wtorek, 29 października 2013

Ciasteczka z wyglądu są odrażające-ale o to w tym chodzi:) uważam że nie może ich zabraknąć w Halloweenowy wieczór wśród upiornego jedzenia, od dawna mnie kusiły krążąc na blogach, ostatecznie zrobiłam te z przepisu Słodkiej babeczki

Od siebie dodałam aromat rumowy- zapach powalający:), i z suszonych rodzynek lub żurawiny można zrobić obrzydliwe parchy:P

Paluchy wiedźmy

Składniki :

* kostka masła, ew. margaryny

* szklanka cukru pudru

* jajko

* 2,5 szklanki mąki pszennej

* ekstrakt waniliowy, lub cukier z prawdziwa wanilią

* aromat rumowy (niekoniecznie)

* szczypta soli

* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

Migdały, sparzone i obrane.

czerwony barwnik, lub pisak cukrowy

 

Sposób przygotowania:

1) Masło i cukier puder wyrobić mikserem ( mieszadłem do ciasta kruchego), następnie dodać jajko, szczyptę soli, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, a na koniec dodać aromaty. Ciasto wyłożyć na blat, chwilę zagnieść ręcznie ( w razie potrzeby dosypać mąkę), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 minut.

2) Obrane migdały przepołowić (niekoniecznie, mogą być całe).

3) Ciasto urywać i rolować wałeczki, lekko je spłaszczyć, i formować paluchy (nie za grube bo ciasto dosyć mocno rośnie), charakterystyczne zmarszczki zrobić nożem, na koniec każdego palca dosyć głęboko wbić połówkę migdała.

4) Ciastka piekłam 10 minut w 200 st. C z termoobiegiem.

Gotowe!!

paluchy wiedźmy

 

 

wtorek, 08 października 2013

Elegancka i bardzo smaczna sałatka, którą skomponowałam ze składników które znalazłam w domu. Oczywiście jest wiele ciekawych przepisów, ale ze składnikami których nie mam w obecnej chwili pod ręką np: płatki migdałów zastąpiłam sezamem, wymyśliłam sobie czerwoną cebulę i ten różowy kolor sosu czosnkowego, który ją uatrakcyjnił- zawsze coś innego dla oka, bo smaku kompletnie nie zmienia.

Brokuł i feta lubują się również z ugotowanym makaronem, jednak wersja z makaronem jest bardziej syta (a jak już to polecam rurki lub kokardki).

elegancka sałatka z brokułem

 

Elegancka sałatka z brokułem

 

Brokuł

pół opakowania sera typu feta

czerwona cebula

pół puszki konserwowej czerwonej fasoli

2 pomidory koktajlowe

łyżka sezamu

świeżo mielony pieprz i sól

 

Na sos:

ząbek czosnku

łyżka majonezu

łyżeczka soku z buraka

Sposób przygotowania

1) Brokuł ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i odstawić by wystygł, następnie podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki.

2) Fasolkę przepłukać w durszlaku zimną wodą. Ser pokroić w równą kostkę, cebule w cieniutkie talarki a pomidorki w ósemki. Wszystkie składniki należy starannie ułożyć w miseczce z brokułem.

3) Na rozgrzanej suchej patelni uprażyć sezam, nieustannie potrząsając patelnią by się równo zarumienił, następnie przesypać go na zimny talerz, dzięki czemu szybciej wystygnie. Posypać nim sałatkę, podobnie jak przyprawami.

Różowy sos czosnkowy:

Ząbek czosnku zetrzeć, wymieszać z majonezem i sokiem z buraka, doprawić sola i pieprzem. Gęstym sosem zrobić "kleksy" na sałatce.

el sałatka z brok

 

 

 

 

16:09, kolorowowkuchni , sałatki
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl