wtorek, 06 maja 2014

Rabarbar (fachowo Rzewień) najlepiej zbierać-kupować do końca czerwca, późniejszy nie jest już tak smaczny. Warto zrobić większe zapasy i go zamrozić. Nie trzeba jednak mówić że najlepszy, orzeźwiający napój uzyskamy w sezonie, ze świeżych łodyg. Kompot nie powinien być zbyt słodki, dzięki czemu doskonale gasi pragnienie, jednak jeśli ktoś nie lubi kwaśnego charakterystycznego smaczku, może go bardziej dosłodzić, lub dodać kilka truskawek.

kompot z rabarb.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

400 g rabarbaru

pół szklanki białego cukru

pół szklanki brązowego cukru

litr przefiltrowanej wody, lub źródlanej

łyżka soku z limonki, lub cytryny

listki mięty

 

Sposób wykonania:

Do garnka wsypać cukier, chwilę karmelizować, aż zrobią się grudki, następnie wrzucić wcześniej umyty i pokrojony w 1-2 cm kawałki rabarbar i razem smażyć tak długo, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Po tym czasie dodać łyżkę soku z limonki, oraz wodę, zagotować. Ciepły kompot przecedzić, wystudzić, udekorować listkami mięty. Podawać schłodzony.

kompot z rabarbaru

kompot z rab

 

08:21, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
środa, 16 kwietnia 2014

Wszyscy robią FONDANT mam go i ja:)

Gdy tylko zobaczyłam ten obłędny deser na blogu Madame Edith wiedziałam że szybko o nim nie zapomnę. Widziałam różne wersje, na kilku blogach-wybrałam jednak ten pierwszy.

A więc przepis cytuję za autorką:)


Fondant czekoladowy

Składniki:

100 g masła pokrojonego w kostkę

100 g mąki

100 g ciemnej czekolady

100 g brązowego cukru

2 jajka

łyżka rozpuszczonego masła i kakao do posmarowania, i oprószenia foremek.

 

Ponadto;

ulubione dodatki; bita śmietana, owoce, lody itp.

Sposób przygotowania:

1. Foremki smarujemy rozpuszczonym masłem, i oprószamy cienką warstwą kakao.

2. Masło, oraz czekoladę rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając, aż uzyskamy błyszczącą i jednolitą masę.

3. W Misce ubijamy jaja i brązowy cukier na białą puszystą masę, dodajemy mąkę, oraz ciepłą masę czekoladową.

4. Ciasto przekładamy do foremek które wstawiamy na 20minut do lodówki ( ciasto lekko stwardnieje)

5. Po 20 minutach fondant wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 180 st.C z termoobiegiem, lub 200 st.C bez tej funkcji.

fondant

fondant czekoladowy

 

 

 

14:13, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 marca 2014

Wyborne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wyglądają tak, jak smakują. śmiało mogą konkurować z tradycyjnym żółtym serem:) Z czystym sumieniem polecam taką małą odmianę piersi z kurczaka.

Roladkidrobiowe

 

Roladki drobiowe z papryką i topionym serkiem

Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka

2-3 trójkątne serki o dowolnym smaku

pół czerwonej papryki

2 jajka

sól, pieprz,słodka czerwona papryka, curry, zioła prowansalskie

bułka tarta

olej

 

Sposób Przygotowania:

 

1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem podziel na filety (wyszły mi 4 duże na roladki, i 2 mniejsze kawałki, które usmażyłam tradycyjnie.

2. Filety rozbij, najlepiej przez folię spożywczą, natrzyj przyprawami i na każdej ułóż kawałek serka i pokrojoną w paseczki paprykę, zawiń ciasno, w razie potrzeby zepnij mięso wykałaczką, (którą należy usunąć po usmażeniu mięsa)

3.Gotowe roladki zamocz w rozmąconym i lekko przyprawionym jajku, następnie w bułce tartej i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.

 

SMACZNEGO !

roladki drobiowe

 

poniedziałek, 17 lutego 2014

suflet z b

 

Suflety to bardzo delikatna, wręcz piankowa przekąska, której lekkości nadaje ubita piana z białek. Chociaż może być bardzo kaloryczny, nie sposób się nim najeść. Dlatego podajemy go jako dodatek, to idealna propozycja w wersji wytrawnej jako przystawka, lub na słodko jako deser podany po sytym posiłku.Gorąco polecam!!

 

Suflet z Brokułem (4 porcje)

Składniki:

40 dag mrożonych brokułów

2 jajka

łyżka mąki pszennej, lub żytniej

1/3 szklanki mleka

5 łyżek startego na drobnych oczkach sera+ łyżka do podsypania foremek

sól, pieprz

łyżeczka masła +masło do posmarowania foremek

ew. roztarty ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

1) Brokuły wrzucić do wrzątku, gotować 8-10minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Palcami rozdzielić na mniejsze kawałki, lub rozgnieść widelcem.

2) Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do rondelka z masłem, mieszać na małym ogniu,tak długo aż całość zgęstnieje (uwaga, bo może się zrobić klucha). Zdjąć z ognia, przestudzić, i dodać kolejno; żółtka, ser, brokuły.

3) Białka ubić na sztywną pianę i, delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

4) Ceramiczne foremki posmarować masłem, posypać serem i wlać ciasto.

5) Suflet wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy 25 minut w 180 st.C

 

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ suflet jest wrażliwy na różnice temperatury i opadnie. Podajemy go zaraz po przygotowaniu.

Suflet z brokułem

 

 

 

 

12:52, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 stycznia 2014

Karnawał to okres w sam raz na ciepłe przystawki, ta jest zaskakująca, gdyż do tej pory wafle jadłam przełożone słodkim kremem, lub dżemem. Przepisem podzieliła się moja szwagierka ,która otrzymała go od koleżanki z pracy:P Najlepsze przepisy to te z " poczty pantoflowej":)

ziemniaczane krokiety w waflu

 

Krokiety ziemniaczane w waflu

Składniki:

2 wafle tortowe (kwadratowe)

2 parówki

kilka ziemniaków

3-4 łyżki mleka

 łyżka masła

przyprawa do pizzy, ew ulubione zioła

sól, pieprz

2-3 jajka

bułka tarta

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1) Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Przygotować puree; ugnieść odcedzone ziemniaki dodając ciepłe mleko, masło, przyprawę do pizzy, sól i pieprz.

2) Ciepłe puree rozsmarować na każdym waflu,i zostawić  na minimum 30 minut,wafle zmiękną.

3) Po tym czasie na wierzch kładziemy parówkę, całość zwijamy w roladę,którą należy zawinąć w folię aluminiową, i wstawić do lodówki na kolejne 30minut, dzięki czemu lepiej się będzie ją kroiło.

4) Schłodzone wafle wyciągamy z folii i kroimy na grubsze plastry (nóż powinien być ostry). Każdy plaster zanurzamy z dwóch stron w roztrzepanym i przyprawionym jajku,następnie w bułce tartej, i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podajemy z keczupem, lub sosem grzybowym.

krok ziemnw waflu

 

 

 

16:28, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 stycznia 2014

Znakomita przekąska podawana samodzielnie, lub jako dodatek do kremowych zup np z dyni, lub z cukinii. Wbrew pozorom ta przystawka jest bardzo syta, więc na dorosłą osobę wystarczą 2-3 sztuki.

śliwki otulone boczkiem

Składniki:

* Boczek w plastrach

* suszone(bądź podwędzane) śliwki

 

Sposób przygotowania:

Każda śliwkę owinąć dosyć ciasno boczkiem, i spiąć wykałaczką.

Gotowe roladki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w 18o st.C

Podawać ciepłe. Smacznego!

śliwki otulone boczkiem

12:43, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl