sobota, 08 października 2011

Jest to mój pierwszy sernik, powód do dumy tym bardziej że wyszedł smaczny, wilgotny i puszysty. Myślę że każdy świetnie sobie poradzi z jego upieczeniem, gdyż przepis jest mało skomplikowany. Przepis znalazłam w gazetce "Szarlotki i Serniki". Wprowadziłam kilka drobnych zmian, w podanych ilościach.

Falowany Sernik

Ciasto:

* po 1,5 szklanki mąki i cukru

* 3 łyżki kakao

* kostka margaryny

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* opakowanie cukru waniliowego

* 4 jaja

 

Masa serowa:

* 1 kg białego sera z kubełka o lekkiej konsystencji

* 5 jaj

* szklanka cukru

* 150 g masła lub margaryny np kasi

* opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Ponadto

* cukier puder do posypania

 

 

MASA SEROWA: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, cukier, i masło utrzeć na puch. Następnie, mieszając, stopniowo dodawać ser i proszek budyniowy.Na koniec masę delikatnie wymieszać z pianą z białek.

CIASTO : margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać.

Formę o wymiarach 37x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto,a na nie porcjami-masę serową.

Piec 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 st C, Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto bardzo wyrośnie, popęka i lekko opadnie. Długo zachowuje świeżość.

Falowany sernik

 

 

 

 

12:02, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl