zrumienioną i przyprawioną cebulką.

Smacznego.

pierogi z kap i grzyb

 


 

 

17:23, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 września 2011

Jesień jest zaskakująco piękna, słoneczna i złota. Korzystając z jej uroków wybrałam się z dziećmi do lasu, skosztowaliśmy jeżyny, pozbieraliśmy żołędzie..a po spacerku uraczyliśmy się malinową herbatką w towarzystwie kruchego ciasta ze śliwkami, przepis znalazłam na blogu Kulinarne spotkania

Ciasto jest znakomite, nie jestem łasuchem z natury, dlatego odpowiada mi to, że ciasto nie jest zbyt słodkie.

 

Przepis ( niemal ) cytuję za autorką:)

Kruche ciasto ze śliwkami


Składniki:

* 1 kostka masła lub margaryny

* 6 żółtek

* 4 łyżki cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3,5 szklanki mąki pszennej

* ok 1 kg śliwek

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Do mąki dodać masło i rozetrzeć na kruszonkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Foremkę o wymiarach 25 X 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić większą częścią ciasta, i ułożyć śliwki skórką do dołu. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 st. C i piec ok 40 minut. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

kruche ciasto ze śliwkami

 

19:00, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 02 września 2011

To ciasto od wielu miesięcy mnie męczyło,byłam ciekawa jak smakuje ,ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać, aż w końcu nadszedł ten dzień.

Ciasto zrobiłam po swojemu,jednak podstawowe informacje zebrałam ze stron z przepisami.

Ciasto Kubuś

Biszkopt:

* 5 jaj

* 3/4 szklanki cukru

* szklanka mąki

* czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa Kubuś

* 1 sok kubuś (duża butelka 900 ml)smak dowolny,miałam jabłko-marchew-banan

* 2 budynie śmietankowe

* 1 galaretka pomarańczowa

Warstwa "pianka"

* 2 śmietany kremowe 30% ( każda po 330 ml )

* opakowanie galaretki pomarańczowej


*starta czekolada mleczna na wierzch

 

Biszkopt

Białka ubijamy z cukrem, na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.Na końcu dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Biszkopt pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.

warstwa kubuś

Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle że mleko zastępujemy sokiem.Oba budynie rozrabiamy dokładnie(by nie było grudek) w szklance soku, wlewamy to, do gotującego się pozostałego soku,nieustannie mieszamy, gdy budyń będzie gęsty ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy,by ta się rozpuściła.

Ciepłą(nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony biszkopt.

Warstwa pianka

W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tęgnąć wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki.

Tą warstwę wykładamy na zimną warstwę kubusiową.Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.

Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, przechowujemy je w lodówce.

Smacznego

ciasto kubuś



16:33, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (6) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl