środa, 22 października 2014

Ekspresowe ciasteczka, z dodatkiem marchewki, cynamonu i domowej konfitury malinowej, posypane cukrem pudrem-fajna sprawa. Przepis dostałam od koleżanki, a ta jak się dopiero dowiedziałam spisała go z programu Pyszne 25 Ani Stelmach, ciastka w oryginalnej wersji noszą nazwę "kocie oczka". (przepis jest troszkę zmieniony)

kocie oczka p

Kocie oczka

Składniki:

3 średniej wielkości marchewki

200g masła

jajko+ żółtko

450 g mąki pszennej

szczypta (lub dwie) cynamonu

70 g cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka soku z cytryny

konfitura malinowa

cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach . dodać jajko, żółtko, cukier puder, mąkę z proszkiem, sok z cytryny, masło i cynamon. Zagnieść ciasto. Rozwałkować.

Wycinać szklanką kółeczka ( na jedno ciastko potrzebujemy 2 kółeczka; jedno całe, drugie z dziurką wycięta kieliszkiem lub nakrętką od napojów)- wycinamy tak jak na oponki.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastko bez dziurki, a na środek ciastka za pomocą łyżeczki  kładziemy konfiturę malinową, i na wierzch kładziemy ciastko z dziurką (małe kółeczka które nam zostaną pieczemy razem z kocimi oczkami)

Ciasteczka pieczemy w 190 st.C ok 15 minut

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

kocie oczka


 

czwartek, 09 października 2014

Gdy zobaczyłam to ciasto po raz pierwszy, tego samego dnia już stało w mojej lodówce. To był impuls:) Prawie wszystkie składniki miałam w lodówce, pognałam do sklepu jedynie po biszkopciki.

Krem ma smak adwokata, biszkopt nasączony jest kawą, do tego bita śmietana i kakao- coś niesamowicie pysznego!

Ten przepis jest z bloga Zjem to , i na stałe wejdzie do repertuaru moich ulubionych ciast :) 

ciasto kapitańskie 1

Ciasto kapitańskie

Biszkopt (blaszka 42 x 32 cm)

3 duże jajka

2 łyżki ciemnego kakao

Niepełna szklanka mąki pszennej

5 łyżek wody

5 łyżek oleju

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa adwokatowa

700 ml mleka

200 g miękkiego masła

3 żółtka

szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

pół szklanki likieru "Adwokat"

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2,5 łyżki mąki pszennej

Bita śmietana

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Ponadto

Kakao

opakowanie okrągłych biszkoptów

zimny napar z kawy ( 3 łyżeczki kawy, łyżeczka cukru-zalać wrzątkiem i wystudzić)

Przygotowanie:

Przygotować biszkopt: Białka ubić na pół sztywno, partiami dosypywać cukier,po czym cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, kakao i proszek przesiać i na mniejszych obrotach miksera wmieszać w masę jajeczną.

Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 175 st.C na ok 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem : Połowę mleka i szklankę cukru zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę wlać do gotującego się mleka i szybko zamieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Masło o temp pokojowej zmiksować, nie przerywając tej czynności dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec wlewać partiami likier, miksować krótko!

Biszkopt dobrze nasączyć zimnym naparem z kawy. wyłożyć 2/3 kremu adwokatowego, wyrównać powierzchnie i za pomocą sitka posypać kakao. Okrągłe biszkopciki maczać w pozostałym naparze i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostały krem.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami, wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto przed podaniem należy dobrze schłodzić w lodówce.

ciasto kapitańskie 2

adwokat

 

 

08:58, kolorowowkuchni , ciasta
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl