poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne, pachnące cynamonem ciasto, które znalazłam na blogu Słodkiej Babeczki , na stałe trafi do mojego zeszytu z niezawodnymi przepisami. Warto spróbować-jest pyszne:)

Ciasto z budyniem i śliwkami (blacha 25x30)

Ciasto:

2 budynie czekoladowe

1,5 szklanki maki pszennej

3/4 szklanki cukru

kostka masła lub margaryny

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

3 opakowania budyniu waniliowego

litr mleka

5-6 łyżek cukru

 

Dodatkowo:

700 g śliwek

łyżeczka cynamonu

2 łyżki brązowego cukru

cukier puder

 

Sposób przygotowania:

1) śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki- odstawić.

2) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchymi budyniami              czekoladowymi.Dodać pokrojone masło, żółtka i cukier- zagnieść dłuższą chwilę kruche ciasto*, następnie podzielić je na pół. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Drugą rozłożyć na blaszce, następnie wstawić do lodówki.

3) Z litra mleka odlać 200 ml do miseczki i rozmieszać budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozrobione budynie, szybko mieszać, zagotować i zdjąć z ognia- przestudzić.

4) Lekko ciepły budyń włożyć na ciasto w blaszce, na budyniu ułożyć obok siebie śliwki, obsypać je cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem.Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta które wcześniej było zamrożone.

5) Ciasto wstawić do gorącego piekarnika. piec 60 minut w 180 st.C. Po upieczeniu, i przestygnięciu posypać je cukrem pudrem.

 

* w oryginalnym przepisie ciasto jest przygotowane za pomocą miksera, masło uciera się z cukrem, i dodaje kolejno żółtka, a na koniec suche składniki. Ja ciasto zagniotłam ręcznie, ciasto jest bardziej sypkie niż klasyczne ciasto kruche-dlatego zagniatanie twa dłużej-jednak nie powinno nas to zniechęcać, że coś nie wyszło (to normalne).

kruche z budyniem i sliwkami

 

10:30, kolorowowkuchni , ciasta
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl