piątek, 19 marca 2010

Szczerze mówiąc nigdy za nią nie przepadałam, ale chyba do niej "dojrzałam',mimo to bardzo rzadko bywa na naszym stole. Wątróbka ma bardzo dużo żelaza,witaminę B12 oraz kwas foliowy.

Przepis pochodzi od mojej mamy:),no i się przyznam, poczytałam w necie jak jeszcze można ją przyrządzić,wszędzie robią podobnie!:)

 

Składniki :

30-40 dkg wątróbki wieprzowej (świeżutkiej! )

3-4 średnie cebule

olej do smażenia

5 łyżek mąki (do oprószenia wątróbki)

szklanka mleka

duży kubek bulionu (może być z kostki)


Wątróbkę myjemy,oczyszczamy z błonek i kroimy na niewielkie kawałki.Wkładamy do głębokiej miski i zalewamy mlekiem.Odstawiamy na 3-4 godziny.Po tym czasie odcedzamy i delikatnie płuczemy.Następnie oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzany olej.Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę (ja pokroiłam w piórka),smażymy 8 minut,często mieszając.Na koniec wlewamy ok 300ml gorącego bulionu,mieszamy.i dusimy ok 10 minut.Na koniec można doprawić pieprzem i solą.

Ostrzegam że efekt końcowy nie jest oszałamiający:P,ale tu się nie sprawdza ,że to co wygląda niezbyt ładnie, nie jest dobre- bo jest pyszne! uwierzycie jak spróbujecie:)

wątróbka 1

wątróbka 2

 

Moje dzieci,z resztą jak chyba wszystkie dzieci uwielbiają słodycze.Stwierdziłam ze na szybko to tylko jedno babeczki:)

BABECZKI

Przepis pochodzi z książki" Kuchnia Polska " Ewy Aszkiewicz.

 

Składniki:

* 3 szklanki maki krupczatki

* 3 żółtka

* kostka (125dag) masła

* szczypta soli

* szklanka cukru pudru (dałam troszkę mniej)

* tłuszcz do posmarowania foremek

 

Mieszamy suche składniki,dodajemy masło (pokrojone w kawałki),dodajemy żółtka i szybko,ale dokładnie zagniatamy ciasto.

Następnie owijamy pergaminem,lub w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.W tym czasie smarujemy foremki tłuszczem i ustawiamy obok siebie.Włączamy piekarnik na 200 st C.

Schłodzone ciasto wałkujemy nie grubiej niż 0,3 cm, nawijamy na wałek,przenosimy na foremki,na nich ciasto lekko rozwałkowujemy,następnie wciskamy do środka.

(Ja ciasto rozrywałam palcami i wylepiałam foremki)

pieczemy 15-20 minut.

Zrumienione kładziemy na stolnicy do góry dnem.Po przestudzeniu nadziewamy czym dusza zapragnie:)jedne wypełniłam roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami włoskimi, resztę z galaretką i owocami, na galaretkę dałam jeszcze bitą śmietanę -nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo szybko zniknęły:)

babeczki

babeczki 1babeczki 2


czwartek, 18 marca 2010

cukinia z mojego ogródka

Lekko zaawansowana nie tylko w gotowaniu,a także w uprawie roślinek ,w tym warzyw.Wiosną zeszłego roku posadziłam w ogródku moją pierwszą cukinię:) No i trzeba było coś z tym dobrodziejstwem zrobić,więc się wymyślało:P Zdjęcie i przepis zeszłoroczny ale powtórzę nie raz:)

ZAPIEKANY MIX Z CUKINIĄ

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

* 1 większa obrana cukinia

* 2 ząbki czosnku

* pół czerwonej papryki

* 1 małą cebula

* 1 mały por

* 2 duże marchewki (ugotowane)

* Ugotować 4-5 średniej wielkości ziemniaki,po ostygnięciu pokroić w grube plastry,ułożyć w naczyniu żaroodpornym(dno naczynia smarujemy tłuszczem)posypujemy przyprawą do ziemniaków.

Resztę warzyw (oprócz marchewki)pokroić wg uznania,czosnek i cebulkę zeszklić,następnie dodać paprykę i cukinię,na koniec dodajemy pora i dusimy aż warzywa będą miękkie.Przyprawić do smaku.

* 6-8 plasterków boczku podsmażyć.

* 3 pomidory obrać ze skóry,pokroić w plastry, i ułożyć na ziemniakach.

Na pomidory układamy pokrojoną marchew.boczek następnie ścieramy żółty ser(dużo!),następnie na ser kładziemy połowę wcześniej uduszonych warzyw.Na wszystko wlewamy 2 jaja rozrobione z odrobiną mleka+przyprawy(zioła prowansalskie). Ponownie kładziemy resztę warzyw i na wierz dużo sera:)

Piec 15-20 minut w 200 st C

zapiekany mix z cukinią




21:02, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »

Witam na moim blogu:)

Będę na nim  "dokumentować" swoje kulinarne eksperymenty, które czasami są bardziej udane lub mniej-ale jak twierdzi mój mąż "ważne że zjadliwe" :) bo przecież człowiek całe życie się uczy, a ja tak naprawdę zaczynam kucharzyć, co sprawia mi ogromną frajdę.

"Królikami doświadczalnymi" są moje dzieci (3 i 6 lat) ,mąż  a czasem  znajomi:)


 

Szparagi w "piersi"

( porcja dla 4 osób)


* 1 duża podwójna pierś z kurczaka

* pęczek jędrnych  szparagów (najlepsze są średniej grubości)

* przyprawa do kurczaka(może być gyros)

*4 niewielkie plasterki sera

*olej do smażenia

* sól i cukier

 

Wykonanie

Rozciąć piersi na 4 porcje,następnie rozbić je tłuczkiem., natrzeć przyprawą i odstawić na 15-20 minut(ważne).

W tym czasie dokładnie  obieramy szparagi, wkładamy je do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru (po 1 łyżeczce),i gotujemy nie dłużej niż 10 minut.Odcedzamy.

Następnie na każdym kotlecie kładziemy plaster sera,i szparagi ( ilość wg uznania,ja kładłam po 2-3 sztuki) Zawijamy-można kotlety spiąć wykałaczką,którą po usmażeniu wyciągamy.Piersi smażymy aż będą rumiane.

Gotowe! 


Szparagi w piersi

1 ... 26 , 27 , 28
 
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl