środa, 24 września 2014

Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to drożdżowe ślimaczki z tym charakterystycznym smakiem będą Wam również smakowały. Wykonanie jest niestety czasochłonne, i trzeba się troszkę napracować-choćby łuskanie i siekanie orzechów włoskich...ale myślę, że było warto się namęczyć, nagrodą jest sam zapach cynamonu unoszący się podczas pieczenia, nie wspomnę o smaku i wyglądzie, no popatrzcie czy one nie mówią "zjedz mnie?" :)

Przepis na te fajne ślimaki mam z bloga PYZY, troszkę zrobiłam po swojemu, np zamiast mieszanki przypraw korzennych dałam sam cynamon.

drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki z orzechami i cynamonem

Składniki:

ciasto; 230 g maki pszennej tortowej ekstra

150 g drobnego cukru do wypieków

50 g świeżych drożdży

1 jajko

1 żółtko

pół łyżeczki soli

60 ml letniego mleka

60 g rozpuszczonego masła

pół łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

Pół szklanki posiekanych i podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

25 g rozpuszczonego masła

80 g cukru wymieszanego z łyżeczką cynamonu

Ponadto:

3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącego mleka na lukier

4 łyżki posiekanych orzechów do posypania

Sposób wykonania:

2 małe marchewki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać szczyptę soli, cukru oraz łyżeczkę masła. Gdy będzie miękka zmiksować blenderem na puree, odstawić by wystygła.

Przygotowujemy zaczyn ; drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiać do większej miski, wymieszać ją z solą,cukrem, cynamonem i dolać spienione drożdże, dodać kolejno żółtko, jajko oraz puree z marchewki. Wyrobić ciasto, dolewając stopniowo letnie, rozpuszczone masło.

Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od rąk. Miskę z gotowym ciastem przykryć czystą ściereczką, i odstawić na ok 2 godziny.

Na obsypanym mąką blacie, rozwałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt o grubości ok 1 cm. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem, na masło posypać cukier wymieszany z cynamonem, a na to posiekane orzechy włoskie.

śli instr 1

 

Następnie ciasto zwijamy w niezbyt ciasny rulon(roladę), i ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok 4 cm.

śl instr 2

Ułożyć je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 st C (piekłam z termoobiegiem ok 25 minut)

śl inst 3

Upieczone bułeczki wystudziłam i przygotowałam lukier;

kilka łyżek gorącego mleka wymieszałam z cukrem pudrem, gotowym lukrem polałam bułeczki, a całość oprószyłam posiekanymi orzechami włoskimi.

śl po up

 orzechy

czwartek, 11 września 2014

Od ponad 10 lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu.

Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków.

papryka konserwowa

 

Papryka konserwowa

Papryka (dowolna ilość)

olej

Zalewa :

1 szklanka octu

5 szklanek wody

4 łyżki cukru

2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy połączyć i zagotować.

Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, następnie dowolnie pokroić (w paski, kostkę czy większe kawałki). Umieścić dosyć ciasno w słoikach.

Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, i po 2-3 kuleczki ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

Paprykę zalać zalewą, na każdy słoik wlać łyżkę oleju,dobrze zakręcić.

Słoiki pasteryzować od 10 do 15 minut! nie dłużej!

papryka konserwowa 2

13:56, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl