poniedziałek, 03 września 2012

Maliny-kto ich nie lubi? Mają wspaniały zapach, naturalną słodycz i piękny kolor. W tym roku wyjątkowo solidnie zaopatrzyłam się w te słoneczne owoce. Część zamroziłam, upchałam w słoiczkach i zasypałam cukrem. Mąż przygotowuje nalewkę, dzieci objadały się świeżymi owocami polanymi jogurtem, a mi zachciało się ciasta, wilgotnego (to oczywiste),szybkiego w przygotowaniu, i takiego którego jeszcze nie piekłam.

Na tym blogu znalazłam idealny przepis:) którego plusem jest możliwość dodania ulubionych sezonowych owoców.

Ciasto jogurtowe z malinami

3 jajka

szklanka jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1 3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

2 szklanki opłukanych malin

Ponadto:

Cukier puder, i kilka malin do dekoracji ciasta

 

Do malin wsypujemy czubatą łyżkę mąki, i delikatnie potrząsamy (dzięki czemu owoce nie opadną podczas pieczenia)

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka i oba cukry ubijamy mikserem. Dodajemy jogurt i olej. Następnie powoli wsypujemy mąkę. Na koniec należy delikatnie wmieszać owoce (najlepiej za pomocą łyżki)

Gotową masę wlewamy do wcześniej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy, i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C 35-45 minut.

ciasto jogurtowe z malinami

ciasto jog z malinami

10:39, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl