wtorek, 01 lipca 2014

 Koktajl jest pyszny- cytryna, i pomarańcza łagodzą intensywny smak pietruszki. Akurat skończyłam brać antybiotyk, i taka bomba witaminowa na pewno przywróci mi energię. Bo przecież natka pietruszki zawiera dużo żelaza, witaminy C oraz beta-karoten. Działa oczyszczająco,wzmacniająco- istny full wypas:)

koktajl z natki pietruszki i pomarańczą

 

Koktajl z natki pietruszki i pomarańczy

Składniki:

Duży pęczek  natki pietruszki

słodka duża pomarańcza

sok z jednej cytryny

pół szklanki wody źródlanej, lub przefiltrowanej

2 łyżeczki brązowego cukru (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Pietruszkę płuczemy, obrywamy z  grubszych łodyżek, pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki, wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy cukier i wlewamy wodę, całość miksujemy. Przelewamy do szklaneczki. Koktajl podajemy przybrany plasterkiem pomarańczy i natką pietruszki.

koktajl z pietruszki i pom

 

15:25, kolorowowkuchni
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 30 czerwca 2014

Smak domowych lodów bardzo różni się od tych kupionych, z ulepszaczami i wzmacniaczami smaku.Przyznam szczerze że przy pierwszym podejściu te domowe nie powaliły mnie na kolana, jednak kolejne, zjedzone następnego dnia smakowały o niebo lepiej-wydaje mi się że to kwestia przyzwyczajenia. Z podanego przepisu wychodzi dosyć sporo "masy" do zamrożenia, możemy przygotować inne smaki dodając np kakao, lub kawałki czekolady.

domowe lody truskawkowe

 

Domowe lody truskawkowe

składniki:

330 ml śmietany 30%

2 jajka

140 g cukru pudru

2 łyżeczki zwykłego cukru

200/ 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z 2 łyżeczkami cukru.

Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy.

Jajka należy sparzyć , i oddzielić żółtka od białek.

Białka ubijamy na sztywna pianę z większą ilością cukru pudru, żółtka ubijamy w osobnej misce z pozostałym cukrem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, i mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy zmiksowane wcześniej truskawki (kilka łyżek powstałego sosu truskawkowego wlałam na dno foremek)

Gotowa masę wkładamy do specjalnych foremek, lub pudełka po kupionych lodach (świetnie się do tego nadają również plastikowe kubeczki z uchem do kawy)

Lody muszą się mrozić minimum 5 godzin.

domowe lody trusk

 

20:14, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 czerwca 2014

Do sałatki można dodać wcześniej upieczonego, lub usmażonego kurczaka, jednak dla mnie ta makaronowa sałatka jest najczęściej dodatkiem do mięs z grilla.

pik sałątka z zup chiń

 

Pikantna sałatka z zupek chińskich

Składniki:

2 zupki chińskie (ostra i łagodna)

puszka kukurydzy konserwowej

puszka czerwonej fasolki

pół czerwonej papryki

2 duże pomidory

biała część pora

zielony ogórek

sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

czubata łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Zupki przygotować tak jak w przepisie na opakowaniu-jednak należy zalać je mniejszą ilością wody. Przykryć talerz i odstawić aby makaron podwoił swoją objętość. Odcedzić, i wystudzić.

Białą część pora pokroić, posolić i odstawić na 10minut.

Do miski z makaronem dodać odcedzoną fasolkę i kukurydzę, pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory i paprykę. Na koniec dodać pora i majonez.

Całość doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

pikantna sałatka z zupek chińskich

 

 

13:48, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 04 czerwca 2014

Tak naprawdę, moja dobra znajoma chwaląc się że zrobiła na obiad pyszne gołąbki,narobiła mi na nie wielkiej ochoty, więc jak taka papuga poleciałam do sklepu po niezbędne składniki, i przygotowałam obiad dla swojej rodziny:)

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

główka młodej kapusty

500g mięsa mielonego(najlepiej takiego zmielonego w domu lub w sklepie mięsnym)

woreczek ryżu

mały koncentrat pomidorowy

mała cebula i ząbek czosnku

łyżka oleju

sól, pieprz mielony, słodka papryka w proszku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

 

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu.. Cebulkę i czosnek siekam i podsmażam na oleju (wystarczy że się zeszkli)

2. Ryż ,cebulę z czosnkiem, sól, pieprz,i słodką paprykę dodaję do mięsa mielonego i mieszam ręką, przykrywam folią i odstawiam w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

3.W dużym garnku w którym zmieści się cała kapusta, zagotowuje wodę.Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję i wycinam głąba. Całą kapustę wkładam do wrzątku (gaz należy wyłączyć, kapusta ma się sparzyć, nie gotować), po kilku minutach ją wyciągam, i obieram z liści.

4. Przy każdym liściu należy lekko ściąć zgrubienie które przebiega przez środek.

5. W tak przygotowanego liścia nakładam za pomocą łyżki mięso z ryżem. Zawijam boki do środka, a następnie zwijam w roladkę.

gołąbki0

gołabki 1

6. Do garnka nalewam ok 400 ml wody, rozpuszczam w wodzie połowę koncentratu pomidorowego, dodaję przyprawy; ziele ang, ziarenka pieprzu,(możemy rozpuścić kostkę bulionową) i układam warstwowo, dosyć ciasno gołąbki. Pozostały koncentrat rozrabiam z zimną wodą, i wylewam na wierzch

gołabki w garnku

7. Garnek przykrywam pokrywką, i gotuję na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby można dolewać stopniowo przegotowaną wodę(cały czas powinny gotować się w sosie)

8. Gdy gołąbki są gotowe, wyciągam je z garnka, pozostały sos przelewam do mniejszego rondelka, w razie potrzeby dolewam wodę, doprawiam do smaku i zaciągam wodą z mąką,dzięki czemu zgęstnieje.

9. Gotowe gołąbki i sos, podaję na ciepło z ziemniakami.

gołąbki 2

 

Smacznego:)

 

 

 

 

poniedziałek, 26 maja 2014

Młode ziemniaki z zielonym ogórkiem i bazyliowo-czosnkowym pesto

Składniki:

5-6 sztuk młodych średniej wielkości ziemniaków

pół zielonego ogórka ze skórką

duży ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka soku z cytryny

garść świeżej bazylii

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w całości, wystudzić i pokroić na kawałki lub w grubsze plastry. Ogórka umyć i pokroić w kosteczkę, rozsypać na ziemniakach.

Liście bazylii, czosnek,oliwę z oliwek, sok z cytryny rozdrobnić blenderem.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę.

Podawać po przygotowaniu.

 

 

Młode ziemniaczki

17:41, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 12 maja 2014

Jeśli nie wiesz co zrobić z pozostałym z obiadu drobiowym mięsem, możesz przygotować aromatyczną sałakę z lubczykiem, który świetnie się sprawdza w roli posiekanej "zieleniny".

sałatka z kurczakiem i lubczykiem

 

Sałatka z kurczakiem i lubczykiem

Składniki:

3 ugotowane, lub upieczone udka z kurczaka

duży pomidor

cebula dymka

pół puszki groszku

6 grubszych plastrów żółtego sera

łyżka majonezu

2 łyżeczki posiekanego lubczyku

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wystudzone udka "obrać" z mięsa. Pomidora i kurczaka kroimy w kostkę, ser w paski, cebulę w cieniutkie talarki . Dodajemy odsączony groszek, lubczyk i majonez. Wszystkie składniki mieszamy, i doprawiamy do smaku. Sałatkę należy schłodzić na 30 minut przed podaniem.


 

 

15:40, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl