środa, 08 stycznia 2014

Faszerowane przystawki podawane na ciepło to jedna z moich propozycji na karnawałowy stół. Pieczarki możemy zapełnić tym co lubimy, może być to podsmażona wątróbka, szpinak, a nawet kasza.

 

Pieczarki faszerowane

Składniki:

10 dużych pieczarek

cebula

kawałek boczku, szynki lub resztki mięsa z obiadu

posiekana natka pietruszki

ser żółty (u mnie była to gouda)

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć, oczyścić i ostrożnie odciąć ogonki.

Cebulę, boczek, i ogonki drobno pokroić, podsmażyć na oleju, przyprawić sola i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Farszem napełnić kapelusze pieczarek.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posypać na pieczarki.

Blaszkę do pieczenia wyłożyłam folią aluminiową, skropiłam oliwą i ułożyłam gotowe pieczarki.

Piekłam 20 minut w 200st.C

pieczarki faszerowane

 

11:16, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (1) »
czwartek, 05 grudnia 2013

Pierwszy raz upiekłam je w zeszłym roku, szybko zostały zjedzone, więc robiłam drugą turę. Jak dla mnie są to jedne z lepszych jakie jadłam- a jeśli chodzi o pierniki to jestem wybredna. Przepis "ukradłam"z bloga "Moje wypieki"-polecam, są tam wspaniałe propozycje na świąteczne słodkości:)

Pierniczki jak alpejskie robimy w dwóch etapach, ciasto przygotowuje się dzień przed pieczeniem, są mięciutkie w dniu w którym się piekły, później nieco twardnieją,dlatego trzeba zamknąć je w pudełku i pozostawić na dwa tygodnie- tyle zostało do świąt,więc się śpieszmy!!

 

Pierniczki jak alpejskie

Ciasto:

kilogram mąki pszennej

8 żółtek

3 białka

1,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

200 ml gęstej kwaśniej śmietany

3 łyżeczki sody

opakowanie przyprawy do pierników

kostka margaryny (250g)

400 g miodu

 

 

  • Miód zagotować z przyprawą, zdjąć z ognia, dodać margarynę i poczekać aż się rozpuści i  wystygnie.
  • W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić by zwiększyła swoją objętość.
  • Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka.
  • W dużej misce mąkę wymieszać z kakao
  • Ubite jajka wlać do mąki, mieszać drewnianą łyżką, wlać miód z margaryną i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.

Ciasto będzie dość rzadkie jak na zagniatanie, jednak w ciągu 24 godzin zgęstnieje. Miskę szczelnie zarywamy i odstawiamy w chłodne miejsce -ale nie do lodówki!

 

W dniu pieczenia:

  • Ciasto porcjami wyrabiam, podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wykrawamy foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stC do 10minut.
  • Jeśli nie ozdabiamy pierników lukrem i chcemy by pierniczki były z połyskiem, należy posmarować je roztrzepanym białkiem.

alpejskie

środa, 13 listopada 2013

Chociaż do świąt pozostało jeszcze troszkę czasu, ja wypuszczam powoli te piernikowe zapachy z mojego piekarnika. I po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu że "nie mogę doczekać się świąt- cieszę się razem z moimi dziećmi, i wyglądamy pierwszych płatków śniegu (oszalałam?) :P

 

piernikowe muffinki

 

Piernikowe muffinki (12-14 sztuk)

Składniki :

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki ciemnego kakao

opakowanie przyprawy do piernika

1/2 szklanki cukru

łyżeczka sody

2 jajka

2 łyżki oleju

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki płynnego miodu

garść rodzynek

czekolada mleczna + kilka łyżek kremówki

 

Sposób przygotowania:

1) Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić i oprószyć mąką.

2) W osobnych miskach połączyć składniki suche tj; mąka, kakao, cukier, soda, przyprawa do piernika, i mokre.

3) Do wymieszanych mokrych składników dodawać stopniowo suche i energicznie mieszać łyżką ( nie miksować! ), dodać również rodzynki.

4) Gotową masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami, i wstawić do gorącego piekarnika.

5) Piec 18-20 minut w 200st.C

6) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kilka łyżek kremówki. Polewa powinna być lśniąca. Polać na upieczone muffinki.

 

Smaczego:)


* przepis pochodzi z TEJ strony

 

 

 

12:34, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 listopada 2013

Wśród książek o tematyce kulinarnej na swoją kolej cierpliwie czekała ta o śledziach, nie wiem dlaczego prawie wcale do niej nie zaglądałam, przecież uwielbiamy ryby, a tak niewiele razy próbuje czegoś nowego, tylko przygotowuję je w swój sprawdzony sposób, jeden i ten sam-aż powiało nudą :P

Teraz nadrabiamy stracony czas, i na pierwszy ogień poszedł przepis na śledzie w słodko-kwaśnej zalewie, śledzie są bardzo delikatne, bardziej słodkawe niż kwaśne, dlatego następnym razem zmniejszę ilość cukru.

 

Śledzie w słodko- kwaśnej zalewie

Składniki:

* 4 duże dobrze wymoczone filety z solonych śledzi

* duża cebula pokrojona w plasterki

* pół dużej drobno pokrojonej marchwi

* pół pokrojonego w półtalarki pora

* 2 liście laurowe

* łyżka zmiażdżonych ziarenek czarnego pieprzu

* czerwona cebula do przybrania śledzi

 

Zalewa:

150 ml wody

9 dkg cukru

6 łyżek octu

 

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, odstawiamy by wystygła.

Filety płuczemy, i kroimy na nieduże kawałki, układamy warstwami w słoju; śledzie, marchew, por, cebula i przyprawy. Zalewamy całość marynatą, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Przed podaniem dekorujemy cieniutkimi plasterkami czerwonej cebuli.

śledzie w słodko-kwaśnej zalewie

 

 

11:13, kolorowowkuchni , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 października 2013

Ciasteczka z wyglądu są odrażające-ale o to w tym chodzi:) uważam że nie może ich zabraknąć w Halloweenowy wieczór wśród upiornego jedzenia, od dawna mnie kusiły krążąc na blogach, ostatecznie zrobiłam te z przepisu Słodkiej babeczki

Od siebie dodałam aromat rumowy- zapach powalający:), i z suszonych rodzynek lub żurawiny można zrobić obrzydliwe parchy:P

Paluchy wiedźmy

Składniki :

* kostka masła, ew. margaryny

* szklanka cukru pudru

* jajko

* 2,5 szklanki mąki pszennej

* ekstrakt waniliowy, lub cukier z prawdziwa wanilią

* aromat rumowy (niekoniecznie)

* szczypta soli

* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

Migdały, sparzone i obrane.

czerwony barwnik, lub pisak cukrowy

 

Sposób przygotowania:

1) Masło i cukier puder wyrobić mikserem ( mieszadłem do ciasta kruchego), następnie dodać jajko, szczyptę soli, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, a na koniec dodać aromaty. Ciasto wyłożyć na blat, chwilę zagnieść ręcznie ( w razie potrzeby dosypać mąkę), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 minut.

2) Obrane migdały przepołowić (niekoniecznie, mogą być całe).

3) Ciasto urywać i rolować wałeczki, lekko je spłaszczyć, i formować paluchy (nie za grube bo ciasto dosyć mocno rośnie), charakterystyczne zmarszczki zrobić nożem, na koniec każdego palca dosyć głęboko wbić połówkę migdała.

4) Ciastka piekłam 10 minut w 200 st. C z termoobiegiem.

Gotowe!!

paluchy wiedźmy

 

 

wtorek, 08 października 2013

Elegancka i bardzo smaczna sałatka, którą skomponowałam ze składników które znalazłam w domu. Oczywiście jest wiele ciekawych przepisów, ale ze składnikami których nie mam w obecnej chwili pod ręką np: płatki migdałów zastąpiłam sezamem, wymyśliłam sobie czerwoną cebulę i ten różowy kolor sosu czosnkowego, który ją uatrakcyjnił- zawsze coś innego dla oka, bo smaku kompletnie nie zmienia.

Brokuł i feta lubują się również z ugotowanym makaronem, jednak wersja z makaronem jest bardziej syta (a jak już to polecam rurki lub kokardki).

elegancka sałatka z brokułem

 

Elegancka sałatka z brokułem

 

Brokuł

pół opakowania sera typu feta

czerwona cebula

pół puszki konserwowej czerwonej fasoli

2 pomidory koktajlowe

łyżka sezamu

świeżo mielony pieprz i sól

 

Na sos:

ząbek czosnku

łyżka majonezu

łyżeczka soku z buraka

Sposób przygotowania

1) Brokuł ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i odstawić by wystygł, następnie podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki.

2) Fasolkę przepłukać w durszlaku zimną wodą. Ser pokroić w równą kostkę, cebule w cieniutkie talarki a pomidorki w ósemki. Wszystkie składniki należy starannie ułożyć w miseczce z brokułem.

3) Na rozgrzanej suchej patelni uprażyć sezam, nieustannie potrząsając patelnią by się równo zarumienił, następnie przesypać go na zimny talerz, dzięki czemu szybciej wystygnie. Posypać nim sałatkę, podobnie jak przyprawami.

Różowy sos czosnkowy:

Ząbek czosnku zetrzeć, wymieszać z majonezem i sokiem z buraka, doprawić sola i pieprzem. Gęstym sosem zrobić "kleksy" na sałatce.

el sałatka z brok

 

 

 

 

16:09, kolorowowkuchni , sałatki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl